Region

ZAEV: Makedonija želi bolje odnose sa Srbijom i zajedničku budućnost u EU

Zoran Zaev, novi premijer Makedonije, istakao je da će voditi politiku poštovanja i dobrosusedskih odnosa

Objavljeno: 07.06.2017. 16:17h
Foto: Zoran Zaev; Autor: Reuters
Novi premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je da želi da razvija odnose sa Srbijom i ocenio da građane dve zemlje povezuje ne samo zajednička prošlost, već i zajednička evropska budućnost.

Zaev je u intervjuu za beogradski "Novi magazin" rekao da su evrointegracije strateški interes Makedonije i da će u tom kontekstu pokušati da reši spor s Grčkom oko naziva Makedonije, ali da ga ona neće menjati."Rekao sam da ću voditi politiku međusobnog razumevanja i poštovanja - to se odnosi kako na unutrašnja tako i na spoljna pitanja. Nova vlada je rešena da gradi dobrosusedske odnose sa svim svojim susedima. Građani Makedonije i Srbije nisu samo prijatelji, imaju zajedničku prošlost, a povezuje ih i zajednička budućnost - to su evrointegracije", rekao je Zaev.
 
On je dodao da su u odnosima sa Srbijom "nesporazumi i spekulacije iz proteklog perioda podstakli političke strukture koje su tražile saveznike za lične i partijske ciljeve na štetu građana obe države".

"Verujem da ćemo pokazati dovoljno mudrosti i da nećemo podleći takvim scenarijima. Republika Makedonija će, naglašavam, graditi dobrosusedske odnose s Republikom Srbijom, kao i sa svim susednim zemljama", rekao je Zaev.

Na pitanje da li će se njegova vlada, kao prethodna, zalagati za priznavanje autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve, Zaev je rekao da su crkva i država odvojene, a da je njegov stav da sva otvorena pitanja treba da se rešavaju otvoreno kroz dijalog.

Zoran Zaev; Autor: EPA

Povodom problema s Grčkom oko naziva Makedonije, Zaev je rekao da njegova vlada neće bežati ni od jednog problema, i da će sva pitanja rešavati otvoreno, a da će građani imati poslednju reč.

"Ustavno ime Republike Makedonije neće biti promenjeno", rekao je Zaev koji nije objasnio kako namerava da reši spor s Grčkom.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zoran Zaev; Autor: ReutersRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Zoran Zaev; Autor: ReutersRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Zoran Zaev; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Zoran Zaev; Autor: ReutersMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS