Region

Obeležavanje Dana Republike Srpske: Proslava neustavnog praznika ili legitimno pravo

"Danas proslavljamo 25 godina Republike Srpske, što govori da je ona uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma", rekao je Dodik

Objavljeno: 09.01.2017. 13:53h
Foto: Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike Srpske
U Banjaluci je, nizom manifestacija počelo obeležavanje 9. januara, Dana Republike Srpske (RS), koji je odlukama Ustavnog suda BiH, proglašen neustavnim. Identičnu odluku državni Ustavni sud doneo je i o referendumu koji je o Danu RS održan u oktobru prošle godine.

Iako po zakonu obeležavanje dana RS nema obavezujući karakter, uredbom Vlade RS, 9. januar je neradni dan. Jednako tako, iako se formalno Dan RS tretira kao sekularni praznik, njegovo obeležavanje je počelo crkvenim obredom koji je predvodio patrijarh srpski Irinej, koji je dan ranije stigao u Banjaluku.

Ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja, dolazeći na liturgiju kojoj su pisustvovali brojni zvaničnici RS, entitetski predsednik Milorad Dodik je izjavio da je RS primarno zainteresovana da joj se vrate izvorna ovlaštenja predviđena Dejtonskim mirovnim sporazumom, i poručio da, ukoliko to ne bude moguće, niko je neće zadržati u BiH.

"Danas proslavljamo 25 godina Republike Srpske, što govori da je ona uspela da opstane u gotovo nemogućim uslovima i okolnostima ogromnog međunarodnog interevencionizma koji je protkan i delovao na bazi bošnjačkog idealizma o tome kako BiH treba da izgleda. Danas, 25 godina posle, Republika Srpska je odlučna da živi svoj život kao država i odlučna je da u skladu sa Dejtonskim sporazumom upražnjava svoja izvorna prava", rekao je Dodik.On je naglasio da Republika Srpska smatra da je to njeno međunarodno pravo i da mešetarenje međunarodnih predstavnika i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, ne može biti mjera slobode.

"To je mera neslobode za nas i zato ćemo mi odlučno odbaciti svaki pokušaj nametanja kvazi odluka donesenih u Ustavnom sudu BiH", rekao je Dodik.

Centralni događaj obeležavanja Dana RS je parada, koja će početi u 13 sati u centru Banjaluke, pod imenom “25 godina Republike Srpske”, nakon koje slijedi kulturno-umetnički program.

U ovom defileu učestvuju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS, Boračke organizacije, studenti, pripadnici Republičke uprave Civilne zaštite, članovi drugih organizacija i kulturno - umetničkih društava, kao i sportskih klubova.

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike Srpske

Defile će biti završen na Trgu Krajine, gdje se već nalaze zvaničnici Republike Srpske i gosti iz Republike Srbije, predvođeni predsednikom Tomislavom Nikolićem.

Prisustvo predsednika Srbije na obeležavanju Dana RS, prema reakcijama člana Predsedništva BiH Bakira Izetbegovića, moglo bi dovesti do novog zaoštravanja odnosa BiH i Srbije.

Naime, bošnjački političari ističu da Srbija kao jedna od država garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma ne bi smela da se meša u unutrašnje odnose u BiH, što je, smatraju, Nikolić svojim dolaskom u Banjaluku učinio.

Pola sata pre zvaničnog termina održavanja svečane parade, odnosno ceremonije obeležavanja neustavnog dana RS, predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić je na Trgu Krajine u centru Banjaluke postrojio jedinicu Oružanih snaga BiH, pripadnikeTrećeg pešadijskog puka, koji su mu predali raport.
 
Oni neće učestvovati u zvaničnoj ceremoniji, ali kako je rekao Ivanić, ostaju do daljneg na Trgu Krajine prema kojem su krenuli učesnici svečanog defilea, sa drugog trga – Trga Republike.

Zahtev predsednika RS Milorada Dodika da učešće na paradi uzmu i pripadnici Trećeg pešadijskog RS puka Oružanih snaga BiH dovelo je do ponovnog podizanja političkih tenzija u zemlji.

Ministarstvo odbrane BiH prvo je odobrilo učešće samo vojnog orkestra, a naknadno promenilo svoju odluku i zabranilo učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u manifestacijama 9. januara.

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, nezadovoljan odlukom o zabrani učešća na paradi pripadnika oružanih snaga BiH, iskoristio je svoje zakonsko pravo pa su pripadnici srpske komponente Oružanih snaga kao prateći bataljon predsedavajućeg Predsedništva bili postrojeni dan ranije, 8. januara, tokom polaganja venaca na spomenike poginulim pripadnicima Vojske RS u proteklom ratu.
 
Ministar odbrane BiH Marina Pendeš izjavila je kako je postrojavanje pripadnika Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Banjaluci u skladu sa odlukom tog Ministarstva. Ona je naime navela da pripadnici Oružanih snaga mogu učestvovati u ceremonijama 8. janaura, ali ne i 9. januara.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je više od 1.000 policajaca uključeno u obezbeđenje svečanog defilea, svih učesnika ove manifestacije, kao i svih građana koji dođu u Banjaluku na proslavu Dana RS.

"To je dovoljan broj policajaca da sve prođe bezbedno. Pozivam sve građane Republike Srpske da dođu u Banjaluku i da zajedno u miru i dostojanstveno proslavimo ovaj veliki praznik", rekao je Lukač.

Nepoštovanje odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavlja kršenje vladavine prava, a oni koji to čine, moraju za to odgovarati, saopštila je danas Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini.Kako je prenosi sarajevski Dnevni avaz, povodom proslave Dana RS, poslije odluke Ustavnog suda BiH da ospori 9. januar kao Dan Republike Srpske, iz američke ambasade su naveli da se tu "ne radi o praznicima, nego o vladavini prava".

"SAD podržavaju postojanje i status Republike Srpske i Federacije BiH u okviru suverene Bosne i Hercegovine, kao što je i garantovano Dejtonskim mirovnim sporazumom", naglašeno je u saopštenju.

Takođe je upozoreno da je "neodgovorno stavljati Oružane snage BiH u središte ove rasprave" i da reforma odbrane i stvaranje OS BiH 2005. godine predstavlja jednu od najvažnijih i najuspešnijih reformi koje je BiH preduzela poslije Dejtona, te da je to dokaz šta ljudi u BiH mogu da ostvare kada rade zajedno.

"Pozivamo sve strane da demonstriraju odgovorno vođstvo, suzdrže se od zaoštrene retorike i poštuju lanac komande u OS BiH", saopšteno je iz američke ambasade.

U centru Banjaluke blokiran je saobraćaj, a očigledno je prisustvio velikog broja policajaca. Na glavnim ulicama se nalaze oklopna vozila policije RS.

Svečana akademija će biti održana u 17 sati, nakon čega će se program ponovo vratio u centra grada, na Trg Krajine, gdje će u 19 sati početi koncert brojnih muzičara.
  (Radio Slobodna Evropa)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeRegion

APELACIONI SUD: Holandska vlada delimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka u Srebrebnici

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeSvet

ERDOGAN: Ultimatum Kataru je protivan međunarodnom pravu i oslikava nepoštovanje Turske

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeFoto

PRAZNIČNI PUT KUĆI: Ludo ukrcavanje na voz u Bangladešu

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeBLISKI ISTOK

ERDOGAN ODBACIO ZAHTEVE SAUDIJACA: Turska neće povući vojsku iz Katara

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeRegion

FEDERIKA MOGERINI: Zapadni Balkan je jedan od glavnih prioriteta EU

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeRegion

ANDRIJA MANDIĆ UPOZORAVA: Crna Gora je na ivici građanskog rata!

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeRegion

GUGL PRIPOJIO DELOVE SRBIJE HRVATSKOJ: Satelitske mape "a la Austrougarska" (FOTO)

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike SrpskeRegion

LONDONSKI INSTITUT ZA STRATEŠKE STUDIJE: Balkanom vladaju autokrate, kleptokrate i korupcija

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.