Region

Valentin Incko ekskluzivno za Newsweek: Nisam želeo da poredim 9. januar sa osnivanjem NDH

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valntin Incko, ekskluzivno za Newsweek Srbija govori o kontroverznoj izjavi kojom je izazvao buru reakcija u regionu

Objavljeno: 11.01.2017. 15:25h
Foto: Valentin Incko; Autor: Reuters
Komentarišući obeležavanje Dana Republike Srpske u Banja Luci, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valntin Incko jednom svojom izjavom izazvao je pravu buru u gotovo svim medijima u regionu.

Agencije su prenele kako je Incko izjavio da bi se nakon obeležavanja Dana Republike Srpske, koji je Ustavni sud BiH inače proglasio neustavnim, neko mogao dosetiti pa tako isto obeležiti i 10. april, dan kada je osnosvana Nezavisna Država Hrvatska (NDH).

U izjavi za Newsweek Incko kaže da osnovna poruka u njegovoj izjavi nije bila poređenje 9. januara s danom osnivanja NDH. 

Beta, Oružane snage BiH pred obeležavanje Dana Republike Srpske

“Fokus poruke bio je, kao što sam i ranije često isticao, da se prekine sa retorikom okrenutom ka podelama i da političari konačno postignu dogovor o datumima koje ova zemlja i njeni građani mogu obelžavati tako da se na jednak način obuhvate svi segmenti društva. Tokom obelžavanja 9. januara bila su isključena dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati. Povrh toga, Ustavni sud je tri puta doneo odluku o ovom datumu. Kao i u Srbiji, tako su i u BiH odluke Ustavnog suda konačne i obvezujuće, bez obzira sviđalo se to nama ili ne. Sto se tiče samog praznika, to je kao u porodici: najlepša porodična okupljanja su ona koja svi članovi porodice mogu slaviti i u kojima svi mogu učestvovati i ona najduže ostaju u sećanju.”

Nakon izjave koja je izazvala pravu buru u medijima, reagovali su i vlast i opozicija u Republici Srpskoj, a neki od njih zahtevali su da se visoki predstavnik hitno izvini građanima RS.

Valentin Incko; Autor: Fonet

Govoreći o tim optužbama Valentin Incko kaže kako u BiH još postoje oni koji na sve načine osporavaju državnost BiH, ali i oni koji se bore protiv tih podela: uvek postoje dve realnosti:

“Kao što sam naveo u svom nedavnom izvještaju Savetu bezbednosti UN-a, u BiH još uvijek postoje dve realnosti. Integracija u EU, eksterno gledano, koju ja u potpunosti podržavam i zagovaram, i sa druge strane unutrašnja dezintegracija. Nažalost, pozitivni trendovi okrenuti ka budućnosti još uvijek nisu prevladali nad neprekidnim osporavanjima države BiH, koja dolaze uglavnom od vlasti Republike Srpske, iako ne isključivo samo od njih. Jasno je da će se nepostizanje napretka i poništavanje rezultata reformi nastaviti ukoliko politički lideri u BiH suštinski ne promene svoj pristup i ukoliko ne postanu konstruktivniji, što istovremeno ne znači da bilo ko mora odustati od svog srpskog, hrvatskog ili bošnjačkog identiteta.”


PIŠE Želimir Bojović  
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Valentin Incko; Autor: ReutersSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Valentin Incko; Autor: ReutersRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Valentin Incko; Autor: ReutersFoto

FOTOGRAFIJA DANA: Kanader gasi požar kod Splita

Valentin Incko; Autor: ReutersRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS