Region

Maršalova tajna: Zašto Tito nije posećivao grob svojih roditelja?

Titovi roditelji sahranjeni su u Kupincu kraj Jastrebarskog, ali Tito njihov grob nikad nije posetio

Objavljeno: 02.01.2017. 11:34h
Foto: Profimedia, Josip Broz Tito
O Brozovom životu, iako je reč o najistraživanijem južnoslovenskom političaru svih vremena, i danas postoje mnoge nepoznanice. Ne zna se da su njegovi roditelji sahranjeni u Kupincu, mestu koje je najpoznatije po Vladku Mačeku, kao i da Tito nikad nije obišao to mesto... 

Ta priča, o kupinečkom grobu, zapravo podgejava one najveće teorije zavere o Brozu, koje tvrde da on i nije bio zagorski seljak nego ruski plemić ili dete austrijskoga grofa...

Pre više od 90 godina, u mrkloj noći, na kupinečkom groblju dvojica muškaraca kopala su malu raku – dovoljno veliku tek za kovčežić, netom izrađeni dečji mrtvački sanduk. 

Nisu strahovali da će ih iko otkriti, celo je selo spavalo. Seljak Franjo Bistrica pomogao je prijatelju da izradi kovčeg i sad sa njim kopa raku na groblju.

Godina je 1920. Dvojica muškaraca sahranjuju tek dva dana starog dječačića, sina Franjina prijatelja – Josipa Broza koji će kasnije u celome svijetu postati poznat pod nadimkom Tito.

Dečaka nisu mogli legalno sahraniti. Nije bio kršten, a sveštenici nisu dopuštali da se nekršteno dete sahrani na groblju.

Ali, Tito se nije dao spriječiti. Sahranio je sina, ali nije obeležio njegov grob. Nekoliko dana ranije došao je u Kupinec, selo kraj Jastrebarskog, kamo su mu se roditelji doselili iz Kumrovca.

 
Profimedia, Tito i Jovanka Broz
Titov otac Franjo dobio je kuću 1912. od banke za koju je radio, a koja je u Kupincu imala posed, većinom šumu u kojoj je Franjo bio lugar. 

Tito je došao iz Rusije, a s njim je došla i njegova prva supruga Pelagija. U knjizi Vladimira Dedijera “Novi prilozi za biografiju Josipa Broza Tita” postoji Brozovo svedočanstvo o povratku u domovinu.

"Stigao sam tamo jedne noći i našao oca i jednog od svoje braće kod večere. Kazali su mi da je moja majka Marija umrla 1918. Samo nekoliko sati kasnije, moja mi je žena rodila prvo dete, sina. Ali je on umro nakon dva dana", svedočio je Tito. Ipak, dok je Kumrovec i danas poznato rodno mesto Josipa Broza Tita, Kupinec je gotovo zaboravljen. Kamena ploča ispod koje leže kosti njegove majke Marije, oca Franje i sestre Tilde dobro je očuvana. 

Za nju se brinu komunalci, a u Jugoslaviji su se brinuli vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA). 

Pažnju privlači uočljiva razlika u vrednovanju pojedinih članova Titove porodice. Na vrhu ploče najvećim slovima piše “Titova mama”.

Ali, Franju se na ploči ne oslovljava tatom nego ocem. Ništa čudno, zna li se da Tito ocu nikad nije oprostio vezu sa jednom udovicom nakon majčine smrti.

Ali, jesu li u tom grobu pravi roditelji bivšeg maršala? Vladimir Dedijer istražio je nastanak i poreklo teorije o ruskom agentu koji je stao na čelo antifašističkog pokreta u Jugoslaviji. 

Već 1941. o ruskom agentu Titu izveštavale su novine u Velikoj Britaniji i SAD-u. Izvor tih tvrdnji bio je Draža Mihailović.

Tito se u septembru 1941. sastao s vođom četnika i baš nakon tog sastanka četnički je vođa počeo širiti tvrdnje kako Tito uopšte nije Jugosloven nego Rus. 

Rusi su Britancima tada javili da je teorija o njihovu agentu izmišljena, a onda su i saveznici Mihailovićeve informacije odbacili kao izmišljotine. 

Ali, i danas je intrigantna priča o tome kako se zagorski seljak iz kumrovečkih magli otisnuo u svet. I njegov je životni stil bio doista spektakularan, nimalo kumrovečki niti kupinečki.  (Newsweek.rs/Express.hr)

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Josip Broz TitoMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, Josip Broz TitoMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Profimedia, Josip Broz TitoMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Profimedia, Josip Broz TitoSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS