Region

DODIK ZA POLITIKO: Neće biti referenduma sledeće godine, ali će otcepljenje kad tad doći na dnevni red

Dodik je kazao da razume okolnosti i kontekst i da je svestan kako bi referendum o nezavisnosti 2018. godine izazvao mnoge reakcije

Objavljeno: 29.06.2017. 09:52h
Foto: Milorad Dodik; Autor: Dado Đilas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za list Politico kako se referendum o nezavisnosti RS neće održati naredne godine uprkos tome što je to definisano usvojenim politikama SNSD-a.

Dodik je kazao da razume okolnosti i kontekst i da je svestan kako bi referendum o nezavisnosti 2018. godine izazvao mnoge reakcije.Međutim, predsednik RS ponovio je kako postoji mogućnost da odvajanje jednog dana bude stavljeno na dnevni red i da on teži putu ka samostalnosti. 

Politico podseća da je Dodik u više navrata najavljivao proglašavanje nezavisnosti, ali da su visoke diplomate koje imaju značajna ovlašćenja u BiH jasno poručile kako bi to dovelo do uklanjanja Dodika sa političke scene jer je secesija neustavna. 
 
On je BiH opisao kao "državu u nedostaku" koja je na putu dalje fragmentacije, a Evropsku uniju nazvao je tvorevinom koja bledi. Na drugoj strani predsednik RS pohvalio je Rusiju i Kinu za koje je kazao da nude prijateljstva zemljama na Balkanu bez provlačenja političkih uticaja. 

Predsednik RS priznao je kako nikada nije dobio podršku Rusije za održavanje referenduma o nezavisnosti RS, a Politico ističe da Rusija koristi Dodika kao "šapu" na Balkanu. 

Milorad Dodik; Autor: Dado Đilas

Dodik je rekao da je s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao isključivo o privrednim temama i da zvanična Moskva nikada nije vršila pritisak na njega za razliku od Brisela. 

Politico piše i kako Banja Luka u praksi već ima ulogu glavnog grada neke malene zemlje uprkos tome što je glavni grad RS Sarajevo. Kako navode, u Banjaluci nalaze se institucije, spomenici poginulima i zastave RS koje su jako slične zastavi Srbije. Ističu da su zastave države BiH i njeni simboli daleko manje uobičajeni u ovom gradu.
 
(Klix.ba)  
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS