Magazin

NEWSWEEK INTERVJU Zoran Zaev: Građani su taoci kriminalne vlasti

„Događaji u Makedoniji su rezultat vladanja VMRO-DPMNE, za koju, osim želje da se obogati, ništa drugo nije važno“, kaže Zoran Zaev, lider opozicije

Objavljeno: 04.04.2017. 17:29h
Foto: Zoran Zaev; Autor: Fonet/AP
O Makedoniji se u poslednjih deset godina skoro i nije pričalo jer je vlast Nikole Gruevskog želela da Makedoniju stavi „po strani“. Sve što su radili, radili su daleko od očiju javnosti zato što im je to išlo u prilog. Građani Makedonije su u međuvremenu osiromašili, a ekonomska kriza proizvela je veliki odlazak mladih u inostranstvo. „Makedonci su zabrinuti za budućnost, pogotovo nakon što se saznala istina o načinu vlasti Gruevskog i falsifikovanja slobodne volje građana na izborima“, kaže za Njuzvik Zoran Zaev, predsednik SDSM i lider makedonske opozicije.
 


Opšta amnestija za političare umešane u skandal s korupcijom i prisluškivanjem izazvala je proteste. Opozicija prebacuje predsedniku Ðorđu Ivanovu da je amnestijom zaoštrio političku krizu u zemlji. I Gruevski se ogradio od takve odluke. Kako vi to vidite?

Nije problem samo amnestija već nije poštovan dogovor iz Pržina. Nisu regulisani mediji koji su već 10 godina u vlašništvu ili pod kontrolom Gruevskog. Nisu očišćeni birački spiskovi gde je hiljadu fantomskih glasača. Sramotna, skandalozna odluka Ivanova za amnestiju kriminalne grupe u vlasti, po nalogu Gruevskog, prelila je čašu. Ova odluka je u suprotnosti s Ustavom i zakonima Republike Makedonije i predstavlja udar na temelje na kojima počiva nezavisnost države. Nezadovoljstvo građana lošim životnim uslovima, zloupotreba vlasti od Vlade, povećano je pokušajem da se Gruevski pomilovanjem spase od odgovornosti za krivična dela. Zato je Makedonija na nogama.

Protesti su pokazali da dve najveće stranke imaju moć i logistiku da izvedu narod na ulice, ali to ne rešava problem političke krize.

SDSM je partija koja je već 10 godina jedini kontrateg svemu što predstavlja VMRO-DPMNE. Jedina, ne samo zato što je najveća, opoziciona stranka, već zato što se bori protiv svih zloupotrebe i manipulacija. Građani su ustali na noge u ime pravde kako bi vratili slobodu i demokratiju. Očigledno imaju sve manje strpljenja. Nakon ukradenih 10 godina života žele prosperitet, stabilnost, ekonomski napredak, pravdu... Građani su ustali protiv Nikole Gruevskog i otvorili novu stranicu, za bolju budućnost.

Protesti nisu jednonacionalni, među demonstrantima ima i Albanca, Turaka i Roma.

Ovo je borba za Makedoniju bez obzira na nacionalnu, političku ili bilo kakvu pripadnost. To je godinama odlika stranke koju predvodim - SDSM. Građani iz cele zemlje, bez obzira na političke, verske ili nacionalne pripadnosti, na nogama su, na ulicama. Ponosni smo na tu različitost, na tu raznolikost i jedinstvo za povratak pravde. SDSM je stub slobodnoj i demokratskoj Makedoniji. Platformu za demokratsku Makedoniju, koju smo promovisali, već je potpisalo dvadesetak političkih stranaka. Poveli smo narod na ulice, ali u Makedoniji se događaju građanski protesti. Protesti uz podršku nekoliko političkih stranaka, udruženja, nevladinih organizacija, intelektualaca, svih koji žele slobodu. Ta raznovrsnost i jedinstvo su budućnost Makedonije kao društva za sve njene građane. Svi zajedno su nosioci promena za bolju i sigurnu budućnost.

Pokušaj da prinudite Gruevskog na ostavku zasad nije urodio plodom. Šta se dešava s „bombama“ za koje tvrdite da su dokazi o kriminalu vlasti, partijskog uticaja pri izboru sudija i tužilaca, ubistava?

„Bombe“ su samo dokaz zloupotrebe. „Istina o Makedoniji“ pokazala je pravo stanje partije na vlasti. Oni zloupotrebljavaju institucije u partijske svrhe i za lično bogaćenje, pokazali su da ucenjuju građane... Sada su „bombe“ u Specijalnom javnom tužilaštvu jer smo ih predali da bi se po njima postupalo u skladu sa zakonom i Ustavom. Ja sam od samog početka insistirao na tome jer su se protiv mene godinama vodili izmišljeni, politički motivisani procesi. U Makedoniji pod vođstvom VMRO-DPMNE i Gruevskog normalno je da vas, ako se politički ne slažete, stave na stub srama u medijima u njihovom vlasništvu, pa do toga da vas preko njihovih sudija optuže za bilo šta, samo da vas stave na optuženičku klupu. „Istina o Makedoniji“ pokazala je lice kriminalne vlasti i najavila borbu za prave vrednosti.


Ilustracija: Izbori u Makedoniji; Autor: Profimedia
VMRO-DPMNE i DUI uspeli su da ubede međunarodnu javnost da su oni garant mira i stabilnosti.

VMRO-DPMNE i DUI su koalicioni partneri godinama Ovo prelazi taj okvir koalicije. Sad je SDSM sa građanima jedini faktor mira u Makedoniji. Zato toliko insistiramo na institucionalnom rešavanju problema koje Gruevski, s još nekoliko ljudi, ne želi da prihvati, jer bi morao da prihvati i svoja dela koja su Makedoniju dovela u sadašnju situaciju.

Kako razumete izjave stranih zvaničnika, poput one Džona Kerija da je Makedonija na liniji fronta između Zapada i Rusije, ili Lavrova - da se u Makedoniji dešava jedna od obojenih revolucija zbog toga što Makedonija nije uvela sankcije Rusiji?

Nije ovo nije pitanje Istoka i Zapada. Ovo je pitanje Makedonije i njenih građana, njene dece i njihove budućnosti. Na međunarodnu zajednicu gledam kao na prijatelje Makedonije.

Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da građane više muče siromaštvo, nezaposlenost i korupcija nego odnosi među etničkim skupinama?

Ovo nije problem između Makedonaca i Albanaca, ovo je problem između kriminalaca i poštenih ljudi. Mi se borimo za slobodnu, demokratsku i poštenu Makedoniju. Onu u kojoj će deca moći normalno da žive, gde će roditelji, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost, moći normalno da rade i stvaraju. Svi građani Makedonije trpe iste probleme. Više od 500.000 ljudi živi u siromaštvu, nezaposlenost je ogromna, vlada korupcija, zemlja nekontrolisano zadužuje sadašnje i buduće generacije... I to se podjednako odnosi na sve građane. Zbog toga su Makedoniji neophodne promene i te promene će se i desiti. Mi nemamo etničkih problema. Jedini problem imamo s kriminalom i korupcijom, koje su kao normu uveli Gruevski, njegov brat Saša Mijalkov i njegova partijska ekipa.

Albanska Demokratska unija za integraciju (DUI), koju predvodi Ali Ahmeti, ponaša se prilično ambivalentno. Deo je vladajuće koalicije, a povremeno se ponaša kao opozicija, kritikujući svoje partnere i distancirajući se od loših poteza. Da li je to razlog što je i DUI upleten u kriminalne poslove?

Da li je DUI umešan, to će potvrditi Specijalno javno tužilaštvo. Od DUI očekujemo da, bez obzira na njihovu koaliciju sa VMRO-DPMNE, budu za demokratizaciju Makedonije. Svakako da DUI deli odgovornost sa VMRO-DPMNE za ono što se događa. Mislim da su sad svi shvatiti da to nikom nije donelo ništa dobro. Taj negativan prtljag neiskrenosti prema građanima i manipulacija postali su suviše teško breme za ove stranke. Samo se iskrenim odnosima i uz transparentnost prema građanima može graditi zemlja. Nova demokratska vlada koju će predvodi SDSM biće odgovorna, transparentna i poštena, s iskrenim i otvorenim odnosom prema građanima.

Zoran Zaev; Autor: Fonet/AP

Učestalo se pojavljaju poređenja s Ukrajinom i strah da ćemo u Makedoniji imati dugoročne sukobe?

U Makedoniji nema straha od ukrajinskog scenarija, to je model koji u javnosti šire Nikola Gruevski i njegovo okruženje. Oni ne mogu da izađu na kraj s istinom i pravdom. Ovo je vlast koja drži građane kao taoce poslednjih 10 godina. Makedoniju čeka samo jedno - demokratizacija. Drugog scenarija nema, jer smo se drugih scenarija nagledali u poslednjih 10 godina. A svi znamo da ti scenariji odgovaraju samo Gruevskom, Saši Mijalkovu, Ivanovu i njima bliskim poslušnicima.

Koji su mogući scenariji - izbori ili nešto drugo?

Prvi korak mora biti povlačenje ili ukidanje sramne abolicije Ivanova. Zbog neispunjenih uslova izbori 5. juna u Makedoniji ne mogu da budu održani i oni se neće desiti. Nije očišćen birački spisak, nisu sprovođene reforme u medijima, nije odvojena država od stranke na vlasti, tehnička vlada sprečena je da radi. Kad je reč o koracima ka rešenju krize, moraju da se ispune svi uslovi za organizovanje i sprovođenje fer i demokratskih izbora. Brzo sazivanje Skupštine koja će da promeni jednostrano donetu odluku o vanrednim izborima je neophodna. Ukratko, to je mogući putokaz za izlazak iz krize, što podržavaju i građani koji svakodnevno protestuju. Uveren sam da ćemo zajedno uspeti jer je reč o Makedoniji.

Kakvo je izveštavanje makedonskih medija o događajima u zemlji?

Malo je nezavisnih medija. Zbog torture Gruevskog i njegovih saradnika nezavisni mediji su se utopili ili nestali. Prema svetskim medijskim analizama, Makedonija nije slobodna zemlja. Zato će jedna od prvih stvari koje ću kao premijer uraditi biti omogućavanje nezavisnog izveštavanja i apsolutna medijska sloboda. Sloboda medija biće garantovana. To je moja poruka.

Makedonija od 2005. ima status kandidata za članstvo u EU, ali pristupni pregovori zbog protivljenja Grčke još nisu otvoreni. Kakva je evropska perspektiva zemlje u ovoj situaciji?

Gruevski i njegova ekipa zbog kriminalnog delovanja nisu zaustavili samo EU integracije već su Makedoniju doveli do ivice izolacije. Moj osnovni cilj je vraćanje Makedonije na put ka EU i NATO. Makedonija jeste i biće deo evropske porodice. Samo evropske vrednosti mogu biti vrednosti Makedonije i njenih građana. U godini kad slavimo 25 godina nezavisnosti borimo se opet za demokratske i evropske vrednosti. Za slobodnu Makedoniju. To je moj cilj, to je cilj SDSM i svih demokrata u Makedoniji. Od tog puta nećemo odustati, za to se borimo ma koliko bilo teško.

Mogu li se događaji iz Makedonije preliti na Balkan?

Neki naši susedi imali su ovakve situacije pre 15 i više godina. Nema problema za Balkan. Oni su to odavno završili, sad je na nama da postanemo deo EU porodice. Očekujem mirno i dostojanstveno rešenje za krizu u Makedoniji. Ogromna je volja i energija građana da vrate zemlju na pravi put.

Makedonija ima četiri suseda. I svi joj nešto osporavaju - Grčka ime, Albanija teritoriju, Bugarska jezik, a Srbija crkvu.

Glavno pitanje je demokratija. To je pitanje za koje se bori svako u Makedoniji. Drugih pitanja zasad nema.

Reuters, Protest protiv predsednika Ivanova u Skoplju

Da li je situacija prilično beznadežna, kao što kaže bivši nemački ambasador Sramajer?

Naše pitanje je blizu rešenja. Ne znam ko ga kako vidi, meni je bitno da građani vide da smo samo korak do rešenja problema. Taj problem su Gruevski, Saša Mijalkov i njihova družina. Kad vidim upornost građana, njihov ponos i dostojanstvo, to me motiviše i još sam odlučniji da nastavim. Uveravam vas, na 25-godišnjicu nezavisnosti Republika Makedonija će proslaviti slobodu i bolju budućnost za sve njene građane.

Mnogi smatraju da i Evropska unija snosi odgovornost jer je predugo tolerisala ono što se događa. Da li delite to mišljenje?

Da li je EU bila popustljiva ili nije, to je pitanje za njih. Ne možemo kritikovati EU ili međunarodnu zajednicu. EU vidim kao iskrenog prijatelja Makedonije. Možda su neki procesi u Makedoniji mogli biti intenzivirani odlukama EU, ali to nas ne obeshrabruje. Ovo je naše pitanje. Hvala njima na podršci jer podržavaju svoje osnovne principe demokratije. Ovo je naša borba i mi ćemo je izneti u korist svih građana.

Može li u ovoj atmosferi da se razgovara o najvećem problemu Makedonije - pitanju imena?

SDSM i ja smo već godinama na udaru provladinih medija da želimo da promenimo ime. Ono što žele isti ti mediji jeste da Gruevski i njegova kriminalna organizacija sakriju njegove pokušaje da o tome pregovara kako bi sakrio svoje kriminalne aktivnosti. Ja sam Makedonac, moj otac je Makedonac i moj deda je Makedonac. Mi živimo za Makedoniju.

Šta se mora učiniti kako bi se situacija u Makedoniji smirila?

To je jednostavno, trebaju nam fer, demokratski i regularni izbori. Treba nam čist birački spisak. Trebaju nam slobodni mediji kao osnova demokratskog društva. Treba nam odvajanje partije od države.
PIŠE Milovan Jovanović

(Tekst je prvobitno objavljen u štampanom izdanju magazina Newsweek 9. maja 2016. godine)

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zoran Zaev; Autor: Fonet/APSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS