Region

​"Football Leaks" otkriva: Mamićevi ofšor "driblinzi" s Rusima

Novi dokumenti otkrili su da je grupa hrvatskoj javnosti potpuno nepoznatih stranaca povezana sa fantomskom firmom s Malte koja je glavni kreditor zagrebačkog kluba Dinamo

Objavljeno: 13.12.2016. 10:39h
Foto: Beta, Zdravko Mamić
Početkom godine kolege iz nemačkog Špigla dobile su 1,9 terabajta informacija o fudbalu, koje nikada nije trebalo da ugledaju svetlost dana. Ove informacije podelili su sa vodećim evropskim medijskim kućama, među kojima je i Newsweek Srbija.

U saradnji sa hrvatskim nedeljikom Nacional i slovenačkom televizojom Planet TV naši novinari, predvođeni kolegom Blažom Zgagom, mesecima su pretraživali dokumenta i otkrivali skrivene detalje o prljavim dilovima u fudbalu.

Football Leaks

Novi dokumenti otkrili su da je grupa hrvatskoj javnosti potpuno nepoznatih stranaca, među kojima se ističe ruski državljanin Aleksander Aleksandrovič Zotov, prijatelj porodice Zdravka Mamića, najmoćnijeg čoveka hrvatskog fudbala, povezana sa fantomskom firmom s Malte koja je glavni kreditor zagrebačkog  kluba Dinamo.

Ta grupa ljudi predvođena ruskim fudbalskim agentom i partnerom Mamićeva sina Marija osnovala je tu firmu istog dana kada je s Dinamom potpisala neobičan ugovor o kreditiranju. Ta ofšor firma je bila osnovana upravo zbog plasiranja kredita zagrebačkom Dinamu. 

Na osnovu tog ugovora Dinamo je od te firme primio otvorenu kreditnu liniju do visine od 25 miliona evra. Ogromni kredit Dinamo bi trebalo da vraća delom novca od buduće prodaje igrača. Sve to otkrivaju opsežni dokumenti s platforme Football Leaks.

Beta, Zdravko Mamić

Ti dokumenti koji su dostupni Newsweek Srbija i Nacionalu bacaju novo svetlo na mutna zbivanja povezana s poslovnim aktivnostima Zdravka Mamića i zagrebačkog Dinama. 

Slučajno ili ne, nedugo nakon što je osmišljen dosad nepoznat model kreditiranja Dinama, hrvatska javnost je informisana da se Dinamo sprema za privatizaciju – tu bi se potraživanja malteške firme, koju kao direktor predstavlja Aleksander Zotov, tokom sprovođenja privatizacije mogla pretvoriti u vlasničke udele u Dinamu.

Zotov, koji je trenutno direktor ruskog sindikata profesionalnih fudbalskih igrača, nije samo prijatelj Zdravka Mamića i njegovog sina Marija, već je s Mariom Mamićem i ranije sarađivao na poslovima prodaje Dinamovih igrača. 
Naslovna strana Nacionala
European Investigative Collaboration (EIC) (European Investigative Collaboration)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Beta, Zdravko Mamić Svet

MAKRON: Putin ne želi da oslabi ili uništi Zapad, već da stvori "Veliku Rusiju"

Beta, Zdravko Mamić Region

SPECIJALNI TUŽILAC: Dokazi BIA u slučaju navodnog državnog udara u Crnoj Gori su neoborivi

Beta, Zdravko Mamić Svet

JAČANJE MERA PROTIV STRANACA: Donald Tramp traži rezanje socijalne pomoći za imigrante (FOTO)

Beta, Zdravko Mamić Svet

SVET NA IVICI RATA: Rusija suspendovala sporazum o izbegavanju incidenata sa SAD, najavili obaranje američkih aviona!

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Beta, Zdravko Mamić Region

MILORAD DODIK: Ne sprovodimo secesiju, ali treba raditi na samostalnosti Republike Srpske

Beta, Zdravko Mamić Region

PLENKOVIĆ: Hrvatska kao žrtva velikosrpske agresije želi da pomogne Ukrajini u reintegraciji okupiranih teritorija

Beta, Zdravko Mamić Region

ANDRIJA MANDIĆ UPOZORAVA: Crna Gora je na ivici građanskog rata!

Beta, Zdravko Mamić Region

NEWSWEEK INTERVJU Igor Crnadak, šef diplomatije BiH: Ako Dodik ostane na vlasti, Republici Srpskoj prete bankrot i totalna propast (FOTO)

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.