Region

Zbog veza sa Muslimanskim bratstvom: Izetbegović pod lupom SAD

Interes SAD za odnose bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa vodećim ljudima Muslimanskog bratstva poraslo je nakon pobede Donalda Trampa

Objavljeno: 26.12.2016. 10:50h
Foto: Fonet, Bakir Izetbegović
Lider SDA Bakir Izetbegović nalazi se pod lupom američkih tajnih službi zbog veza sa čelnicima "Muslimanskog bratstva".

Interes Amerikanaca za odnose bošnjačkog člana Predsedništva BiH sa vodećim ljudima organizacije čije je delovanje zabranjeno u brojnim državama sveta, naglo je poraslo nakon pobede Donalda Trampa na predsedničkim izborima, piše Euroblic.

Izvori lista navode da su najbliži saradnici novog američkog predsednika još u toku predizborne kampanje poručivali da će "Muslimansko bratstvo" biti stavljeno na listu terorističkih organizacija u SAD.

"Trampov savetnik za spoljnu politiku Valid Fares nedavno je izjavio da će novi šef Bele kuće kao jedan od svojih prvih poteza proglasiti "Muslimansko bratstvo" terorističkom organizacijom. U skladu s tim, američke obaveštajne i bezbednosne službe već su počele s detaljnim proverama svih koji su na bilom koji način povezani sa tom organizacijom", istakli su sagovornici "Euroblica".

Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić smatra da bi Izetbegoviću moglo da se obije o glavu druženje s Jusufom el Karadavijem i njegovim pristalicama.

"Nije tajna da je osnivač i ideolog "Muslimanskog bratstva" ranije bio čest gost u Sarajevu i da je prijateljstvo sa Bakirom Izetbegovićem javno održavao sve dok Egipat za njim nije raspisao crvenu poternicu", istakao je Ćeranić.

Prema njegovim rečima, za Izetbegovića bi realni problem moglo da predstavlja to što je novi američki predsednik više puta javno rekao da će "Muslimansko bratstvo" prioritetno staviti na listu terorističkih organizacija, što Izetbegovića stavlja u izrazito nepovoljan položaj u budućim odnosima sa SAD.

Prema nezvaničnim informacijama, lider "Muslimanskog bratstva" Jusuf el Karadavi već nekoliko godina živi u Turskoj, gde se krije od poternice koju su za njim raspisale egipatske vlasti.

El Karadavi je ranije proglašen za personu non grata u Velikoj Britaniji i Francuskoj, kojeg sumnjiče za povezanost sa terorističkim organizacijama, piše list, prenela je RTRS.

 

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Fonet, Bakir IzetbegovićSvet

​HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Irak potpisao vojni pakt sa Iranom

Fonet, Bakir IzetbegovićSvet

MADURO TRAŽI OBJAŠNJENJE: Koja je uloga SAD, Meksika i Kolumbije u zaveri CIA protiv mene

Fonet, Bakir IzetbegovićSvet

TEŽAK ISPAD DONALDA TRAMPA: Na Tviteru priznao postojanje tajnog CIA programa u Siriji!

Fonet, Bakir IzetbegovićSvet

TRAMPOV ZET NEGIRAO VEZE S RUSIJOM: Nisam bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Fonet, Bakir IzetbegovićRegion

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Fonet, Bakir IzetbegovićRegion

"BESNI PAS" MATIS SA HRVATSKIM MINISTROM ODBRANE: U Americi proučavamo "Oluju" kao primer dobro vođene operacije!

Fonet, Bakir IzetbegovićRegion

BIH JEDINA NIJE POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI: Protivljenje Republike Srpske blokiralo pola milijarde maraka

Fonet, Bakir IzetbegovićRegion

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA: 80 miliona evra za region, 120 miliona za Srbiju

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.