Region

NEWSWEEK SAZNAJE: Ko se sve nalazi na optužnici za aferu "Državni udar" u Crnoj Gori

Optužnica je podignuta protiv 14 osoba: Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije, kao i Andrija Mandić i Milan Knežević

Objavljeno: 13.04.2017. 17:48h
Foto: Andrija Mandić; Autor: Reuters
Specijalno državno tužilaštvo dostavilo je Višem sudu na potvrđivanje optužnicu protiv Eduarda Šišmakova iz Čita, Vladimira Popova iz Kirganstaja, ali i lidera Demokratskog fronta Andrije Mandića i Milana Kneževića, kao i nekoliko srpskih državljana osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada na dan izbora u Crnoj Gori.

Optužnica je podignuta protiv 14 osoba: Eduard Šišmakov i Vladimir Popov terete se zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije, kao i Andrija Mandić i Milan Knežević. Protiv Šišmakova optužnica je podignuta i zbog krivičnog dela pripremanje dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore putem podstrekivanja. Rus se tereti i zbog terorizma u pokušaju, kao i Popov. 
 


Protiv 12 lica, D.B., B.P., R.N., J.M., H.K., M.B., D.M., M.D., Đ.S., Č.M., M.A., i K.M. optužnica je podignuta zbog krivičnog dela stvaranja kriminalne organizacije iz člana 401a stav 2 u vezi stava 1 i 6 Krivičnog zakonika Crne Gore, protiv pet lica, Š.E., P.V., D.B., B.P., R.N., zbog krivičnog dela terorizam u pokušaju iz člana 447 st. 1 Krivičnog zakonika Crne Gore, a protiv jednog lica, Š.E., zbog krivičnog dela pripremanja dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Crne Gore putem podstrekivanja iz čl. 373 st.1 u vezi čl. 24 st .2 Krivičnog zakonika Crne Gore.
 
Na optužnici su, kako saznaje Newsweek Srbija, Mihailo Čađenović, vozač Andrije Mandića, Kristina Hristić iz Beograda, odnosno srpski državljani Bratislav Dikić, Milan Dušić, Branka Milić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.  Oni su u pritvoru, kao i Aleksandar Čurović, Aleksandar Aleksić, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević, Miloš Aćimović, Ivica Matić i Perica Andrić. Optužnica je podignuta i protiv Nemanje Ristića i Predraga Bogićevića, koje je Ministarstvo pravde Srbije odbilo da izruči Crnoj Gori.

U zakonskom roku od 15 dana predsednik sudskog veća Suzana Mugoša će zakazati ročište radi ispitivanja i ocene zakonitosti i opravdanosti optužnice. Odluku o pritvoru sud će doneti u najkraćem mogućem roku.

Duško Marković, predsednik crnogorske Vlade, uoči najnovijeg akta specijalnog državnog tužilaštva, naglasio je da su svi kapaciteti tužilaštva i organa za sprovođenje zakona usmereni na ”najvažniji slučaj u novijoj istoriji Crne Gore”. 

”O izvesnosti i realnosti navedenog dovoljno govori panika dela opozicije koja se pojačano pokazuje proteklih dana“, rekao je premijer, ističući kontinuirano dežavuisanje crnogorskog pravosudnog sistema, posebno specijalnog tužilaštva i Milivoja Katnića.

Fonet, Duško Marković

„Na sve načine nastoji se osporiti kredibilitet specijalnog tužilaštva i svih poteza koje ono povlači kako bi optužnica bila utemeljena... Čvrsto verujem da će veoma brzo jasna optužnica i transparentan sudski proces staviti tačku na ovaj slučaj, te da će to biti nedvosmislena poruka i akterima ovog zlodela, a i svim njihovim inspiratorima i finansijerima, da više nikada i nikome ne padne na pamet da na taj način udari u temelje crnogorske države“, poručio je Marković.

Lideri Demokratskog fronta ne deluju iznenađeno. Milan Knežević se nalazi u inostranstvu, ”zbog porodičnih obaveza”.

”Suočićemo se sa svim što bude usledilo. Kad sam Kneževiću rekao da je podignuta optužnica - samo se smejao. Nema straha, nema ničeg sličnog tome, jasno nam je zašto se ovo radi. Ne očekujemo da crnogorske institucije deluju u skladu sa zakonom”, poručio je Andrija Mandić, koji bi, vrlo lako, uskršnje praznike mogao da provede u pritvoru.  Pre nešto više od 10 dana, po poternici NCB Interpol Podgorica, uhapšen je i Ananije Nino Nikić u regiji Rostov. Nikić, prevodilac kojeg je angažovao Demokratski front, sumnjiči se da je imao značajnu ulogu u grupi koja je planirala da zauzme Skupštinu Crne Gore i nasilno preuzmu tu instituciju.

Vikipedija, Podgorica

Afera „Državni udar“ je pratila sva politička dešavanja u Crnoj Gori od izbora prošle godine do danas. Grupa srpskih državljana, koja je uhapšena 16. oktobra prošle godine zbog sumnje da je pripremala terorističke napade u izbornoj noći u Crnoj Gori, potpisala je, inače, sporazum o priznanju krivice sa tužilaštvom.  Njihov zadatak bio je, tvrdi Tužilaštvo, da se ”Crna Gora trajno destabilizuje i nasilno preuzme vlast”. Na spisku osumnjičenih je i Mandićev vozač, Mihailo Čađenović zbog sumnje da je bio deo logističke mreže i on je od 7. februara u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija.

Mirko Velimirović uslovno je osuđen, a Aleksandru Sinđeliću dodeljen je status svedoka saradnika. Sporazume sa Tužilaštvom potpisali su Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Aleksandar Čurović, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Oni su pristali da provedu pet meseci u zatvoru. Srpski državljani Aleksandar Aleksić, Miloš Aćimović i Perica Andrić 17. februara su u sudnici Višeg suda priznali da su bili deo kriminalne organizacije rekavši da je ”plan bio da nasilno uđu u zgradu Skupštine i čekaju dalja naređenja ukoliko Demokratski front izgubi na parlamentarnim izborima.

Osim Čađenovića, vozača Andrije Mandića, u pritvoru su Bratislav Dikić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić, Srboljub Đorđević, Aleksandar Čurović, Nikola Đurić, Siniša Ćetković, Dejan Stanojević i Ivica Matić. Za vrbovanje članova kriminalne organizacije bili su „zaduženi srpski državljani Predrag Bogićević i Nemanja Ristić, koji je trebalo da organizuju dolazak na protestno okupljanje DF-a i da zajedno sa političarima te partije okupljenim na mitingu izazovu sukobe sa službenicima Uprave policije i nasilno uđu u Skupštinu, gde bi ostali najmanje 48 sati i proglasili izbornu pobedu DF-a i drugih opozicionih partija“.
 
Piše Branka Mitrović
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Andrija Mandić; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Andrija Mandić; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Andrija Mandić; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Andrija Mandić; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS