Region

MAKEDONIJA DOBILA NOVU VLADU: Premijer Zaev najavio razvoj privrede, jačanje pravne države i evrointegracije

Nova makedonska vlada, koja pored premijera, ima 25 ministara, položila je svačanu zakletvu pred predsednikom Sobrana Talatom Džaferijem pet minuta pre ponoći

Objavljeno: 01.06.2017. 08:27h
Foto: Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: EPA
Sobranje Makedonije je večeras većinom glasova izabralo koalicionu vladu koju je lider Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoran Zaev formirao sa dve albanske partije, Demokratskom unijom za integracije (DUI) i Alijansom za Albance.

Zaev je osmi premijer koji će predvoditi 16. po redu vladu Makedonije nakon osamostaljenja zemlje. Za izbor vlade glasala su 62 poslanika, protiv je bilo 44, dok je pet bilo uzdržano.Nova makedonska vlada, koja pored premijera, ima 25 ministara, položila je svačanu zakletvu pred predsednikom Sobrana Talatom Džaferijem pet minuta pre ponoći.

Najviše ministara, 17, ima stranka SDSM, koja je na neka mesta postavila nestranačke kandidate. Stranka DUI Alija Ahmetija ima šest, a Alijansa za Albance Zijadina Sele dva mesta.
 

Pre glasanja Zaev je odgovorio na kritike i primedbe poslanika koje su iznete tokom dvodnevne debate, ističući da će nova vlada raditi u interesu građana i na građenju zajedničkog života.

"Ja i članovi mog kabineta imamo nameru da radimo na povezivanju, a ne deljenju", rekao je Zaev, pozivajući poslanike i građane da daju podršku novoj reformskoj vladi za, kako je rekao, život u Makedoniji.

Zaev je, oblazlažući program vlade, rekao da će to biti odgovorna, reformska vlada, posvećena razvoju privrede i boljem životu građana, jačanju pravne države i institucija i evroatlantskim integracijama.

Premijer Makedonije Zoran Zaev polaže zakletvu; Autor: EPA

Novi premijer je najavio uspešne ekonomske rezultate, ističući da je uveren da Makedonija na ekonomskom planu može jače i snažnije od bilo koga.

"Dobre stvari koje je započela sadašnja vlada nećemo prekidati, dok ćemo one koje ne valjaju promeniti", istakao je Zaev.

U pogledu imena države, Zaev je istakao da će nova vlada o tome razgovarati sa opozicijom i odluku donositi konsenzusom, nakon čega će to morati biti potvrđeno na referendumu. Sve to će biti, dodao je, u funkciji nalaženje rešenja za spor sa susednom Grčkom.

Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: Reuters

Tokom dvodnevne rasprave poslanici najveće opzicione partije VMRO DPMNE su ocenili da je program vlade "običan pamflet i bajka”, da obiluje populističkim obećanjima u ekonomskom delu.

Lider VMRO DPMNE Nikola Gruevski, koji posle skoro 11 godina na vlasti prelazi u opoziciju, ocenio je da je nova vladajuća koalicija formirana neprincipijelno, na silu i nedemokratski i rekao da zna da će će u prvih šest meseci prebacivati krivicu na VMRO DPMNE.

VMRO DPMNE će, kako je istakao, biti jaka opozicija, budno će pratiti rad nove vlade i ostati na branik nacionalnih interesa. "Bićemo jaka opozicija koja će se brzo, uz podršku naroda vratiti na vlast", rekao je Gruevski.

Prvo obraćanje Zorana Zaeva novoizabranoj Vladi; Autor: Reuters

Veći deo svog govora pre odlaska u opoziciju bivši premijer je veličao uspehe svojih vlada od 2006. godine, poredeći rezultate sa prethodnim vladama SDSM, koje smatra neuspešnim.

"U poslednjih nekoliko godina očigledno smo bili predmet operacije spoljnih centara sa ciljem promene vlasti. Glavni razlog za to je bila naša politika u vezi sa imenom", rekao je Gruevski.

Vlada Zorana Zaeva formirana je više od pet i po meseci nakon vanrednih parlamentarnih izbora, koji su održani 11. decembra, zbog višemesečnog ometanja suparničkog VMRO DPMNE koji nije želeo da preda vlast. Taj otpor je kulminirao upadom nasilnih demonstranata, pristalica VMRO DPMNE, u Sobranje Makedonije 27. aprila.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: EPARegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: EPAMagazin

​NEWSWEEK ISTRAŽUJE Noćna izručenja: Šta se krije iza dramatičnog prebacivanja novinara Zorana Božinovskog iz Novog Sada u Preševo usred noći - i zašto je to urađeno u tajnosti

Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: EPARegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Premijer Makedonije Zoran Zaev sa ministrima novoizabrane Vlade; Autor: EPASrbija

​VLADA POZVALA NA HITNE KORAKE: Premijerka naložila pregovore o Fijatu na najvišem nivou

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS