Region

KRAJ KRIZE U MAKEDONIJI: Ivanov dao mandat Zaevu za sastav nove vlade

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov uručio je u sredu mandat za sastav nove vlade lideru Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu, javlja Makfaks

Objavljeno: 17.05.2017. 16:50h
Foto: Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponudio je mandat Zoranu Zaevu (SDSM) za formiranje nove vlade i time okončao šestomesčnu krizu u toj zemlji; Izvor: Reuter
Kako je izjavio Zaev, Ivanovu su prethodno dostavljene garancije za očuvanje ustavnog poretka i teritorijalne celine, kao i da nijedan dokument, platforma ili stav ne mogu da budu uslov, ili osnova za formiranje ili delovanje nove vlade Makedonije.

Ivanov je mandat Zaevu poverio više od pet meseci posle vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra prošle godine.

Zaev ima ustavni rok od 20 dana da Sobranju podnese program i predloži sastav vlade. Pre formalnog uručivanja mandata, tačno u sredu u podne, u predsedničkoj rezidenciji Vila "Vodno", u kratkom obraćanju Ivanov i Zaev su istakli da su otklonjene sve prepreke za dodeljivanje mandata lideru parlamentarne većine. Zaev je rekao da su prepreke otklonjene time što je predsednik Sobranja Taljat Džaferi obavestio Ivanova da je formirana parlamentarna većina i time što mu je on, kao kandidat za mandatara, u ime skupštinske većine koju čine SDSM i albanske stranke DUI, Besa i Alijansa za Albance, dao izjavu "u formi garancije" o unitarnosti države.

"U ime formirane parlamentarne većine garantujemo zaštitu unitarnosti, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti, zaštitu ustavnog poretka i državnih interesa i unapredjenje života svih gradjana bez obzira na versku, etničku i jezičku pripadnost", rekao je Zaev.Zaev je istakao da buduća vlada izjavom Ivanovu garantuje da će poštovati osnove demokratskih principa i vladavine prava, ne dovodeći Makedoniju u stanje potčinjenosti.

Zaev je ranije najavio da neće koristiti ceo ustavom dozvoljeni rok od 20 dana i da će se truditi da nova vlada bude formirana što pre. Parlament vladu bira prostom većinom ukupnog broja poslanika, odnosno potrebno je da za izbor nove vlade glasa 61 od 120 poslanika. Parlamentarna većina ima 67 poslanika, dok opozicioni VMRO DPMNE ima 51.
 
Rasprava o vladi je ograničena na tri dana. Predsednik Makedonije je imao ustavni rok do 19. maja da Zaevu dodeli mandat, nakon što ga je predsednik parlamenta Taljat Džaferi 9. maja obavestio da je u Sobranju Makedonije formirana nova većina.

Ivanov je od početka marta odbijao da dodeli mandat tražeći od kandidata za mandatara u nekoliko navrata garancije parlamentarne većine za očuvanje unitarnosti Makedonije. Čvrst stav da ne želi da dodeli mandat Zaevu da makedonski predsednik je ublažio nakon sastanka sa visokim predstavnikom Stejt departmenta Hojtom Brajanom Jiem, 1. maja u Skoplju. 

Predsednik Sobranja Taljat Džaferi, iz redova albanske partije DUI, rekao je danas da bi bilo šta drugo da je učinio predsednik Makedonije Djorđe Ivanov, osim davanja mandata za sastav vlade Zoranu Zaevu, bilo pogubno za Makedoniju.

"Ne mogu da kažem da je kriza okončana, ali ovo će otvoriti put da se stvari odvijaju institucionalno", rekao je Džaferi u telefonskoj izjavi Rojtersu.

Prilikom davanja mandata Zaevu, Ivanov je konstatovao da su sve prepreke uklonjene i da nova parlamentarna većina treba da predloži novu vladu. Zaev je prethodno potpisao izjavu u kojoj se konstatuje da su dve prepreke za formiranje nove vlade uklonjene - izabran je novi predsednik Sobranja i predsedniku su dostavljene garancije da će nova vlada raditi na očuvanju i zastiti jedinstva, suvereniteta, teritorijalnog integriteta, nezavisnosti i multietničnosti Makedonije.

 Zoran Zaev daje izjave novinarima nakon što je dobio mandat za sastav nove makedonske vlade; Izvor: Reuter

"Garantujemo zaštitu ustavnog poretka i teritorijalnog integriteta Republike Makedonije. Garantujemo poštovanje nacionalnih interesa i poboljšanje života svih građana. Garantujemo da će proces donošenja odluka biti u skladu sa osnovnim demokratskim principima i vladavinom prava ne dovodeći Makedoniju u potčinjen položaj od druge države", navedeno je, između ostalog u izjavi koju je potpisao Zaev preuzimajući mandat za formiranje vlade.

Visoka predstavnica Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini i komesar za proširenje Johanes Han pozdravili su danas odluku predsednika Makedonije Djordja Ivanova da uruči mandat za formiranje vlade lideru SDSM i parlamentarne većine Zoranu Zaevu.

Kako prenose makedonski mediji, Brisel očekuje brzo formiranje nove vlade koja će biti posvećena reformama.

"Nadam se da će konstruktivni duh nastaviti da preovladava, tako da ova zemlja konačno može da izadje iz političke krize. Sada očekujemo brzo formiranje vlade koja će biti posvećena sprovodjenju svih delova Dogovora iz Pržina i hitnih reformskih prioriteta", navodi se u zajedničkoj izjavi Mogerini i Hana.

Njih dvoje su u ime EU pozvali makedonske partije da zajedno rade na vraćanju Makedonije na evroatlanski put i izrazili su spremnost da podrže novu vladu na čelu sa Zaevom.
 
VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koja će, svi su izgledi, u novom sazivu Sobranja i izborom vlade, nakon 11 godina vlasti preći u opoziciju, pozdravila je danas to što je predsednik Djorđe Ivanov lideru SDSM Zoranu Zaevu dodelio mandat za sastav nove vlade, tek nakon što je on, kako navode, odbacio tzv. "tiransku platformu".

U prvom obraćanju nakon što je Zaevu u sredu uručen mandat VMRO-DPMNE ocenjuje da je Ivanov taj potez napravio tek kada je dobio čvrste garancije lidera SDSM da će se buduća vlada pridržavati Ustava i da nijedan dokument, posebno oni koji dolaze sa strane, kao što je "tiranska platforma", neće uticati na politiku zemlje.

"Politički otpor VMRO-DPMNE i 80 dana dugi i masovni građanski protesti stotina hiljada građana širom zemlje dovelli su do neophonih garancija da unitarna i multietnička Makedonija neće biti ugrožena", izjavio je funkcioner te stranke Nikola Todorov.

Todorov je na konferenciji za novinare rekao da najveći doprinos tome pripada svakakk predsedniku Ivanovu i njegovim naporima da istraje u svom principijelnom stavu da insistira i obezbedi garanciju da o budućnosti Makedonije neće odlučivati deklaracije i platforme sačinjene u inostranstvu", rekao je Todorov.

Todorov je, međutim, ponovio stav VMRO-DPMNE da je SDSM Zaeva do formiranja parlamentarne većine došao na prevaru, usvajanjem "tiranske platforme" tek posle izbora.
Todorov je komentarisao raniju izjavu Zaeva da ima pozitivan stav prema toj platformi sve dok nije dobio podršku albanskih partija za formiranje parlamentarne većine i dobijanje mandata, iako je, kako je rekao, to značilo direktno ugrožavanje unitarne i multietničke Makedonije, odnosno pretvaranje zemlje u dvonacionalnu državu.

Taljat Džaferi i Zoran Zaev; Autor: Fonet/AP

On je podsetio da je VMRO-DPMNE pobednik decembarskih izbora, ali i da su Zaevu ponudili podršku manjinske vlade, ukoliko on odbaci "tiransku platformu".

Todorov je napomenuo da je Zaev prvi makedonski premijer od kojeg je traženo da da pisane garancije da njegova vlada svojim postupanjem neće ugroziti najviše državne i nacionalne interese, te dodao da je to samo po sebi dovoljno da se shvate rizici u kojima je država.Ukazao je da koalicioni partneri Zaeva nisu potpisali garancije koje su dostavljene predsedniku Ivanovu, već da je to učinio samo lider SDSM.

"Od danas, SDSM Zoran Zaev nosi sav teret odgovornosti, a svi znamo koliko malo vredi reč lidera socijaldemokrata", rekao je Todorov, preneli su makedonski mediji.
Istakao je da će VMRO-DPMNE pažljivo pratiti rad buduće vlade i da mu neće dozvoliti nijednu mogućnost da odstupi od garancija koje je potpisao.
 
(Agencije)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponudio je mandat Zoranu Zaevu (SDSM) za formiranje nove vlade i time okončao šestomesčnu krizu u toj zemlji; Izvor: ReuterRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponudio je mandat Zoranu Zaevu (SDSM) za formiranje nove vlade i time okončao šestomesčnu krizu u toj zemlji; Izvor: ReuterSvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponudio je mandat Zoranu Zaevu (SDSM) za formiranje nove vlade i time okončao šestomesčnu krizu u toj zemlji; Izvor: ReuterSvet

MILIONI GRAĐANA VENECUELE U GENERALNOM ŠTRAJKU: Najmanje dve osobe poginule u sukobima s policijom (FOTO, VIDEO)

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov ponudio je mandat Zoranu Zaevu (SDSM) za formiranje nove vlade i time okončao šestomesčnu krizu u toj zemlji; Izvor: ReuterSvet

KATAR IZMENIO ANTITERORISTIČKI ZAKON: Sporazum sa SAD doneo pomak u zalivskoj krizi

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS