Region

BRITANSKI TELEGRAF SE OBRUŠIO NA HRVATE: Ovaj raspad nećete videti u brošurama (FOTO)

Prirodne i kulturno-istorijske lepote Hrvatske su neosporne, ali kao i u Srbiji, kada se malo zađe sa utabane turističke staze, siromaštvo, zapuštenost i beda su sveprisutni

Objavljeno: 01.03.2017. 11:47h
Foto: Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: Profimedia
Britanski list Telegraf objavio je članak pod naslovom "Hrvatska kakvu vam ne pokazuju u turističkim brošurama", u kojem se autor osvrće na ono što stranci koji ovu zemlju posećuju zbog prirodnih lepota, kulture i arhitekture najčešće ne vide - zapuštenu unutrašnjost zemlje ispunjenu ožiljcima rata i siromaštva.
 


Autor Džoš Džons, čiji je putopisni tekst izabran na konkursu za čitaoce britanskog lista, svoje putovanje počeo je u Rovinju odakle je autobusom krenuo prema Plitvicama. 

"Kako smo se udaljavali od priobalja, izgled sela je počeo da se menja. Svako sledeće izgledalo je sve negostoljubljivije. Na posletku smo stigli do malog grada. Zbog saobraćajne gužve smo se vozili sporo, pa smo mogli da posmatramo okolinu", piše Džons.

"Selo je izgledalo kao da je zarobljeno u devedesetim. Betonske sive kuće se urušavaju - snažan kontrast rovinjskom mozaiku raznobojnih zgrada", piše autor članka. 

Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: Profimedia

"Mnoge kuće na ulici izrešetane su rupama od metaka", piše britanac i dodaje kako je u jednoj od ulica video ostatke uništenog tenka.  "Brutalan podsetnik na hrvatsku istoriju. Tenk se raspadao, baš kao i grad u koji sam došao". 

"Iza sebe sam čuo šapat: 'Ovde nema turizma'. Okrenuo sam se i video starijeg čoveka s belom bradom kako zuri u mene. 'Nikad se nisu oporavili od rata. Ovo je Hrvatska koju mnogi ne vide'", prenosi reči drugog putnika iz autobusa. 

"Ovo je daleko od hrvatske idile na Jadranu", stoji u članku u kojem se autor čudi koliko kontrasta ima u tako malo prostora. Na samo par sati vožnje od idiličnog Rovinja krije se jedna sasvim druga Hrvatska.

Ipak, kada je stigao u Plitvice, "vratio" se u onu Hrvatsku zbog koje je hiljade ljudi godišnje i posećuje.

 

(Telegraph.co.uk)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: ProfimediaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: ProfimediaSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Ožiljci rata u Hrvatskoj; Autor: ProfimediaSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS