Region

MILORAD DODIK: Ne sprovodimo secesiju, ali treba raditi na samostalnosti Republike Srpske

Govoreći o samostalnosti Republike Srpske, Milorad Dodik je naglasio da do njenog jačanja mora doći kroz političke odluke, nikako kroz oružane sukobe

Objavljeno: 08.06.2017. 15:46h
Foto: Milorad Dodik; Autor: Dado Đilas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da taj bosansko-hercegovački entitet ne sprovodi secesiju iz BiH, ali da RS treba da radi na jačanju svoje samostalnosti. Dodik je rekao da se "ne sme ni pomisliti" da se na jačanju samostalnosti RS radi kroz oružane pobude ili sličan način.

"Ključno pitanje te samostalnosti mora da se kreće kroz političke odluke da se to desi, stvaranjem uslova, ekonomskih, političkih, izučavanjem kretanja u svetu na način kako bi se to moglo desiti", rekao je Dodik obraćajući se studentima na novoosnovanom Fakultetu bezbednosnih nauka u Banjaluci.On je studentima preporučio da za Republiku Srpsku koriste termin država, ocenivši da RS "jeste država", osim što nema međunarodno priznanje i nije članica UN.
Za BiH je rekao da je državna zajednica.
 
Predsednik RS je istakao da srpski narod ne može da računa na Oružane snage BiH kao na svoje oružane snage, iako su u njima i Srbi, dodavši da se OS BiH pokušavaju napraviti oružnim snagama NATO.

Prema njegovim rečima, zbog tog cilja je "smišljenja priča kako bi se RS otele kasarne". Dodik je ponovo uputio oštre kritike na račun visokih predstavnika u BiH, ali je kazao da nije "avanturista u političkim odnosima".

"Možda sam hrabar kada izađem i kažem 'biće referenduma' da bih naše ljude ovde i, na neki način, sam sebe ohrabrio... U ovom trenutku kažemo – vratite nam izvorne nadležnosti, ono što RS pripada po Ustavu. Mi ćemo reći da u toj Bosni možemo da egzistiramo. Ako nam to ne date i ako nas pokušavate još više degradirati, odbrambeni mehanizam je pravo na izjašnjavanje o svom načinu života", naglasio je on.

Beta, Specijalne snage Republike Srpske

Dodik je kazao da je bezbednosna situacija u RS stabilna, mada, kako je naveo, postoje određeni izazovi i procene da na njenoj teritoriji ima više od stotinu radikalnih islamističkih grupa.

"Republika Srpska u bezbednosnom smislu ima štetu što se nalazi u BiH. Međutim, resursi koje imamo su dovoljni da se suprotstavimo svim bezbednosnim izazovima", rekao je Dodik.

On je na FBN-u održao predavanje "Bezbednosni izazovi u Republici Srpskoj i regionu". Prema njegovim rečima, značajan broj građana BiH je otišao na strana ratišta da ratuje u sklopu Islamske države.

Dodik je ocenio da se priča o "Islamskoj državi" može naći u "Islamskoj deklaraciji", koju je napisao nekadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović. "Mnogi teroristički činovi u svetu imaju značajnu poveznicu sa BiH, odnosno bošnjačkom političkom i bezbednosnom strukturom. U BiH je tokom poslednjeg ratnog sukoba ušlo više od 4.000 mudžahedina, što dovoljno govori o svemu", rekao je Dodik.

PRATITE NEWSWEEK I NA TVITERU

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasSvet

OVO JE PRVA SVETSKA GEJ PARAVOJNA JEDINICA: Zastava u bojama duge postavljena u srcu Islamske države (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS