Region

ZAGLAVLJENI NA POLA PUTA: Balkanska ruta nije zatvorena, samo je preusmerena

Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene su u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu

Objavljeno: 23.06.2017. 11:44h
Foto: Izbeglice na putu od sela Idomeni do grčko-makedonske granice, Foto: AP
Fridrih Ebert fondacije (Friedrich Ebert Stiftung) saopštila je da tzv. Balkanska ruta nije zatvorena, kako je predviđao sporazum između Evropske unije i Turske, već je samo preusmerena ka Bugarskoj.

Tom temom, prema najavama samita EU, evropske diplomate će se baviti danas.Po dogovoru, migranti nisu mogle dalje iz Srbije, a nakon zatvaranja zapadnih granica, zaustavljeni su u Bugarskoj.

O tome se detaljnije govori u izveštaju Fridrih Eberta na 26 strana o kojima će biti razgovora, ali diplomatski izvori kažu da osim otvorene diskusije "o eksternim aspektima", za sada se na samitu ne nočekuju nikakve konkretne odluke.

AP, Migranti na mađarskoj granici

Prema podacima Fridrih Ebert fondacije, od kraja 2016. u Srbiji se nalazilo 6.322, a u Bugarskoj 5.534 tražilaca azila, preneo je EurActiv.com.

U izveštaju su prikazane i mape nelegalnog pomeranja migranata koje se događaju na bugarsko-turskoj granici prema Turskoj i na bugarsko-srpskoj granici prema Bugarskoj.

Takva pomerenja su zabeležena i na granici između Srbije i Makedonije u oba smera, kao i između Mađarske i Srbije prema Srbiji i na mađarsko-hrvatskoj granici prema Hrvatskoj.

Reuters, Izbeglice na granici sa Hrvatskom

Rezultat je, kaže se u izveštaju, da su Bugarska i zemlje koje su van EU - Makedonija i Srbija - "zatečene u sredini" sa migrantima koji u njima ne žele da ostanu i dodaje da sledeći koraci zavise od dogovara EU sa Turskom.

Istovremeno, u tekstu se upozorava da je veliko pitanje mogu li se mehanizmi i strukture nasilnog odbijanja azilanata, koji se sada koriste duž cele Balkanske rute, održati.
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Izbeglice na putu od sela Idomeni do grčko-makedonske granice, Foto: APRegion

OZVANIČENA PODRŠKA I SARADNJA: Zaev i Borisov potpisali dogovor o dobrosusedstvu (FOTO)

Izbeglice na putu od sela Idomeni do grčko-makedonske granice, Foto: APMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Izbeglice na putu od sela Idomeni do grčko-makedonske granice, Foto: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Izbeglice na putu od sela Idomeni do grčko-makedonske granice, Foto: APMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS