Region

NEWSWEEK INTERVJU Igor Crnadak, šef diplomatije BiH: Ako Dodik ostane na vlasti, Republici Srpskoj prete bankrot i totalna propast (FOTO)

"Ne možemo govoriti da je BiH pred raspadom. Tačno je da problemi postoje, ne samo u FBIH, već i u RS, ali daleko od toga da će se BiH raspasti", rekao je Crnadak za Newsweek

Objavljeno: 14.06.2017. 12:44h
Foto: Šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Fonet/AP
Bosna i Hercegovina na svom evropskom putu, osim jasnih političkih poruka, mora imati i konkretne rezultate. Očekujem da će 33 radne grupe, koje su formirane za izradu odgovora za pitanja iz Upitnika Evropske komisije, uraditi sve da se dobiju sređeni odgovori koje bi mogli verifikovati Savet ministara BiH, Vlada Republike Srpske i Vlada Federacije BiH.Popunjavanje odgovora na pitanja Upitnika predstavljaće veliki korak za BiH  u procesu pridruživanja EU, kaže u razgovoru za Newsweek Srbija ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak.
 
Šta se trenutno dešava u BiH, ima li BiH vlast i postoji li uopšte parlamentarna većina?

- BiH ima vlast i postoji parlamentarna većina.Tačno je da postoje problemi i da sve ne funkcioniše kao švajcarski sat, doduse ni na drugim nivoima vlasti u BiH stvari nisu idealne, i tamo postoji kriza vlasti.

Da li je vlast na nivou BiH zapravo tehnicke prirode i da li ce sve ostati ovako do kraja mandata?Utisak je da svi cekaju redovne izbore 2018. godine.

- Sami ste dali odgovor na vaše pitanje. Može se reći da je vlast tehnička i da se čeka kraj mandata.

BiH je po mnogo čemu specifična, recimo na primer da BiH ima konstelaciju vlasti jedinstvenu u svetu, potrebna su minimum tri koaliciona partnera za formiranje većine, a kada je u pitanju koordinacija puta u EU i NATO, potrebno je čak pet koalicionih partnera, pritom svaki ima mogućnost da blokira proces?

- To je tako od Dejtonskog sporazuma i tu ništa nije novo. 

Novinar magazina Newsweek Milovan Jovanović i šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Newsweek

Da li je Bosna i Hercegovina pred raspadom? Postoji dosta turbulencija, posebno u FBiH među partnerima?

- Ne možemo govoriti da je BiH pred raspadom. Tačno je da problemi postoje, ne samo u FBIH, već i u RS, ali daleko od toga da će se BiH raspasti.

Priprema li se Dejton 2? 

Ne. To nije realno u ovom trenutku i niko od velikih sila nema interes za tako nešto. Niko ozbiljan u svetu ne govori o Dejtonu 2 - ni SAD, ni Berlin, ni Brisel. Želim da naglasim da je opredeljenje BiH ulazak u EU, ali i da nam je jednako važna i regionalna saradnja.

Da li je BiH bez konkretne intervencije međunarodne zajednice osuđena na konstantnu krizu?

- Ne. Smatram i da mešanje međunarodne zajednice u BiH nije potrebno. Ono što nam treba jeste podrška i pomoć na putu ka EU, pomoć u uspostavljanju vladavine prava, institucija, borba protiv korupcije i kriminala, nezavisni i profesionalni mediji. Vrednosti i standardi EU, to nam je potrebno. Tu nam je neophodna pomoć i podrška međunarodne zajednice.

Zorana Jevtić, Milorad Dodik

Stiče se utisak da su se mnogi vaši saborci zadovoljili foteljama na nivou BiH? Da li je Republika Srpska svesno prepuštena Miloradu Dodiku?

Moguće je da ima i toga, međutim ne slažem se sa tim da je RS prepuštena gospodinu Dodiku. Za sve nas iz Saveza za promene RS je primarna. Sve što smo radili, radili smo u interesu RS i njenih građana. Ne postoji ni jedna stvar koju smo učinili, a da je bila na štetu RS. Imate primer revizije tužbe protiv Srbije, pogledajte samo koliko je gospodin Ivanić napora i truda učinio vezano oko toga.

Kakvi su odnosi među liderima Saveza za promene?

- Odlični. Nastavljamo zajedničko delovanje i borbu protiv režima Milorada Dodika. Čekaju nas izbori 2018. godine i čvrsto verujem da ćemo imati zajedničkog kandidata i za predsednika RS i za člana predsedništva BiH.

Kako vidite stanje u Republici Srpskoj i učinak Vlade Željke Cvijanović?

- Stanje u RS je jako  loše. Ukupni dug je dvostruko veći u odnosu na period od pre šest ili sedam godina, veći  je broj penzionera nego zaposlenih, ogroman broj mladih odlazi, 35 posto je pad životnog standarda u odnosu na pre sedam godina, propale su tri banke, a gubici javnih preduzeća su tri ili četiri puta veći nego pre šest godina. Vlada Željke Cvijanović je  najgora vlada u istoriji RS i svi moramo da se potrudimo i uložimo maksimalni napor da ova vlast ode što pre, jer bez njihovog odlaska nema rasčišćavanja situacije u RS. Ukoliko se kojim slučajem desi da i posle sledećih izbora gospodin Dodik bude imao vlast, RS preti bankrot i totalna propast.

Ima li po vama nešto dobro što je uradila Vlada Željke Cvijanović i Milorad Dodik?

- Iskreno, ne mogu da se setim.


PIŠE Milovan Jovanović

   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Fonet/APSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Fonet/APSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Fonet/APSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Šef diplomatije BiH Igor Crnadak; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS