Region

INTERPOL RASPISAO POTERNICU ZA MAROVIĆEM: Iz bolničkog kreveta u Beogradu, u zatvorsku ćeliju u Spužu

Marović je oštetio opštinu Budvu za višemilionski iznos i osuđen je na tri godine i devet meseci zatvora uz obavezu da državi vrati oko milion eura i uplati sto hiljada evra novčane kazne

Objavljeno: 16.05.2017. 13:49h
Foto: Profimedia, Svetozar Marović
Nacionalni centralni biro Interpola Podgorica raspisao je međunarodnu poternicu za Svetozarom Marovićem, bivšim visokim funkcionerom vladajućeg DPS-a, jer se nije odazvao na poziv za izdržavanje tri godine i devet meseci zatvorske kazne. 

Naredbi za izdavanje poternice prethodila je naredba za prinudno privođenje, jer se on već duže nalazi na lečenju u Beogradu, pišu crnogorski mediji."Naredba je izdata radi pronalaska i dovođenja osuđenog Svetozara Marovića na izdržavanje izrečene mu jedinstvene kazne zatvora od tri godine i devet meseci u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija - Spuž, po pravosnažnoj presudi Višeg suda u Podgorici zbog počinjenih krivičnih dela: dva produžena krivična dela zloupotreba službenog položaja putem podstrekavanja izvršenog na organizovan način i produženog krivičnog dela izvršenog na organizovan način", saopštio je ranije predsednik Osnovnog suda u Kotoru Branko Vučković.
 
U rešenju predsednika kotorskog suda Branka Vučkovića piše da Marović nije toliko bolestan da ne može izdržavati zatvorsku kaznu. Osim na robiju, Marović je sporazumnim priznanjem krivice pristao i da državi vrati oko milion eura i uplati sto hiljada evra novčane kazne.

Na početku istrage kategorično je negirao krivicu, ali je nakon nekog vremena prihvatio navode Tužilaštva da je bio vođa kriminalne grupe koju su činili bivši čelnici opštine Budva i njihovi saradnici, a koja je nezakonitim radnjama nanela višemilionsku štetu opštinskom budžetu u projektima "Jaz", "TC Plaza", "Kopirajt", "Krapina", "VTE", "Bulevar" i "Prijevor".

Za razliku od sina, koji je takođe osuđen na zatvorsku kaznu u istom procesu, ali ima državljanstvo Srbije, Svetozar Marović je državljanin Crne Gore i Srbija je dužna da postupi po poternici.

Reuters, Svetozar Marović

U Ministarstvu pravde navode da će Srbija poštovati zakonsku proceduru. Nakon što Interpol Beograd uputi međunarodnu poternicu na potvrdu Ministarstvu pravde Srbije, Ministarstvo će, kako je rečeno, kao i u svakom drugom slučaju, postupiti u skladu sa zakonom i procedurama.

"Svetozar Marović se već duži vremenski period nalazi na lečenju u Beogradu u Bolnici za mentalno zdravlje. Njegovo stanje je veoma ozbiljno, prima terapiju i pod stalnim je nadzorom lekara specijalista i evo koliko sam advokat 25 i više godine, nije se desilo da neko iz bolničkog kreveta bude doveden na izdržavanje kazne zatvora. Naravno, kada bude zdravstveno dobro, kada lekari učine svoje on će se javiti na izdržavanje kazne zatvora", rekao je advokat Svetozara Marovića, Zdravko Begović.

PRATITE NEWSWEEK I NA TVITERU

(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Svetozar MarovićSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Profimedia, Svetozar MarovićRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Profimedia, Svetozar MarovićMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Profimedia, Svetozar MarovićSrbija

PLAŠI SE IZRUČENJA: Albanac koji je upravljao dronom sa zastavom Velike Albanije tražio azil u Hrvatskoj

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS