Region

ZAEV: Neprijatno je na koji način Srbija govori o Makedoniji

Zoran Zaev, kome je predsednik Ivanov dao mandat za sastav nove vlade, rekao je da je kriza u Makedoniji "svima preko glave" i da je ona politička, a ne etnička

Objavljeno: 17.05.2017. 11:57h
Foto: Zoran Zaev; Izvor: Profimedia
Lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i parlamentarne većine u makedonskom parlamentu Zoran Zaev rekao je kako je neprijatno na koji način Srbija komentariše događanja u Makedoniji, ali je dodao da će se truditi da ima dobre odnose sa zvaničnicima iz Beograda.

"Vidite, Vučić je vodio kampanju i bukvalno u svakom svom nastupu govorio o nekakvom 'makedonskom scenariju'. Nažalost, to je, makar meni, bilo neprijatno slušati, to kako naš sused govori o Makedoniji", rekao je Zaev u intervjuu za N1 uz ocenu da je Makedonija imala demokratske parlamentarne izbore.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

On je kazao i da je kriza u Makedoniji "svima preko glave" i da bi lokalni izbori trebalo da budu održani 15. oktobra, a najkasnije u novembru. "Verujem da će se odmah nakon dobijanja mandata parlament okupiti i odlučiti o konačnom datumu kada će se menjati izborni zakoni ali ovo je jedan od verovatnijih ili očekivanih datuma. Može to biti i u novembru, ali verujem da će 15. oktobar biti datum oko koga će se usaglasiti svi predstavnici stranaka", rekao je Zaev. On je rekao da kriza u Makedoniji nije etnička već politička i da je budućnost te zemlje u multikulturalizmu.
 
"Nasilje koje se dogodilo u parlamentu velika je sramota za našu Makedoniju. Verujem da je svima dosta ovoga. Makedonija mora ući u normalne demokratske procese, vratiti institucije, funkcionisati normalno, a naravno, podsticaj mi daje i odluka našeg političkog protivnika VMRO-DPMNE da konačno pređe u opoziciju", rekao je Zaev.

Upitan o navodima o "velikoj Albaniji", Zaev je rekao da mali broj ljudi govori o takvoj ideji i da je budućnost zapadnog Balkana "otvorene granice i mobilnost građana".
Upitan šta misli o tome što je zastava Albanije stajala na stolu novog predsednika Skupštine Makedonije Taljata Džaferija, on je rekao da to nije po Ustavu Makedonije, da misli da ta zastava ne treba da stoji na stolu predsednika Skupštine, već tamo "treba da stoji fotografija dece i supruge". "Što se toga tiče, novi predsednik parlamenta izdao je zvanično saopštenje i verujem da će Džaferi poštovati Ustav i poslovnik o radu Skupštine Makedonije", rekao je Zaev.

Govoreći o težnjama buduće vlade Makedonije, na čijem bi čelu trebalo da bude, Zaev je u intervjuu rekao da se zalaže za jedinstvo zemlje i teritorijalni integritet i suverenitet i za vladu koja će raditi u interesu građana.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov u sredu je dodelio mandat predsedniku Zoranu Zaevu za sastav nove vlade. Ivanov je ranije odbio da to učiniti, zbog takozvane "platforme iz Tirane", deklaracije koju su lideri albanskih političkih stranaka iz Makedonije potpisali u Tirani, a koju je Ivanov smatrao ugrožavanjem suvereniteta zemlje.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaSrbija

​NUNS i NDNV: Javni tužilac da sasluša Aleksandra Vučića

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaSrbija

SINDIKAT PRIHVATIO PONUDU: Rukovodstvo Fijata obećalo štrajkačima povećanje plata

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaSrbija

TRAMPOVA KOMPANIJA DEMANTOVALA PISANJE SRPSKIH MEDIJA: Ne planiramo izgradnju hotela na mestu bombardovanog Generalštaba

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaSrbija

MINISTARSTVO ODBRANE: Preko 20.000 migranata zaustavljeno u pokušaju da uđu u Srbiju

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

SVE JE ISTO, SAMO...: Cilj EU je da stvori mini Jugoslaviju na Balkanu

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Zoran Zaev; Izvor: ProfimediaRegion

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.