Region

​"Football Leaks" otkriva: Mamićevi ofšor "driblinzi" s Rusima

Novi dokumenti otkrili su da je grupa hrvatskoj javnosti potpuno nepoznatih stranaca povezana sa fantomskom firmom s Malte koja je glavni kreditor zagrebačkog kluba Dinamo

Objavljeno: 13.12.2016. 10:39h
Foto: Beta, Zdravko Mamić
Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalu, koje nikada nije trebalo da ugledaju svetlost dana. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama, među kojima je i Newsweek Srbija.

U saradnji sa hrvatskim nedeljikom Nacional i slovenačkom televizojom Planet TV naši novinari, predvođeni kolegom Blažom Zgagom, mesecima su pretraživali dokumenta i otkrivali skrivene detalje o prljavim dilovima u fudbalu.

Football Leaks

Novi dokumenti otkrili su da je grupa hrvatskoj javnosti potpuno nepoznatih stranaca, među kojima se ističe ruski državljanin Aleksander Aleksandrovič Zotov, prijatelj porodice Zdravka Mamića, najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala, povezana sa fantomskom firmom s Malte koja je glavni kreditor zagrebačkog  kluba Dinamo.

Ta grupa ljudi predvođena ruskim fudbalskim agentom i partnerom Mamićeva sina Marija osnovala je tu firmu istog dana kada je s Dinamom potpisala neobičan ugovor o kreditiranju. Ta ofšor firma je bila osnovana upravo zbog plasiranja kredita zagrebačkom Dinamu. 

Na osnovu tog ugovora Dinamo je od te firme primio otvorenu kreditnu liniju do visine od 25 miliona evra. Ogromni kredit Dinamo bi trebalo da vraća delom novca od buduće prodaje igrača. Sve to otkrivaju opsežni dokumenti s platforme Football Leaks.

Beta, Zdravko Mamić

Ti dokumenti koji su dostupni Newsweek Srbija i Nacionalu bacaju novo svetlo na mutna zbivanja povezana s poslovnim aktivnostima Zdravka Mamića i zagrebačkog Dinama. 

Slučajno ili ne, nedugo nakon što je osmišljen dosad nepoznat model kreditiranja Dinama, hrvatska javnost je informisana da se Dinamo sprema za privatizaciju – tu bi se potraživanja malteške firme, koju kao direktor predstavlja Aleksander Zotov, tokom sprovođenja privatizacije mogla pretvoriti u vlasničke udele u Dinamu.

Zotov, koji je trenutno direktor ruskog sindikata profesionalnih fudbalskih igrača, nije samo prijatelj Zdravka Mamića i njegovog sina Marija, već je s Mariom Mamićem i ranije sarađivao na poslovima prodaje Dinamovih igrača. 
Naslovna strana Nacionala
European Investigative Collaboration (EIC) (European Investigative Collaboration)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Beta, Zdravko Mamić Svet

EU ZABRINUTA ZBOG NOVIH SANKCIJA RUSIJI: Američka odluka će imati negativne političke posledice

Beta, Zdravko Mamić Svet

​IRAK OKRENUO LEĐA AMERICI: Bagdad traži od Rusije vojnu, finansijsku i logističku pomoć!

Beta, Zdravko Mamić Svet

VISOKI ZVANIČNIK STEJT DEPARTMENTA: SAD ostaju posvećene Balkanu

Beta, Zdravko Mamić Svet

PREDSTAVNIČKI DOM KONGRESA UBEDLJIVO: Odobreno uvođenje novih sankcija Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Beta, Zdravko Mamić Region

ZAJEDNIČKA BORBA ZA OPSTANAK: Malinari iz BiH i Srbije žele bolju otkupnu cenu, večeras sastanak

Beta, Zdravko Mamić Region

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Beta, Zdravko Mamić Region

JOSIP JURATOVIĆ: EU izoluje Zapadni Balkan, to je opasna igra s neizvesnim krajem

Beta, Zdravko Mamić Region

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.