Region

POLITIČKE IGRE S NACIONALIZMOM: Čović uputio javni poziv Hrvatima u BiH na preseljenje!

Čović je najavio promene u BiH tvrdeći kako će "Hrvati u reorganizovanoj Bosni i Hercegovini živeti na prostoru koji je oslobodilo i odbranilo Hrvatsko vijeće odbrane (HVO)"

Objavljeno: 04.07.2017. 15:01h
Foto: Dragan Čović i Andrej Plenković; Autor: Beta
Dragan Čović, predsednik HDZ BiH, koji polovinom jula preuzima dužnost predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine, koristi svaku priliku da gde god se pojavi govori o reorganizaciji Bosne i Hercegovine.

Nakon što je početkom godine za mostarsku lokalnu tv stanicu prvi put javno "iscrtao" granice trećeg, hrvatskog, entiteta u Bosni i Hercegovini, krajem juna je u Mostaru otišao i korak dalje.Na manifestaciji "Lipanjska zora" Čović je najavio izmenu Izbornog zakona, tvrdeći kako se neće na tome ostati, već da će "Hrvati u reorganizovanoj Bosni i Hercegovini živeti na prostoru koji je oslobodilo i odbranilo Hrvatsko vijeće odbrane (HVO)".
 
„Ono što mi tražimo je da se promeni Ustav Bosne i Hercegovine i na tom se danas do kraja radi i u Bosni i Hercegovini i mnogo dalje od Bosne i Hercegovine. I u tim rešenjima sva ona područja koja je čuvala Herceg Bosna, koja je odbranio HVO, biće sastavnica prostora u kojem će živeti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini. U to ne sumnjajte“, poručio je Čović.

Uprkos ovoj izjavi koja predstavlja javni poziv Hrvatima na preseljenje, bosanskohercegovački političari, posebno Stranka demokratske akcije, koja je koalicioni partner HDZ-a, ostali su nemi.

Ono što predstavlja iznenađenje je reagovanje hrvatske političke i akademske zajednice na Čovićev predlog.

Tako predsednik HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović kaže da niko nema pravo pozivati ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dela hrvatskog naroda, aludirajući na Hrvate koji žive van Hercegovine, gde je HDZ vladajuća stranka.

Članovi Predsedništva BiH; Autor: Fonet

"Evidentno je da je gro Hrvata ostalo na područjima gde je HVO uspeo da sačuva kontrolu nad teritorijom. Takođe je evidento da je ogroman broj Hrvata ostao na drugim područjima Bosne i Hercegovine i nemamo pravo niti pozivati te ljude na preseljenje niti zanemariti trenutnu poziciju tog dela hrvatskog naroda", navodi lider HDZ-a 1990. Ilija Cvitanović.

Istovremeno, lider nove Hrvatske stranke Božo Skopljaković kaže da su Čovićevim predlogom svi narodi gubitnici.

"Tražiti rešenja unutrašnjeg uređenja BiH na ratom osvojenim prostorima ili po etničkom načelu, samo po sebi govori da to ne vodi ka jedinstvu i ravnopravnosti. Za nas, svaki Hrvat i svaki pripadnik HVO jednako je važan, stoga pozivamo sve da se prestanemo koristiti braniteljima za dobijanje jeftinih političkih poena", navodi Skopljaković.

Reuters, Ilustracija: Sarajevo

Franjo Topić, predsednik Hrvatskug kulturnog društva "Napredak" mišljenja je da Hrvate treba uvažavati gde god da žive. On ocenjuje da "tamo gde su većina treba da uvažavati i ostale narode, ali ih treba štititi i tamo gde su manjina".

"Mislim da je šteta da se na taj način razmišlja o Hrvatima u BiH. Nemoguće je sve ljude staviti u jednu opštinu, regiju jer ljudi žive ovde stolećima, nisu Hrvati kao ni drugi, nismo ovde nikakvi došljaci", kaže Topić.

Različita viđenja o tome kako urediti hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini, u odnosu na lidera HDZ, ima i vrhovni bosanski kardinal Vinko Puljić.

On je u nekoliko navrata do sada upozoravao da je "politika koja zaboravlja Hrvate katolike na teritorijama koje nisu etnički čiste, pogrešna".

Vrhovni bosanski kardinal Vinko Puljić otvara spomenik papi Jovanu Pavlu II ispred katedrale u Sarajevu; Autor: Reuters

„Ovo što se sada sugeriše da se pravi entitet, a da se ne dira RS, to nije pravedno. Ako će se praviti treći entitet onda se de fakto mora razmontirati, ne razmontirati nego korigovati”, izjavio je kardinal Vinko Puljić.

I analitičari navode kako je poslednja poruka budućeg predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine "najstrašnija moguća poruka koju su Hrvati Bosne i Hercegovine mogli dobiti, odnosno da, ili će živeti na prostoru koji će Čović kontrolisati, ili neka se sami snalaze".

Profesor na Univerzitetu u Mostaru Slavo Kukić odgovara na pitanje - šta je razlog ovakvoj Čovićevoj izjavi.

„Ja lično mislim da Čović vrlo dobro zna da ne može 'vaskrsnuti Herceg Bosnu' i da su druga vremena u odnosu na prvu polovinu devedesetih, ali, to njemu i nije cilj, već novo političko talasanje kojim će izazvati novu homogenizaciju hrvatskog biračkog tela oko sebe kao nacionalnog spasitelja.

Zašto? Zato što mu je jasno da mu mnogi trendovi u zadnjih pola godine ne idu na ruku. Ni činjenica da svakodnevno podilazi Dodiku kada on nasrće na Bosnu i Hercegovinu, niti staje na stranu biskupa Komarice, kao nacionalni lider u situacijama kada bi morao stati, niti ima odgovore na činjenicu da je Hrvata u ovoj zemlji sve manje, a on je sve vreme u vlasti i odgovoran je za te procese“, zaključuje Kukić.
 
(Klix.ba)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Dragan Čović i Andrej Plenković; Autor: BetaRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Dragan Čović i Andrej Plenković; Autor: BetaRegion

BIH JEDINA NIJE POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI: Protivljenje Republike Srpske blokiralo pola milijarde maraka

Dragan Čović i Andrej Plenković; Autor: BetaRegion

DODIK PODRŽAO ČOVIĆA: Sistem u kom jedan narod bira predsednika drugom narodu je apsurdan

Dragan Čović i Andrej Plenković; Autor: BetaRegion

ZAJEDNIČKA BORBA ZA OPSTANAK: Malinari iz BiH i Srbije žele bolju otkupnu cenu, večeras sastanak

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS