Region

SPREMAJU SE HAPŠENJA U CRNOJ GORI: Izglasano ukidanje imuniteta Kneževiću i Mandiću (FOTO)

Administrativni odbor je na vanrednoj sednici jednoglasno podržao skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću

Objavljeno: 13.02.2017. 17:55h
Foto: Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: Fonet
Ispunjen je prvi od dva uslova koji će Glavnom specijalnom tužiocu Milivoju Katniću omogućiti hapšenje poslanika Demokratskog fronta (DF), Andrije Mandića i Milana Kneževića koji su osumnjičeni za stvaranje kriminalne organizacije i pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja, 16. oktobra 2016. godine. Lider NOVA-e je trenutno u Beogradu. Kojim povodom, nije poznato.

Administrativni odbor je na vanrednoj sednici jednoglasno podržao skidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću. Da bi ova odluka postala zvanična, mora da je potvrdi plenum na vanrednoj sednici Skupštine koja će se održati u sredu.
 


Ukoliko i Skupština donese istu odluku, stvaraju se uslovi za hapšenje Mandića i Kneževića.
 
Predsednik Odbora Ljuiđ Škrelja naglasio je da oni ne presuđuju već da omogućavaju nezavisnost u radu pravosudnih organa. 

“Andrija Mandić i Milan Knežević osumnjičeni su da su imali nameru da na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra organizuju protestni skup u 20 časova i da nakon političkih govora u 23 časa zajedno sa članovima kriminalne organzacije probiju kordon policije, uđu u Skupštinu, proglase pobedu i da uhapse tadašnjeg premijera Mila Đukanovića”, rekao je Škrelja.

Članica Administrativnog odbora Marta Šćepanović ocenila je da imunitet ne znači da poslanik može da se ponaša protivzakonito, pa da se krije iza imuniteta.

Milo Đukanović i Andrija Mandić; Autor: Stefan Jokić / Fonet

Osim Škrelje i Šćepanović, u Odboru su i Adrijan Vuksanović (HGI), Milorad Vuletić (DPS), Branko Čavor, Bogdan Fatić (DPS) i Ana Nikolić (DPS).

Inače, opozicija u Crnoj Gori bojkotuje rad Skupštine zbog toga što tvrde da izbori 16. oktobra nisu bili fer i slobodni, zbog, navodnog, državnog udara. Zato su više puta tražili da se razjasne okolnosti oko “slučaja državni udar“, odnosno da kao građani i građanke dobiju uverljive dokaze za sve koji su uhapšeni i procesuirani da su zaista planirali ono što im se od Tužilaštva stavlja na teret.

U vreme pisanja ovog izveštaja Andrija Mandić nije u Crnoj Gori, a u Demokratskom frontu (DF) kažu da se njegov povratak očekuje u ponedeljak uveče. Vladajuća većina u Skupštini Crne Gore na plenumu će se o tome izjašnjavati najverovatnije u sredu

Predizborna kampanja u Crnoj Gori; Autor: Reuters

Na sajtu Skupštine piše da je "razmatranje zahteva Specijalnog državnog tužilaštva za odobrenje za krivično gonjenje i određivanje pritvora protiv Andrije Mandića, i Milana Kneževića, poslanika u Skupštini Crne Gore, zbog krivičnog dela - Stvaranje kriminalne organizacije iz člana 401a st. 2 u vezi st. 1 i 6 KZ CG i - Pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore, izvršenog putem podstrekavanja iz člana 373 stav 1, u vezi člana 24 st. 2 KZ CG, akt broj Kti-s.br.15/16 od 10. februara 2017. godine".

Mandić je na pres konferenciji nakon hapšenja njegovog vozača Mihaila Čađenovića poručio da će "za svaku glavu koja odleti iz DF-a odlećeće nečija glava”.

Ukoliko se u roku od sat vremena ili dva ne povuče zahtev iz Skupštine Crne Gore da se da odobrenje za pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora protiv poslanika Demokratskog fronta (DF) Andije Mandića i Milana Kneževića to znači da smo ušli u 1948. i da nas čeka novi Goli otok, saopštio je danas Slaven Radunović, funkcioner DF-a.

 

(CDM / Vijesti.cg)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: FonetSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: FonetSvet

MADURO HAPSI OPOZICIJU U VENECUELI: Briga me šta SAD misle!

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: FonetRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: FonetSvet

​SAMO ŽELIM DA IDEM KUĆI: 16-godišnja Nemica koja se priključila Islamskoj državi traži izručenje

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS