Region

NAPLATA "PROVIZIJE": Sanader osuđen na četiri i po godine zatvora!

Nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen je u slučaju "Planinska" zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu

Objavljeno: 07.04.2017. 11:45h
Foto: Ivo Sanader; Autor: Beta
Bivši premijer Hrvatske i nekadašnji predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader danas je pred Županijskim sudom u Zagrebu prvostepeno osuđen na četiri i po godine zatvora u slučaju "Planinska".

S obzirom da je osuđen na kaznu manju od pet godina, Sanader neće morati u zatvor do pravosnažnosti presude.
 


Nekada najmoćniji hrvatski političar osuđen je u slučaju "Planinska" zbog malverzacija oko prodaje poslovne zgrade u Zagrebu Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu bio Petar Čobanković iz HDZ.
 
Prema optužnici, Sanader je primio 17 miliona kuna "provizije" pošto je Ministarstvo regionalnog razvoja, na štetu države, kupilo zgradu od firme bivšeg HDZ-ovog saborskog poslanika i vlasnika lanca mesara Stjepana Fiolića.

Uz zatvorsku kaznu, Sander će, ako presuda postane pravosnažna, morati da vrati i 17 miliona kuna (oko 2,3 miliona evra).Sud je i Fiolića proglasio krivim i odredio mu godinu dana zatvora koja može da bude zamenjena radom za opšte dobro, a ista kazna dosuđena je i vlasniku firme Inženjerski biro Mladenu Mlinareviću, čija je firma udvostručila vrednost sporne nekretnine pre nego što je od Fiolića kupilo ministarstvo.

Fiolić je na suđenju priznao krivicu i svedočio da je 2009. godine Sanaderu predao milion evra i deset miliona kuna (1,3 miliona evra) u gotovini, spremljene u "kutiju za viršle". Taj novac je navodno bila provizija od prodaje zgrade.

S tužilaštvom se na početku postupka nagodio bivši ministar Petar Čobanković koji je u zamenu za priznanje dobio jednogodišnju kaznu zatvora, zamenjenu radom za opšte dobro.

Ivo Sanader; Autor: Beta

Bivši premijer je od početka suđenja pre četiri godine negirao krivicu i tvrdio da se u tom slučaju radi o spletu nameštenih interpretacija do kojih je tužilaštvo došalo ucenjivanjem drugih optuženika u tom slučaju.

Tužilaštvo Sanadera u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju. On je bio pravosnažno osuđen za primanja višemilionskog mita od predsednika Uprave MOL-a Žolta Hernadija i za ratno profiterstvo u objedinjenom postupku Ina-Mol i Hipo banka na osam i po godina zatvora.

U slučaju Ina-MOL Sanader je bio osuđen zbog primanja mita da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u hrvatskoj Ini. Ustavni sud srušio je tu presudu i zatražio novo suđenje.

U najvećem korupcijskom slučaju u hrvatskoj politici, Fimi-medija Sanader je bio prvostepeno osuđen na devet godina zatvora. Uz njega je bila osuđena i njegova bivša stranka, HDZ. Tu presudu je, međutim, srušio Vrhovni sud, pa je postupak vraćen na novo suđenje koje je počelo u maju prošle godine. Sanader je s mesta premijera bez objašnjena otišao sredinom 2009, a potom je usledilo niz istraga protiv njega zbog korupcije. 

 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ivo Sanader; Autor: BetaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Ivo Sanader; Autor: BetaSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Ivo Sanader; Autor: BetaRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Ivo Sanader; Autor: BetaSvet

IZGUBILI BITKU ZA SOPSTVENO DETE: Mali Čarli Gard mora na eutanaziju, roditelji imaju dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS