Region

NEDOSTAJE JEDINO PRISTANAK PRIŠTINE: U julu osnivanje Tranasportne zajednice Zapadnog Balkana

Cilj osnivanja te zajednice jeste jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, rečnog i pomorskog saobraćaja između država Zapadnog Balkana i EU

Objavljeno: 15.06.2017. 15:25h
Foto: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/AP
Transportna zajednica Zapadnog Blakana trebalo bi da bude osnovana 12. jula na samitu u Trstu i za sada nedostaje samo pristanak Prištine.

Kako je navedeno, pripreme osnivanja te transportne zajednice regiona traju osam godina, a početkom juna su svoj paraf na taj sporazum stavili i predstavnici Srbije, koja je do sada bila glavni kočničar sporazuma zbog neslaganja oko toga kako će Kosovo biti zastupljeno u njemu.U Briselu je zaključeno da Ustav Makedonije, još jedne zemlje čiji se paraf čekao, dozvoljava i direktno potpisivanje ugovora bez prethodnog parafiranja tako da to može biti učinjeno u Trstu na samitu Zapadnog Balkana.
 
Na sastanku radne grupe EU za Zapadni Balkan su početkom ove sedmice u Briselu predstavnici više zemalja zahtevali od Evropske komisije da preduzme oštrije mere kako bi i Kosovo prihvatilo dogovor o transportu i infrastrukturi.

Iz poverljivog protokola tog sastanka proizilazi da je najtvrđi stav zauzela Velika Britanija, kao i da je Italiji veoma stalo da ugovor bude svečano potpisan u Trstu.

Predstavnik Evropske komisije Nikolas Sendrovic, zamenik šefa jedinice za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu za susedstvo i pristupne pregovore, smatra realnim da se saglasnost Kosova pribavi do 12. jula.

Sastanak lidera zemalja zapadnog Balkana; Autor: Fonet / AP

On je istakao da pritisak može biti kontraproduktivan dok se "situacija ne slegne" nakon parlamentarnih izbora na Kosovu.

Takav rasplet je sredinom maja nagovestio i državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Miodrag Poledica, navodeći da je "sporazum tehnički usaglašen" i da je njegovo potpisivanje na samitu u julu "neizvesno" zbog političkih okolnosti u nekim zemljama regiona.

U Transportnoj zajednici treba da budu Crna Gora, Srbija, Albanija, Makedonija, BiH i Kosovo.

Cilj osnivanja te zajednice jeste jedinstveno tržište transportne infrastrukture, kopnenog, rečnog i pomorskog saobraćaja između država Zapadnog Balkana i EU.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

PRVA POSETA REGIONU: Majk Pens u Crnoj Gori

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS