Region

Opasno destabilišuće tvrdnje Incka: Imam ovlašćenja da smenim Dodika, ali...

Incko je rekao da ima ovlašćenja da smeni predsednika RS Milorada Dodika, kao i da su njegovi "prethodnici to pravo koristili 800 puta"

Objavljeno: 22.12.2016. 10:57h
Foto: Fonet, Milorad Dodik
Međunarodna zajednica nikada ne bi prihvatila referendum o otcepljenju Republike Srpske, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i dodao da ni on nikada ne bi potpisao tako nešto.

Incko je za zagrebački nedeljnik Globus rekao da on, istina, ima ovlašćenja da smeni predsednika RS Milorada Dodika, ali su, kako kaže, ta vremena prošla.

Podseća da su njegovi prethodnici to pravo koristili 800 puta, te da je na takav način do sada smenjeno 180 političara.

"Ali su ta vremena prošla. Danas želimo domaća rešenja i odgovornost", kaže Incko.
Prema njegovom mišljenju Dejtonski ustav se može menjati uz saglasnost tri konstitutivna naroda.

Fonet, Valentin Incko

"Pre svega bi to trebalo da bude u svrhu jačanja funkcionalnosti države. Ali to ne znači centralizaciju, koje se neki plaše", naveo je.

Hrvati u BiH su konstitutivni narod, kaže Incko i dodaje: "Kad imaš tri brata, a jedan je najmlađi, njemu treba posvetiti posebnu pažnju. Istovremeno, Hrvati se moraju isticati kvalitetom, što već u velikoj meri i rade. Moramo se, međutim, zapitati jesu li Hrvati u BiH dijaspora, jer se neki tako ponašaju, ili su konstitutivan narod. Ako je ovo drugo tačno, onda nisu dijaspora. Za mene su svakako konstitutivan narod", naveo je Incko.
Visoki predstavnik ističe da još nije vreme za ukidanje OHR-a u BiH, te da se to može dogoditi, ali tek pošto bude ispunjen program '5+2' - pet ciljeva, uključujući sređenu državnu i vojnu imovinu, i dva uslova.

"Jedan je ispunjen, a to je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Drugi je zahtevniji, jer podrazumeva pozitivnu ocenu političke situacije u BiH i puno sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Sami možete proceniti u kojoj meri je taj uslov ispunjen", rekao je Incko.
  (Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Milorad DodikRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Fonet, Milorad DodikRegion

BIH JEDINA NIJE POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI: Protivljenje Republike Srpske blokiralo pola milijarde maraka

Fonet, Milorad DodikRegion

DODIK PODRŽAO ČOVIĆA: Sistem u kom jedan narod bira predsednika drugom narodu je apsurdan

Fonet, Milorad DodikRegion

ZAJEDNIČKA BORBA ZA OPSTANAK: Malinari iz BiH i Srbije žele bolju otkupnu cenu, večeras sastanak

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS