Region

CRNOGORSKA MORNARICA: Spremni za sve izazove koje donosi prijem u NATO!

Pripadnici crnogorske Mornarice učestvovali su u misiji "Međunarodih trupa za bezbednosnu podršku" u Avganistanu, a njihovi oficiri su u NATO komandi u Briselu

Objavljeno: 18.04.2017. 12:57h
Foto: Crnogorska mornarica i brodovi NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOM
Zapovednik Mornarice Vojske Crne Gore, kapetan bojnog broda Darko Vuković, izjavio je kako je Mornarica spremna odgovoriti svim izazovima na moru, a pre svega obavezama i zadacima koje nameće sada već izvesno učlanjenje u NATO. 

U razgovoru za "Pobjedu" Vuković ističe da je Mornarica poslednjih godina obavila intenzivne pripreme kako bi bila spremna za izazove i odgovornosti koje je očekuju nakon prijema države u NATO.
 


"U maju je NATO Samit i već je najavljeno da je Crna Gora za stolom, tako da je to datum kada bi sve trebalo da bude gotovo. Mornarica je apsolutno spremna jer je usvojila standarde u raznim oblastima, kada je reč o vojnoj alijansi. Postoji čitav niz NATO programa i paketa koje sprovodimo unazad desetak godina. Ima još dosta posla, ali ono težišno smo već odradili od kada je država potpisala 'Partnerstvo za mir'", objašnjava Vuković.
 
Vuković je podsetio da je u 2016. godini Mornarica imala niz pomorskih vežbi u teritorijalnim vodama, ali i u inostranstvu. Govoreći o prednosti članstva u Savezu, on kaže da se, između ostalog, otvaraju svi programi u domeni vojne struke, prenosi Tanjug.

"To znači da imamo pristup svim vežbama i učešću u zajedničkim aktivnostima, kao i modernizaciji i razvoju opreme. Na primer, korišćenjem bio-dizel goriva na našim brodovima dajemo aktivan doprinos zaštiti životne sredine i povećanju efikasnosti rada naših brodova, kao i pristup čitavom drugom nizu paketa i programa. To pruža mogućnost našim vojnicima za obuku u svim respektabilnim NATO centrima", kaže Vuković.

On je imao reči hvale za vojnike koji učestvuju u vojnim misijama NATO-a, EU-a i UN-a. "Pripadnici Mornarice Vojske Crne Gore učestvovali su u misiji "Međunarodih trupa za bezbednosnu podršku" (ISAF) kao podrška u Avganistanu, kao pripadnici pešadijskog voda ili kao oficiri na komandi na određenim štabnim dužnostima. Imamo i oficire koji su u okviru NATO komandne strukture u NATO organizaciji, oficire i u NATO komandi u Briselu, Napulju, na drugim pozicijama", ističe Vuković.

Crnogorski ronioci pored broda NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOM

Zapovednik naglašava da je Mornarica transparentan deo sastava obrane i da zajedno s drugim institucijama jača državne kapacitete za odgovor na potencijalne krize, koje mogu ugroziti sigurnost crnogorskog mora.

"Sa sigurnošću mogu tvrditi da je Jadran bezbedno i sigurno more za sve aktivnosti, čemu doprinosi i dobra regionalna saradnja i integracioni procesi sa EU i NATO. Svesni smo da se bezbednost i sigurnost Jadrana ne može posmatrati odvojeno od bezbednosti i sigurnosti Mediterana, a jedan od mehanizama za tako nešto jesu i integracije u EU i NATO. I druge evropske države iskoristile su ta dva mehanizma, obezbedile svoju pomorsku privredu i zaštitile svoje more", kaže on.
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Crnogorska mornarica i brodovi NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOMRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Crnogorska mornarica i brodovi NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOMMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Crnogorska mornarica i brodovi NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOMSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Crnogorska mornarica i brodovi NATO Grupe za protivminska dejstva u Baru; Izvor: Twitter printscreen/@NATO_MARCOMSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS