Magazin

INTERVJU Bilal Kasami, albanska partija Besa u Makedoniji: Uzročnici krize ne mogu biti deo rešenja

Građani Makedonije plaćaju cenu neozbiljnih političara i nedosledne međunarodne politike. Ako težimo da postanemo deo Evrope, moramo imati razumevanja za naše prve komšije

Objavljeno: 04.04.2017. 16:56h
Foto: Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhiva
Sadašnji protesti u Skoplju izražavaju antievropsku i antiameričku politiku, koju poslednjih deset godina promoviše VMRO-DPMNE zajedno sa albanskom partijom DUI. Umesto da se organizuju protesti koji bi izvršili pritisak na institucije, da se pronađu rešenja da institucije efikasnije funkcionišu i da se obezbede blagostanje i jednaki uslovi za sve građane Makedonije, mi se ovako suočavamo s neviđenim apsurdom. Ovde se organizuju protesti sa ciljem da se blokiraju institucije, da se šire mržnja i netrpljivost - kaže u ekskluzivnom razgovoru za Njuzvik Bilal Kasami, predsednik partije Besa u Makedoniji.
 


Zašto predsednik Makedonije Ðorđe Ivanov nije dao mandat za sastavljanje vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Zoranu Zaevu, koji mu je doneo potreban broj potpisa poslanika Sobranja?

Formalni razlog je to što se gospodin Zaev ne povlači iz Zajedničke deklaracije albanskih političkih partija u Makedoniji. Stvarni uzrok je što je to učinjeno u dogovoru sa VMRO-DPMNE. Ovim Ivanov ne samo što krši Ustav već i doprinosi produbljivanju krize. Mislim da država treba da bude zasnovana na Ustavu i zakonima, a ne po nečijim željama, bio to čak i predsednik. Ako smo odlučili da živimo u demokratiji, svi mi treba da poštujemo demokratske principe i standarde, što znači vladavinu vecìine.

Mnogo se govori o ,,Albanskoj agendi“. Albanske stranke nisu objavile tekst sporazuma iz Tirane. Zašto se to drži u tajnosti i ima li to uopšte veze s aktuelnim problemom?

Zajednička deklaracija albanskih partija je objavljena i dostupna javnosti, ništa nije tajna! Deklaracija apsolutno nije u vezi s trenutnom situacijom, ona cìe se koristiti samo kao izgovor predsednika Ivanova, u koordinaciji sa VMRO-DPMNE koja po svaku cenu želi da spreči formiranje vlade.

Šta je bila tema razgovora s premijerom Albanije Edijem Ramom? Ko je sve bio na tom sastanku? Da li je postignut sporazum koji bi menjao temelje države?

Premijer Albanije Edi Rama bio je samo moderator skupa i nije imao nikakav uticaj na sadržaj deklaracije albanskih političkih partija u Makedoniji. Sadržaj deklaracije potpuno je u duhu i skladu sa zakonima Republike Makedonije, kao i tačaka koje proizlaze iz platforme albanskih političkih partija s kojima su nastupali na izborima 11. decembra. Reč je o pravima koja pripadaju Albancima kao drugoj po brojnosti etničkoj zajednici u zemlji.

Da li je tačno da će nova makedonska vlast proglasiti Srbiju krivcem za genocid nad Albancima u Makedoniji i da je to predviđeno Tiranskom platformom?

Prvo bih želeo da razjasnim da to nije platforma nego zajednička deklaracija albanskih političkih partija u Makedoniji. Očekuje se da se osudi genocid počinjen nad Albancima u Makedoniji u periodu od 1912. do 1956. godine. O tome će se raspravljati kroz dokazane naučne i istorijske podatke. Ona nije namenjena osudi nacije, nego osudi počinilaca takvih zločina. Ona ne krivi običnog građanina, Srbina iz Srbije, ali krivi one koji su dali nalog za progon i istrebljenje Albanaca. I ona nije samo u vezi sa Srbijom. Ako želimo da gledamo u buducìnost, moramo zajednički osuditi prošlost koja nam je ostavila veoma loše primere.

Portparol DUI Bujar Osmani potvrdio je da je opoziciona SDSM spremna da glasa za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva rata, što je jedan od uslova da Albanci podrže Zaeva za mandatara?

Ne radi se o osudi današnje Srbije niti osudi srpskog naroda. Suština je da se osude svi zločini počinjeni nad Albancima, uključujući i ljude koji su naredili i izvršili tako gnusan čin.

AP, Zoran Zaev

Da li je ovde reč o nastojanju VMRO-DPMNE da se partijski sukob izdigne na nivo etničkog?

Ne isključujem taj scenario, ali ipak smatram da je samo reč o nacionalističkoj retorici, čiji je cilj da spreči demokratsku tranziciju vlasti.

Koliko znam, vladajuća VMRO-DPMNE takođe je pregovarala sa albanskim strankama i sadržaj sporazuma iz Tirane nije bio problem u vreme kada je htela da s njima formira koaliciju?

DUI je 20 dana pregovarala sa VMRO-DPMNE o formiranju vlade. U tom periodu ni na koji način nisu osporavali deklaraciju. To je dodatna činjenica koja govori da deklaracija nije problem, jer nije predstavljala nikakvu prepreku da VMRO pregovara o njenoj implementaciji. Čak je i lider DUI u nekoliko navrata potvrdio da VMRO nema ništa protiv zakona o jezicima, kojim se promoviše upotreba albanskog jezika na centralnom i lokalnom nivou.

Mnogi smatraju da ste vi lično i Besa najzaslužniji za neuspeh Nikole Gruevskog u ponovnom pokušaju da sastavi vladu. Koliko je vaš rezultat na izborima sa osvojenih pet mandata poremetio dogovor Gruevski-Ahmeti?

Istina je da je pojava partije Besa potpuno promenila političku scenu u Makedoniji. Prvo, posle deset godina vladavine Nikola Gruevski prvi put nije uspeo da formira vladu. Drugo, DUI je odustala od nedemokratskog principa da se vlada formira sa pobednikom. Najjača albanska stranka bila je neka vrsta taoca koji je samo pomogao da VMRO-DPMNE ojača. I trecìe, pojava i rezultat Bese učinili su da albanski glasovi ne odu u potpunosti u SDSM.

Kada je nastala Besa? Kako se finansira? S kojom evropskom partijom sarađujete i da li imate podršku nekih država i partija iz EU, SAD-a, Turske i Rusije?

Finansiranje je veoma transparentno i potpuno u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih partija. Država i javnost su obavešteni o finansiranju naše stranke. U ovom trenutku uspostaviti smo kontakt sa strankom CDU u Nemačkoj. Uspostavljamo kontakte s Narodnom strankom Slovenije, zatim Norveške i Bugarske. A naš cilj je da se uključimo u mrežu Evropske narodne partije.

Da li ste zadovoljni postignutim rezultatom na izborima?

Iako su naša očekivanja vecìa, s obzirom na to kako je prošao izborni proces, sa ogromnim pritiscima, manipulacijama i ucenama, verujemo da je naš rezultat zadovoljavajucìi. I sa samo pet poslanika pokazali smo da se može promeniti tok događaja, da možemo dati doprinos za izlazak iz krize. U ovom trenutku mislim da su svi Albanci uvereni da smo ipak jači od DUI, iako smo po broju poslanika brojčano slabiji!

Šta vam je cilj u narednom periodu?

Funkcionalni parlament koji će formirati stabilnu koalicionu vladu i vracìanje zemlje na evroatlantski put.

Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhiva

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhivaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhivaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhivaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Bilal Kasami; Izvor: Privatna arhivaRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS