Region

APELACIONI SUD: Holandska vlada delimično odgovorna za smrt 300 Bošnjaka u Srebrebnici

Današnja presuda je u velikoj meri potvrdila presudu prvostepenog suda iz 2014. koji je konstatovao da je država odgovorna za smrt bosanskih muslimana

Objavljeno: 27.06.2017. 13:44h
Foto: AP, Srebrenica
Holandski apelacioni sud presudio je danas da je holandska vlada delimično odgovorna za smrt oko 300 bošnjačkih muškaraca koje su ubile snage bosanskih Srba 1995. godine u Srebrenici.Današnja presuda je u velikoj meri potvrdila presudu prvostepenog suda iz 2014. koji je konstatovao da je država odgovorna za smrt bosanskih muslimana koje su holandskih vojnici iz sastava mirovnih snaga UN praktično predali snagama bosanskih Srba u julu 1995.
 
Holandija je proglašena odgovornom zbog toga što njen bataljon, pod mandatom UN, nije evakuisao više od 300 bošnjačkih muškaraca izbeglih u njihovu vojnu bazu u Potočarima, u okolini Srebrenice, te je ta zemlja proglašena krivom za njihovu smrt.

Haški apelacioni sud presudio je danas, kako je saopštio predsedavajući sudija Gepke Dulek, da ti muškarci "lišeni šanse da prežive".
 
(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
AP, SrebrenicaSvet

SUĐENJE PUČISTIMA U TURSKOJ: Oko 500 ljudi tereti se za pokušaj vojnog udara

AP, SrebrenicaSvet

IZGUBILI BITKU ZA SOPSTVENO DETE: Mali Čarli Gard mora na eutanaziju, roditelji imaju dan da s bolnicom dogovore uslove njegove smrti

AP, SrebrenicaSvet

PAPIN SAVETNIK SE BRANI ĆUTANJEM: Kardinal optužen za seksualno zlostavljanje se pojavio prvi put pred sudom (FOTO)

AP, SrebrenicaRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS