Region

POSLE VIŠE OD GODINU DANA: Zaev najavio datum formiranja nove vlade Makedonije

Prema diplomatskim izvorima, ne isključuje se "mogućnost sastanka predsednika države i lidera SDSM

Objavljeno: 04.05.2017. 14:32h
Foto: Zoran Zaev; Autor: Fonet/AP
Lider SDSM i kandidat poslaničke većine za premijera Makedonije Zoran Zaev najavio je danas da će nova vlada biti formirana do kraja maja.

"Postoji mogućnost da do kraja meseca bude izabrana vlada, saglasno rokovima, ali to zavisi od odluke gospodina (šefa države Đorđa) Ivanova da li će dati mandat, zavisi i od tehničkih mogućnosti Sobranja i od mogućnosti poslanika da rade kako treba", rekao je Zaev posle sastanka s Misijom OEBS u Skoplju.Televizija MRT je prenela da je lider poslaničke većine rekao da veruje da će se stići da se vlada formira do kraja meseca zbog građana, jer to, kako je istakao, treba uraditi što brže pošto od toga zavisi i normalizacija stanja u državnim institucijama.

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi je danas šefu države Đorđu Ivanovu poslao pismo u kojem traži da mandat za formiranje vlade dodeli lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i poslaničke većine Zoranu Zaevu.
 
Ivanov je obavešten da je formirana većina koju čine poslanici SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, i da je Taljat izabran predsednik Sobranja Makedonije.

Džaferi je, pošto je izabran 27. aprila, izjavio da Ivanov ima rok od 10 dana da uruči mandat Zaevu, upozoravajući ga da će, ako to ne uradi, počiniti krivično delo.

Ivanov koji od početka marta odbija da dodeli mandat Zaevu, posle sastanka s visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, zatražio je od lidera SDSM da održi javno datu reč i da pruži garancije da će njegova vlada raditi na jačanju "unitarnosti Makedonije", a zatražio je i pomoć SAD za uklanjanje prepreka.

Zoran Zaev; Autor: AP

Kablovska Televizija 24 navodi da se nezvanično, po diplomatskim izvorima, ne isključuje "mogućnost sastanka predsednika države i lidera SDSM" Zaeva.

Zaev je sinoć na sednici Centralnog odbora SDSM izjavio da očekuje da će veoma brzo početi pregovore o formiranju nove vlade sa strankama sa kojima je formirana poslanička većina.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zoran Zaev; Autor: Fonet/APRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APMagazin

​NEWSWEEK ISTRAŽUJE Noćna izručenja: Šta se krije iza dramatičnog prebacivanja novinara Zorana Božinovskog iz Novog Sada u Preševo usred noći - i zašto je to urađeno u tajnosti

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APRegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Zoran Zaev; Autor: Fonet/APRegion

UMESTO STANA - PROBLEM: 6.000 porodica iz Srbije i Makedonije pokradeno za 180 miliona evra

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS