Region

PRAVNA SAGA U CRNOJ GORI: Vrhovni tužilac naredio da se ne hapse Mandić i Knežević, specijalni tužilac razočaran

Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru

Objavljeno: 16.02.2017. 10:12h
Foto: Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: Reuters
Vrhovni državni tužilac Crne Gore Ivica Stanković je izdao specijalnom državnom tužiocu Milivoju Katniću obavezujuće uputstvo prema kojem poslanicima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću neće biti određen pritvor.

U uputstvu o postupanju vrhovni državni tužilac Ivica Stanković naveo je da se shodno Ustavu Crne Gore, Zakoniku o krivičnom postupku i međunarodnim standardima, pritvor primenjuje samo kada je strogo neophodan i kada predstavlja krajnju meru.
 
ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

U uputstvu se navodi da "imajući u vidu pretpostavku nevinosti i pretpostavku u korist slobode, u konkretnom slučaju ne treba predlagati određivanje pritvora protiv navedenih lica, kao izuzetnu meru za obezbeđivanje njihovog prisustva, kako bi se bez postojanja razloga za određivanje pritvora izbegla neodgovarajuća primena mera pritvora".
 
Kako prenose Vijesti, specijalni državni tužilac Milivoje Katnić poštovaće uputstvo vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića i neće tražiti hapšenje  dvojice poslanika DF-a, Andrije Mandića i Milana Kneževića iako smatra da su postojali razlozi za određivanje pritvora, koji bi i tražio od sudije za istragu da nije bilo reakcije VDT. 

“Pritvor je tražen za osumnjičene članove ove kriminalne organizacije na mnogo nižem hijerarhijskom nivou, a sudija za istragu ga je prihvatao”, rekao je izvor “Vijesti” upoznat sa Katnićevim stavom.

Katnić sumnjiči Mandića i Kneževića za krivično delo - formiranje kriminalne organizacije u istrazi povodom pokušaja terorizma pod vođstvom dvojice ruskih državljana na dan izbora prošlog oktobra. 

Zakon omogućava vrhovnom državnom tužiocu da glavnom specijalnom tužiocu daje obavezna uputstva “u pisanoj formi i sa obrazloženjem”. Po zakonu, glavni specijalni tužilac bi sada mogao da traži da VDT ponovi svoje uputstvo ako smatra da je nezakonito, a potom i da zahtijeva da ne postupa više u tom predmetu, već da se ustupi drugom tužilaštvu.

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: Reuters

Odmah po objavljivanju naredbe vrhovnog državnog tužioca, pres konferenciju su održali poslanici Demokratskog fronta koji su u poslaničkom klubu čekali hapšenje Mandića i Kneževića.

Andrija Mandić je konstatovao da se vrhovni državni tužilac Ivica Stanković uključio u zadnjem momentu. "Ja nisam očekivao ovakvu odluku. Imali smo plan za svaki drugi scenario", rekao je Mandić, naglašavajući da DF ne planira nigdje da bježi i da ostaje u Crnoj Gori.

"To je posebno bitno za svakog građanina Crne Gore. Mi pozdravljamo takvu odluku. Katnić je slučaj prenio u ličnu ravan gdje dominiraju emocije.  Posebno želim da zahvalim kolegama iz opozicije. Pokazali smo kakve koristi svi imaju od ujedinjene opozicije", rekao je  Mandić.

Milan Knežević je kazao da  DF nije pretnja za ustavni poredak i da nema nameru da ruši državu.  "DF je napadnut i sve što radimo je nužna samoodbrana i ništa više. Ne stidimo se ni zbog čega sto smo radili ne bi li pokazali da se Crna Gora nalazi na ivici sukoba", dodao je Knežević, dok je Mandić zatražio da se što pre oslobode “politički zatvorenici” Mihailo Čađenović i Nikola Bajčetić”.

Andrija Mandić; Autor: Reuters

Nakon pres konferencije poslanici DF-a su napustili prostorije Skupštine, u koju su ušli prepodne, kada je Skupština, glasovima poslanika vladajuće koalicije, izglasala ukidanje imuniteta Mandiću i Kneževiću.

Ukidanjem poslaničkog imuniteta, parlament je i odbrio Specijalnom državnom tužilaštvu da vodi istragu protiv Mandića i Kneževića, čije su se kolege iz DF-a nakon haotičnih scena u holu parlamenta, svađe i sukoba sa poslanicima vladajuće koalicije koje s, zatvorili u zgradi Skupštine i poručili da neće dozvoliti hapšenje Mandića i Kneževića.

 

(Vijesti / Radio Slobodna Evropa)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersSrbija

​NUNS i NDNV: Javni tužilac da sasluša Aleksandra Vučića

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersSvet

​HLADAN TUŠ ZA AMERIKU: Irak potpisao vojni pakt sa Iranom

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersSvet

​SAMO ŽELIM DA IDEM KUĆI: 16-godišnja Nemica koja se priključila Islamskoj državi traži izručenje

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersSvet

​DA OSMANSKO CARSTVO NIJE PALO: Da li bi krvoproliće na Bliskom istoku bilo izbegnuto (FOTO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersRegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersRegion

ZAJEDNIČKA BORBA ZA OPSTANAK: Malinari iz BiH i Srbije žele bolju otkupnu cenu, večeras sastanak

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Milan Knežević i Andrija Mandić; Autor: ReutersRegion

INSTITUT ZA BEZBEDNOSNA ISTRAŽIVANJA EU: Kineska ulaganja šire korupciju na Zapadnom Balkanu

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.