Region

KOMPROMIS ZARAD ČLANSTVA U NATO: Makedonija razmatra promenu naziva zemlje

"Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih poltičkih partija", rekao je novi ministar spoljnih poslova Makedonije

Objavljeno: 12.06.2017. 11:19h
Foto: Ilustracija: Makedonija; Autor: AP
Makedonija razmišlja o mogućnost da promeni naziv da bi Grčka povukla veto na prijem Makedonije u NATO, izjavio je novi ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov.

Kako prenosi makedonska agencija Makfaks (makfax.com.mk), Dimitrov je to rekao za britanski list "Fajnenšel tajms" (ft.com), koji u tekstu kao moguću varijantu spominje naziv "Gornja Makedonija" koji je već predlagan tokom više od četvrt veka postojanja grčko-makedonskog spora."Dogovoren naziv za kompromis će biti stavljen na referendum u Makedoniji, a prethodno će za njega biti tražen konsenzus svih poltičkih partija", rekao je Dimitrov.
 
Ministar spoljnih polova Makedonije je danas u Briselu s premijerom Zoranom Zaevom na sastancima u EU i NATO, a u sredu bi trebalo da se sastane sa svojim grčkim kolegom Nikosom Kocijasom.

"Zatražiću od Grčke da razmisli kakvu vrstu suseda želi - da li želi stabilnu, prijateljsku zemlju koja nudi nadu za demokratiju i pravdu. Ako smo dobri susedi, tada se nadam da će političke snage u Grčkoj iskoristiti ovu istorijsku šansu", rekao je Dimitrov.

Po "Fajnenšel tajmsu", Nikola Dimitrov će danas u Briselu visokim predstavnicima NATO naglasiti da će članstvo u Alijansi pomoći da se širi balkanski region smiri nakon nekoliko meseci poltičkih tenzija.

Nikos Kocijas i Aleksis Cipras; Autor: EPA

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas je u subotu ponovio da Grčka ne odstupa od svojih stavova i da Makedonija, pre ulaska u NATO, prvo teba da postigne kompromisno rešenje spora o nazivu sa svojim južnim susedom.

Kako prenosi Makfaks, britanski dnevnik napominje da je vlada grčke stranke Sirize pozdravila novu vladu Zorana Zaeva u Skoplju kao kooperativnijeg partnera od prethodne, koja je bila snažno nacionalistička.
 

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Ilustracija: Makedonija; Autor: APRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Ilustracija: Makedonija; Autor: APMagazin

NEWSWEEK PUTOVANJE Kako najbolje provesti vikend u Atini: Grad u kom se sudaraju antika, Istok i postmodernizam (FOTO)

Ilustracija: Makedonija; Autor: APSvet

ODLOŽEN ZAVRŠETAK IZGRADNJE JEDINE DŽAMIJE U ATINI: Muslimani i dalje primorani na molitvu u improvizovanim prostorijama (FOTO)

Ilustracija: Makedonija; Autor: APSvet

​TRAMP JE BIO U PRAVU: Evo zašto je NATO stvarno postao suvišan

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS