Region

Porez im došao glave: BiH proteruje 300 Arapa

Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim organima u proteklom periodu izvršila je pregled gotovo 700 firmi i 16 turističkih naselja u vlasništvu građana Zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Objavljeno: 16.12.2016. 12:56h
Foto: Reuters, Ilustracija: Sarajevo
Služba za poslove sa strancima BiH najavila je da će proterati više od 300 stranaca, ilegalnih stanovnika, uglavnom iz zemalja Persijskog zaliva, zbog poreskih utaja i nelegalne kupovine nekretnina.

Ta služba će, kako najavljuje, za sve strane državljane koji su prekršili migracione propise u BiH, biti preduzete zakonom predviđene mere otkaza bezviznog ili privremenog boravka, odnosno mere proterivanja.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić kazao je za Klix.ba nakon akcije "Nekretnina" kako će bh. službe početi s proterivanjem već naredne sedmice u sklopu redovnih aktivnosti.

On je istakao da se za ovaj slučaj zainteresovalo i Tužilaštvo BiH koje je tražilo da im se dostavi dokumentacija vezana za ilegalnu kupovinu nekretnina i otvaranje fiktivnih firmi u našoj zemlji.

Dodaje da će Služba za poslove sa strancima BiH nastaviti u daljem periodu raditi na aktivnostima koje su u njihovoj nadležnosti te da će informacije iz akcije "Nekretnina" dostaviti SIPA-i i poreznim organima ukoliko se utvrdi da su u njihovoj nadležnosti.

Podsećamo, poslednjih godina u toj zemlji raste broj arapskih investitora koji su širom BiH izgradili stambene komplekse i turistička naselja privučeni niskim cenama i povoljnom klimom.Služba za poslove sa strancima BiH u saradnji sa drugim organima u proteklom periodu izvršila je pregled gotovo 700 firmi i 16 turističkih naselja u vlasništvu građana Zaliva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Rezultati su pokazali da oko 500 fiktivnih firmi koje su prijavljene na lažnim adresama poseduje u našoj zemlji 600 stambenih i poslovnih prostora.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH ističu da je osnivački ulog pravnih lica koji su bili predmet kontrole, najčešće iznosio 2.000 KM, a da je utvrđeno kako su firme vlasnici nekretnina vrednosti više stotina hiljada maraka. Stoga je nejasno na koji način su se stekle nekretnine tolike vrednosti i na koji način su vršene transakcije novca.

Neki od vlasnika nekretnina živeli su ilegalno u našoj zemlji, drugi uopšte nisu registrovani da su ušli u BiH, dok su treći zloupotrebljavali radne dozvole ili prekršili uslove za izdavanje viza.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, Ilustracija: SarajevoMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE MISTERIJU Ko je Lajl Stevik, čovek koji nije postojao? (FOTO)

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

NEDOSTAJE JEDINO PRISTANAK PRIŠTINE: U julu osnivanje Tranasportne zajednice Zapadnog Balkana

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

NEWSWEEK INTERVJU Igor Crnadak, šef diplomatije BiH: Ako Dodik ostane na vlasti, Republici Srpskoj prete bankrot i totalna propast (FOTO)

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

ČLANSTVO U EU NE ZNAČI NIŠTA: Zapadni Balkan kasni minimum 25 godina za Evropom

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

PLENKOVIĆ: Hrvatska kao žrtva velikosrpske agresije želi da pomogne Ukrajini u reintegraciji okupiranih teritorija

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

ANDRIJA MANDIĆ UPOZORAVA: Crna Gora je na ivici građanskog rata!

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

GUGL PRIPOJIO DELOVE SRBIJE HRVATSKOJ: Satelitske mape "a la Austrougarska" (FOTO)

Reuters, Ilustracija: SarajevoRegion

ČLANSTVO U EU NE ZNAČI NIŠTA: Zapadni Balkan kasni minimum 25 godina za Evropom

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.