Region

MAKEDONIJA KORAK BLIŽE NOVOJ VLADI: Zaev predstavio kandidate za ministre

Sastav nove vlade, koja će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja, treba da potvrdi Sobranje

Objavljeno: 29.05.2017. 08:19h
Foto: Zoran Zaev; Autor: Reuters
Mandatar za sastav nove makedonske vlade Zoran Zaev objavio je imena svih kandidata za ministre, nakon čega sledi upućivanje predloga u Sobranje i potvrda parlamentarnih zastupnika.

Osim Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), u vladu ulaze i ministri iz dve vodeće albanske stranke - Demokratske unije za integraciju (DUI) i Alijanse za Albance.Pokret Besa, kao treća albanska stranka koja je učestvovala  u pregovorima sa Zaevim, objavio je ranije da neće ući u vladu, ali su njeni zastupnici spremni da u parlamentu "podrže kvalitetne reformske predloge", prenosi Fena.
 
I SDSM je ranije saopštio da nije postignut dogovor s pokretom Besa oko njihovog ulaska u Vladu, navodeći kako uprkos tome vrata za saradnju s tom političkom grupom ostaju otvorena oko podrške reformama koje predstoje u Makedoniji, kao i za sve drugo što je u interesu makedonskih državljana i zemlje.

SDSM će kontrolisati ministarstva spoljnih poslova, odbrane i finansija, dok će veći albanski partner u vlasti - stranka DUI - dobiti ukupno šest mesta, uključujući i dve pozicije potpredsednika vlade.

Alijansa za Albance trebalo bi da ima dva ministra u novoj vladi Makedonije.

Fonet, Zoran Zaev

Ministarstvo obrane Zaev je poverio Radmili Šekerinskoj, a unutrašnje poslove Oliveru Spasovskom, prenosi Fokus. Šef diplomatije biće Nikola Dimitrov, a na čelu ministarstva finansija naći će se Dragan Tevdovski.

Renata Deskovska bit će zadužena za obrazovanje, a za transport Goran Sugarevski. Resor poljoprivrede vodiće Ljupčo Nikolovski, a na čelu Ministarstva za rad i socijalna pitanja biće Mila Carovska. 

Informatičkim pitanjima i administracijom baviće se Damjan Mančevski, a kulturom Robert Alagozovski. Vicepremijer Kočo Agnušev brinuće o privrednim pitanjima.

Ministri bez portfelja su Edmond Ademi, Robert Popovski, Zorica Apostolovska, Zoran Šapurik, Samka Ibraimovski i Adnan Kahil.

Stranke koje su predložile ministre za novu vladu imaju 62 od ukupno 120 zastupnika u Sobranju, pa bi potvrda vlade premijera Zorana Zaeva trebalo da bude samo formalnost.

Reuters, Slavlje pristalica opozicione SDSM posle izbora u Makedoniji

Veruje se da će izbor nove vlade delimično ublažiti političku krizu koja već mesecima potresa Makedoniju. 

Mandatar Zaev se nada kako će nova vlada uskoro biti izabrana i da će raditi u interesu građana.

"Nova vlada ima šansu da provede reforme, ima kapacitet i biće ozbiljan servis građana", rekao je Zaev, a prenose makedonski mediji.

Sastav nove vlade, koja će imati 15 resornih ministara i šest ministara bez portfelja, treba da potvrdi Sobranje.

Prema poslovniku, sednica parlamenta na kojoj će se raspravljati o vladi treba biti održana najkasnije 15 dana od dana podnošenja prijedloga za sastav vlade i programa, prenosi agencija MIA.

Nakon što dobije predlog, Sobranje će voditi raspravu koji traje najmanje dva dana.

Izbor vlade obavlja se javnim glasanjem, najviše 24 sata nakon nakon završetka rasprave.
 
(AJB)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
 Zoran Zaev; Autor: ReutersRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

 Zoran Zaev; Autor: ReutersSrbija

RADNICI FIJATA: Protokol za prekid štrajka neprihvatljiv, nema poziva za pregovore

 Zoran Zaev; Autor: ReutersMagazin

​NEWSWEEK ISTRAŽUJE Noćna izručenja: Šta se krije iza dramatičnog prebacivanja novinara Zorana Božinovskog iz Novog Sada u Preševo usred noći - i zašto je to urađeno u tajnosti

 Zoran Zaev; Autor: ReutersRegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS