Region

ZAEV: Neprijatno je na koji način Srbija govori o Makedoniji

Zoran Zaev, kome je predsednik Ivanov dao mandat za sastav nove vlade, rekao je da je kriza u Makedoniji "svima preko glave" i da je ona politička, a ne etnička

Objavljeno: 17.05.2017. 11:57h
Foto: Zoran Zaev; Izvor: Profimedia
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i parlamentarne većine u makedonskom parlamentu Zoran Zaev rekao je kako je neprijatno na koji način Srbija komentariše događanja u Makedoniji, ali je dodao da će se truditi da ima dobre odnose sa zvaničnicima iz Beograda.

"Vidite, Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom 'makedonskom scenariju'. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji", rekao je Zaev u intervjuu za N1 uz ocenu da je Makedonija imala demokratske parlamentarne izbore.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

On je kazao i da je kriza u Makedoniji "svima preko glave" i da bi lokalni izbori trebalo da budu održani 15. oktobra, a najkasnije u novembru. "Verujem da će se odmah nakon dobijanja mandata parlament okupiti i odlučiti o konačnom datumu kada će se menjati izborni zakoni ali ovo je jedan od verovatnijih ili očekivanih datuma. Može to biti i u novembru, ali verujem da će 15. oktobar biti datum oko koga će se usaglasiti svi predstavnici stranaka", rekao je Zaev. On je rekao da kriza u Makedoniji nije etnička već politička i da je budućnost te zemlje u multikulturalizmu.
 
"Nasilje koje se dogodilo u parlamentu velika je sramota za našu Makedoniju. Verujem da je svima dosta ovoga. Makedonija mora ući u normalne demokratske procese, vratiti institucije, funkcionisati normalno, a naravno, podsticaj mi daje i odluka našeg političkog protivnika VMRO-DPMNE da konačno pređe u opoziciju", rekao je Zaev.

Upitan o navodima o "velikoj Albaniji", Zaev je rekao da mali broj ljudi govori o takvoj ideji i da je budućnost zapadnog Balkana "otvorene granice i mobilnost građana".
Upitan šta misli o tome što je zastava Albanije stajala na stolu novog predsednika Skupštine Makedonije Taljata Džaferija, on je rekao da to nije po Ustavu Makedonije, da misli da ta zastava ne treba da stoji na stolu predsednika Skupštine, već tamo "treba da stoji fotografija dece i supruge". "Što se toga tiče, novi predsednik parlamenta izdao je zvanično saopštenje i verujem da će Džaferi poštovati Ustav i poslovnik o radu Skupštine Makedonije", rekao je Zaev.

Govoreći o težnjama buduće vlade Makedonije, na čijem bi čelu trebalo da bude, Zaev je u intervjuu rekao da se zalaže za jedinstvo zemlje i teritorijalni integritet i suverenitet i za vladu koja će raditi u interesu građana.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u sredu je dodelio mandat predsedniku Zoranu Zaevu za sastav nove vlade. Ivanov je ranije odbio da to učiniti, zbog takozvane "platforme iz Tirane", deklaracije koju su lideri albanskih političkih stranaka iz Makedonije potpisali u Tirani, a koju je Ivanov smatrao ugrožavanjem suvereniteta zemlje.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest
Povezane vesti
Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

​KRIZA NIJE GOTOVA, SAMO JE U NOVOJ FAZI: Da li će nacionalisti uništiti Makedoniju

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaANALIZA

KO ĆE BITI BUDUĆI PREMIJER KOSOVA: Ramuš Haradinaj, Avdulah Hoti ili Aljbin Kurti?

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaARHIVA

NEWSWEEK OTKRIVA: Ovo je Ljubomir: Zaklali ga Četnici... u kolevci sa još 67 dece, žena i staraca (FOTO)

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaSrbija

REHABILITOVAN NIKOLA KALABIĆ: Sud presudio u korist unuke, tužilac najavio žalbu

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

NEWSWEEK OTKRIVA Slučaj osječke porodice Lovrić: Odveli su mi muža jer je bio Srbin, znala sam da se neće vratiti

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

KRAJ KRIZE U MAKEDONIJI: Ivanov dao mandat Zaevu za sastav nove vlade

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

STEJT DEPARTMENT: Rusija destabilizuje Balkan, slabiji angažman SAD imaće opasne posledice

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

INTERPOL RASPISAO POTERNICU ZA MAROVIĆEM: Iz bolničkog kreveta u Beogradu, u zatvorsku ćeliju u Spužu

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.