Region

SUD ZA ALBANSKE ZLOČINE U HOLANDIJI: Počinje otkrivanje mračne strane borbe za nezavisnost

Uskoro kreće sa radom Specijalizovano veće i Specijalizovano tužilaštvo Kosova i prema sporazumu između Kosovo i Holandija, pred novim sudom biće procesuirani bivši pripadnici OVK zbog zločina koje su počinili tokom i nakon rata 1990-ih godina.

Objavljeno: 18.02.2017. 06:00h
Foto: Profimedia, UČK
Halil nam otvara metalna vrata svog doma i instinktivno stavlja šaku na svoj pištolj austrijske marke Glok. Sve to snima kamera montirana iznad ulaza u kuću. Ovakve mere opreza postale su ritualne.

Sedamnaest godina je prošlo od kad je Halil zatvoren i mučen od strane kosovskih militanata u planinama severne Albanije. Njegov „zločin“ bila je podrška njima suprotstavljenoj političkoj frakciji. 

BIRN ne sme da otkrije pravi identitet ovog čoveka. Dovoljno je reći da živi na Kosovu, u sredini gde mnogi žele da ga ućutkaju. 
 


Kroz nekoliko meseci, on će svedočiti protiv svojih mučitelja u procesu pred novoformiranim sudom u Holandiji, od kojeg se očekuje da osvetli mračnu stranu kosovske borbe za samostalnost. 

Pored Halila, očekuju se svedočenja mnogih drugih kosovskih Albanaca. Proces koji je pred njima važan je za samo konsolidovanje Kosova kao samostalne države.
 
Mnogi od njihovih prethodnika su svoja svedočenja platili glavom, postajući žrtve sistematskog zataškavanja svih onih koji bi mogli da ugroze položaj vladajuće gerile.
 
„Mučili su nas i ubijali“, kaže Halil, „živim da bih o tome mogao da svedočim.“ 
 
Sud je odbio da otkrije detalje o merama zaštite koje pruža svedocima u procesima koje vodi, dodajući da su preduzeti svi adekvatni koraci.

Klint Vilijamson, amerikanac čija je istraga poslužila kao osnov za budući rad suda kaže da je od 2014. godine suočen s permanentnim pokušajima da se omete njegov rad. 

Tužilaštvo će se, usled protoka vremena koji je uklonio veći deo materijalnih dokaza, usredsrediti na svedočenja preživelih svedoka. Nekima od njih su ponuđeni i novi identiteti, dok drugi, poput Halila, odbijaju da napuste Kosovo. 


MRAČAN OBLAK NAD ZEMLJOM

Novi sud oformljen je da bi procesuirao odgovorne za kampanju progona i terora nad Srbima i Romima u toku i nakon sukoba na Kosovu 1998. i 1999. godine, kao i ubijanje, bespravno lišavanje slobode, zatvaranje i mučenje dela „nelojalnih“ kosovskih Albanaca. 

Vilijamsona je EU ovlastila da nastavi istragu koju je 2010. godine objavio Dik Marti, a koja se tiče ubijanja Srba na severu Albanije i prodaje njihovih organa na crnom tržištu. 

Parlament Kosova je 2015. godine, nakon gorkih rasprava, podržao ovu inicijativu. Vilijamson, međutim, upozorava da je od samog početka suočen sa sabotažom. 

„Dok god nekolicina moćnika ometa istragu koja se tiče i njihovih kriminalnih prošlosti, narod Kosova će u celosti plaćati cenu tog odlaganja“, tvrdi Vilijamson. 

Halil je već u dva navrata svedočio u procesima koje je vodio Euleks. 

On nema nikakvih iluzija da je njegov identitet ostao sakriven. Da bi se zaštitio, ograničio je svoje kretanje i nigde se ne pojavljuje bez zaštite pancir prsluka i pištolja marke Glok. Preseljenje sa Kosova je odbio. 
Istraga pod velom tajne 

Halilova porodica se na meti gerilaca našla zbog podrške koju je pružala Ibrahimu Rugovi. 

Žena na protestu u Beogradu ispred panoa sa licima i imenima srpskih žrtava sa Kosovu stradalih tokom 1998 i 1999.

Godine nakon završetka rata obeležila su politička ubistva, otmice, odmazde, progoni, i nacionlano motivisani napadi na pripadnike srpske i romske zajednice. Za to vreme, zapadni pokrovitelji novonastalog Kosova odlučili su da zažmure na ove nemile događaje. 

Tek smo u poslednjih nekoliko godina dobili nekolicinu osuđujućih presuda protiv albanskih gerilaca odgovornih za zločine tokom i nakon sukoba devedesetih. 

Njihovom donošenju prkosila je i sama društvena klima na Kosovu gde se svedočenje protiv pripadnika nekadašnje OVK u većini slučajeva posmatra kao nacionalna izdaja.


ITALIJANSKI MODEL

Zaštićeni svedoci širom Evrope žale se na cenu koju moraju da plate ulaskom u program koji im obezbeđuje zaštitu. 

„Često se ne zna ko je veći neprijatelj, mafija ili državna birokratija“, kaže Ignacio Kutro, svedok u procesu protiv jedne italijanske grupe organizovanog kriminala. 

 On kaže da su ograničenja koja zaštita svedoka donosi nepodnošljiva. 

„Odlučio sam da ostanem u svojoj zemlji, jer mislim da su mafijaši ti koji treba da beže, a ne ja.“ 

„Ipak, jedno je sigurno. Pre ili kasnije, država će na nas zaborativi, ali organizovani kriminal neće nikada.“ 

Visoki tužilac Italije Mauricio De Lucija, međutim, ponosan je na progaram zaštite svedoka koji njegova država sprovodi. 

On je u razgovoru za BIRN izrazio svoje poštovanje prema Đovaniju Falkoneu, tužiocu čije je ubistvo pre 24 godine odjeknulo svetskom javnošću. Nakon toga, usledila je kampanja za slamanje moći mafije koja je preobrazila sliku države u odnosu na prethodne dve decenije.

Čalnovi UČK-a nedaleko od Košara na granici sa Albanijom 1999.

„Tokom poslednjih 25 godina, nijedan zaštićeni svedok nije ubijen“, kaže de Lucija.   
On smatra da bi Kosovo trebalo da primeni italijanski model koji podrazumeva podelu rada na dva međusobno odvojena odeljenja, jedno koje se bavi prikupljanjem dokaza, i drugo koje se bavi zaštitom svedoka. 

„Administrativno telo,po mogućnosti neutralno, treba da se bavi zaštitom svedoka“, predlaže De Lucija. Njegov rad bi uključivao preseljenje svedoka, stvaranje novog identiteta, obezbeđivanje finansijske i fizičke sigurnosti njih i njihovih porodica.
 
U Italiji, ovi troškovi za državu iznose 40 miliona evra godišnje. 

Prethodne godine, za rad novoformiranog suda na Kosovu, određen je budžet od 29,1 miliona evra. 

 

(BIRN)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, UČKSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

Profimedia, UČKMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Profimedia, UČKMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, UČKMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS