Region

Dižu cene u nebo: Arapi svoje interesovanje u BiH proširili i na poznato skijalište

Hiljadu kvadrata zemljišta na planini Vlašić u blizini skijališta i samih staza danas se može prodati za gotovo dvadeset hiljada evra.

Objavljeno: 03.01.2017. 13:52h
Foto: Vikipedija, Planina Vlašić
Državljani arapskih zemalja počeli su masovno kupovati zemljišta i kuće i na planini Vlašić u centralnoj Bosni, udesetorostručivši ranije cene nekretnina na tom području, prenosi sarajevski Dnevni avaz.

Arapi koji su već godinama u potrazi za nekretninama i zemljištem na području Sarajeva svoje zanimanje sada su proširili i na planinu poznatu po lepoj prirodi i potencijalima za zimski turizam.
 
‘Masovno kupuju sve što vide’

“Kupuju masovno i sve što vide. Uglavnom su to mesta izdvojena od centra (Babanovac) gde je nekada bilo pravoslavno stanovništvo”, kazao je Alem Mehić iz vlašičkog sela Mudrike. On tvrdi kako su osobe arapskog porekla do sada na Vlašiću kupile više od 150 hiljada kvadrata zemljišta, na njemu su izgradilli dvadesetak novih kuća a sada grade i restoran.

Cene koje je podstakao nagli interes tih kupaca stoga su se počele vrtoglavo povećavati. Hiljadu kvadrata zemljišta na planini u blizini skijališta i samih staza danas se može prodati za gotovo dvadeset hiljada evra.

Cene i deset puta veće

Kada otkupe zemljište i kuće od meštana Arapi neke od njih unajme kao radnu snagu o čemu je svedočio Ferzo Mehić iz sela Odžak koji je svoju kuću i zemljište prodao za 40 hiljada evra.

“Čovek ovdje bude 20 dana a meni je dao kuću da tu živim i čuvam je”, kazao je, dodajući da su danas cene i deset puta veće od onih pre dolaska Arapa.
 

Arapi koji na Vlašiću kupuju zemljište i grade kuće tamo uglavnom ne borave zimi i to je odredište koje posećuju pretežito ljeti, a te podatke potvrđuju i u Turističkoj zajednici županije Centralna Bosna.

“U poslednje dve godine dolaze u velikom broju letovati na Vlašić. Budu tu od juna do oktobra”, kazao je direktor zajednice Miroslav Matošević dodajući kako nema podataka koji bi potvrdili da se Arapi zapravo doseljavaju na Vlašić.

Sumnje u pranje novca

Masovna kupovina nekretnina za državljane arapskih zemalja potkraj prošle godine bila je predmetom provera sigurnosnih agencija u BiH. Istragom koju je provela Služba za poslove sa strancima koja deluje pri Ministarstvu bezbednosti BiH utvrđeno je kako se takvim transakcijama bavi veliki broj “fantomskih” kompanija koje raspolažu minimalnim početnim kapitalom, a investiraju velike novčane iznose. U decembru je kontrolisan rad 691 agencije koja se bavila takvim transakcijama, a njih čak 499 nije pronađeno na prijavljenim adresama.

Zbog sumnji u pranje novca i poreske prevare u celi se slučaj uključila Poreska uprava Federacije BiH, a za neke slučajeve zainteresovalo se i državno tužilaštvo.

(Net.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Vikipedija, Planina VlašićMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Vikipedija, Planina VlašićFoto

ZAJEDNO POD SUNCEM: Sudar dva sveta na plaži u Egiptu

Vikipedija, Planina VlašićSvet

GRCI BESNI ZBOG DIVLJANJA TURISTA: Zakintos omiljena destinacija za onsvešćivanje od alkohola i tuča (FOTO, VIDEO)

Vikipedija, Planina VlašićRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS