Region

DODIKOV PROBLEM S PROŠLOŠĆU: U Republici Srpskoj se nikada neće izučavati opsada Sarajeva i Srebrenica

Ministar prosvete i obrazovanja RS ranije je izjavio da su preporuke međunarodnih organizacija bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH, ali da je Kanton Sarajevo odstupio od tog dogovora

Objavljeno: 06.06.2017. 14:17h
Foto: Milorad Dodik; Autor: Beta
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da u udžbenicima u Republici Srpskoj nikada neće postojati lekcije koje govore o tome da su Srbi držali pod opsadom Sarajevo ili da je počinjen genocid nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Ti udžbenici se nikada neće izučavati u Republici Srpskoj. Neka se ljuti ko hoće. Ako žele da izučavaju tu vrstu priče, eno im u Federaciji BiH škola neka uče. Mi to ne možemo da sprečimo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.On je postavio pitanje - da li bi Bošnjaci pristali da se u RS napiše udžbenik u kojem bi se oni tako okvalifikovali.
 
Ministar prosvete i obrazovanja RS Dane Malešević ranije je izjavio da su preporuke međunarodnih organizacija bile da se stavi embargo na izučavanje rata u BiH, ali da je Kanton Sarajevo najavio uvođenje izučavanja "opsade Sarajeva" i izučavanje "genocida u Srebrenici" i time odstupio od tog dogovora.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, najavio je za četvrtak sastanak predstavnika stranaka vladajuće koalicije, ističući da na tom sastanku neće biti reči o rekonstrukciji Vlade RS.

Reuters, Ilustracija: Sarajevo

"Kada ocenimo da treba dodati novu energiju, to će biti učinjeno, ali to nije ovaj trenutak", rekao je Dodik, komentarišući spekulacije o rekonstrukciji Vlade RS.

On je istakao da je "naivno verovanje" opozicije da je vladajuća koalicija u RS nestabilna, dodavši da da SNSD, DNS i SP funkcionišu petnaestak godina i da će na sastanku biti reči o pripremama za opšte izbore 2018. godine.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milorad Dodik; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Milorad Dodik; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Milorad Dodik; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK ISTRAŽUJE Nepoznate fotografije Ive Andrića: Nobelovac i padobran...

Milorad Dodik; Autor: BetaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS