Region

LJUBAV KOJA JE POBEDILA RAT I MRŽNJU: Godišnjica ubistva sarajevskih Romea i Julije (VIDEO)

Na današnji dan pre 24 godine u Sarajevu na Vrbanja mostu ubijeni su 25-godišnji Boško Brkić i Admira Ismić, kasnije prozvani sarajevskim Romeom i Julijom

Objavljeno: 18.05.2017. 14:10h
Foto: Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/Lindsay Buckenham
Boško Brkić i Admira Ismić ubijeni su u 17 časova 18. maja 1993. godine na Vrbanja mostu dok su zajedno pokušavali da napuste opkoljeno Sarajevo i dođu do Grbavice koju su u to vreme držali Srbi. Planirali su da dođu u Beograd pa da odatle nastave dalje van zemlje.

Snajperski metak prvo je pogodio Boška koji je izdahnuo. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena dopuzala je do svog ubijenog momka, zagrlila ga i izdahnula, podsetili su sarajevski mediji.Fotografije kako zagrljeni leže na sarajevskom mostu, obišle su svet. Njihova zagrljena tela sedam dana su stajala na mostu i niko se nije usudio da ih skloni.

Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/CNN

Osmi dan Vojska Republike Srpske izvukla je njihova tela s mosta i sahranila ih u Lukavici. Po završetku rata 1996, na inicijativu i želju Admirinih roditelja, njihovi posmrtni ostaci prebačeni su na groblje Lav u Sarajevu i zajedno sahranjeni.

Boško i Admira krenuli su prema mostu uz zid, hodali su najmanje 500 metara desnom obalom Miljacke, potpuno izloženi pogledima vojnika sa obe strane. Držali su se za ruke kada su ih pogodili snajperski hici.Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije vođena i njihov ubica nikada nije otkriven. Na mestu gde su ubijeni nema nikakvog obeležja. Američki reporter Kurt Šork, koji je svetu preneo priču o njihovoj tragičnoj ljubavi, 1993. godine za Reuters je napisao da su sve strane dozvolile da prođu liniju razgraničenja. I danas je nejasno zašto su pucali na njih.O Bošku i Admiri snimljen je i dokumentarni film, a pre nekolko godina sarajevski rok bend Zabranjeno pušenje snimio je album s udarnom pesmom "Boško i Admira".


 
(Beta/Jutarnji.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/Lindsay BuckenhamMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/Lindsay BuckenhamSvet

OZBILJNA I RASTUĆA PRETNJA: SAD i Japan strahuju od narednih poteza Severne Koreje

Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/Lindsay BuckenhamSvet

​NEMAČKA OSUDILA SANKCIJE RUSIJI: Moguć trgovinski rat između SAD i Evropske unije

Boško i Admira; Izvor: Youtube printscreen/Lindsay BuckenhamSvet

​TRAMP JE BIO U PRAVU: Evo zašto je NATO stvarno postao suvišan

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS