Region

Dodik drugi put na "crnoj listi" SAD: Stejt dipartment optužio predsednika RS za destabilizaciju Dejtona

"Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu pretnju suverenitetu i teritorijanom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Džon Smit

Objavljeno: 18.01.2017. 09:19h
Foto: Milorad Dodik; Autor: Zorana Jevtić
Američko Ministarstvo finanansija uvelo je sankcije predsedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku navodeći da je razlog za to "opstruiranje primene Dejtonskog sporazuma."

Sankcije, koje je uvela Kancelarija za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija, omogućavaju američkim vlastima da blokiraju pristup bilo kojoj imovini ili sredstvima Dodika koja su pod jurisdikcijiom SAD.

"Opstruiranjem Dejtonskog sporazuma Milorad Dodik predstavlja značajnu pretnju suverenitetu i teritorijanom integritetu Bosne i Hercegovine", rekao je Džon Smit, vršilac direktor OFAC-a, prenosi Rojters.

On je dodao da "odluka podvlači posvećenost SAD Dejtonskom sporazumu".
 
Amerčki Stejt department potvrdio je da je predsednik Dodik stavljen na takozvanu crnu listu, ali to nije prvi, već drugi put da SAD uvode sankcije Dodiku. Kako se navodi na portalu "Dnevnog avaza", lider RS u istoj situaciji bio i 1995. godine, tada kao potpredsednik Narodne skupštine RS (NSRS), kada se odlukom americke Kancelarije za kontrolu stranih sredstava (OFAC) njegovo ime "rame uz rame" našlo uz stotine drugih osoba koje su stavljene na "crnu listu".

Ambasadorka SAD u BiH Morin Kormak takođe je potvrdila da su SAD uvele sankcije predsedniku RS, jer se, kako je navela, usprotivio Ustavnom sudu BiH i prekršio zakon, te predstavlja pretnju sprovodenju Dejtonskog sporazuma.

"Kao rezultat današnjih sankcija, svaki deo imovine ili interes za imovinu gospodina Dodika, a koja je u posedu ili pod kontrolom osoba iz SAD ili koja se nalazi unutar SAD, mora biti blokiran. Osim toga, generalno su zabranjene transakcije državljana SAD koje uključuju gospodina Dodika", navela je Kormakova.

Ona je dodala da višše informacija o Balkanskom programu sankcija koji uključuje blokiranje imovine osoba koje predstavljaju pretnju međunarodnim stabilizacionim naporima na zapadnom Balkanu može da se pronađe na Internet stranici Ministarstva finansija SAD.

Reuters/Nebojša Mandić, Donald Tramp i Milorad Dodik

Premijer Srbije Aleksandar Vucić izjavio je da nije realno očekivati da Srbija zamrzava imovinu i ne dozvoli ulazak predsednika Repubike Srpske Milorada Dodika i da se to neće dogoditi.

Premijer je, odgovarajući na pitanja RTS u Davosu, gde učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu, rekao da je od Amerikanaca dobio informaciju da će se tako nešto dogoditi, ali ne i o sadržaju tih sankcija.

Kako je rekao, na pitanje da li će se Srbija pridružiti sankcijama protiv predsednika RS, može da kaže da je Vlada Srbije ta, kao kolektivni organ, koja odlučuje.

"Lično ne znam kako da vam odgovorim: mi da kažemo da Srbija zamrzava imovinu predsedniku RS, da mu ne damo da doputuje u Beograd - nije realno i to se neće dogoditi", rekao je Vučić.

Zorana Jevtić, Aleksandar Vučić i Milorad Dodik

Savetnik predsednika Republike Srpske Aleksandar Vranješ sinoć je rekao da su razlozi za stavljanje imena Milorada Dodika na "crnu listu" neuverljivi.

"Svu politiku predsednik Dodik je posvetio sprovođenju Dejtonskog sporazuma, da bi ga sad upravo oni koji prekrajaju Dejton sankcionisali", rekao je Vranješ za RTRS.
On je dodao da ovaj potez dodatno usporava BiH na evropskom putu.

Predsednik Republike Srpske prethodno nije dobio ni diplomatsku ni običnu vizu za put u SAD povodom inauguracije novog američkog predsednika Donalda Trampa.
Dodik je za danas najavio konferenciju za novinare.

Predsednik Republike Srpske obratiće se danas javnosti, saopšteno je iz Dodikovog kabineta.
    (Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milorad Dodik; Autor: Zorana JevtićSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Milorad Dodik; Autor: Zorana JevtićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Milorad Dodik; Autor: Zorana JevtićMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Milorad Dodik; Autor: Zorana JevtićSvet

ODGOVOR RUSIJE NA AMERIČKE SANKCIJE KAO BUMERANG: Nova mera pogodiće upravo ruske državljane

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS