Region

DODIK PODRŽAO ČOVIĆA: Sistem u kom jedan narod bira predsednika drugom narodu je apsurdan

Dodik smatra da je zakon neophodan zbog preglasavanja, jer ne može postojati sistem u kojem jedan narod bira predsednika drugog naroda

Objavljeno: 12.07.2017. 15:46h
Foto: Milorad Dodik; Autor: Dado Đilas
Predsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorad Dodik izjavio je nakon sastanka s Draganom Čovićem, predsednikom Hrvatske demokratske zajednice BiH kako "ne odustaje od onoga što mu je strateški cilj, a to je da BiH deluje u okvirima Dejtona, da se reši pitanje izbornog zakona, pitanje kanala na hrvatskom jeziku i da se reši problem u Veću ministara BiH"."Izborni zakon koji je predložio HDZ ima našu podršku jer je to i mogućnost da se poboljša pozicija Srba u federalnom parlamentu. Zakon je neophodan zbog preglasavanja i ne možemo imati sistem u kojem jedan narod bira predsednika drugog naroda", rekao je Dodik nakon susreta održanog u Mostaru.

Dodao je i kako se razgovaralo o podršci Hrvatima povratnicima u Republiku Srpsku, ali je i ponovio kako "Veće ministara BiH smatra produženom rukom Predsedništva BiH".
 
Po njegovim rečima, "ovakav saziv (Veća ministara BiH) uopšte nema podršku Republike Srpske, jer radi na rušenju RS-a, izuzev predstavnika hrvatskog naroda".

"Urušeni su odnosi potpuno. Mislim da je Bakir Izetbegović izgubio političku snagu i da sada putem Veća ministara i drugih pravosudnih institucija pokušava da se obračuna s predstavnicima srpskog i hrvatskog naroda, a zloupotrebom pravosuđa je doveo situaciju do apsurda", kazao je Dodik.

Čović je rekao kako su razgovarali o saradnji dve stranke na svim nivoima, pa i u mestima gde nema predstavnika jedne ili druge stranke, i nastojanjima da grade zajedničke interese kako bi se stabilizovali odnosi u BiH.

"Razgovarali smo i funkcionisanju Veća ministara, parlamentarnih skupština i nižih razina vlasti i šta bi trebalo raditi, ali dotakli smo se i ranijih tema kao što je Ustavni sud BiH i druge institucije. Želimo da sve institucije rade u skladu sa Ustavom BiH. Dotakli smo se i privrede jer su tu i direktori elektroprivreda i napravili smo preduslove za sporazum o saradnji kako bi ojačali tu povezanost", rekao je Čović.

Odgovarajući na pitanja novinara Čović je rekao kako je evidentno da nema parlamentarne većine na državnom i federalnom nivou, te da će situacija biti gora kako se budu bližili izbori.

Predsedavajući Predsedništva BiH Dragan Čović, Foto: Beta (17 dec 2015)

ČOVIĆ SUTRA SA IZETBEGOVIĆEM

"Treba se truditi da koliko-toliko sačuvamo odnose u državi zbog evropskog puta, ali s ovakvom podrškom u Veću ministara to je nemoguće. Evidentno je da postoji nepoverenje Veću ministara. Teško se može doći do novih rešenja jer agencije moraju raditi u skladu s Ustavom BiH, a ne političkim voljama. Kako se menja parlamentarna većina bit će vidljivo od pitanja do pitanja na sjednicama i na nivou FBiH će se sve vršiti na nivou preglasavanja, što nije u redu", rekao je Čović.

Inače, Dodik je proteklih dana u više navrata podsjetio da je s Čovićem pre mjesec dana u Banjoj Luci dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa RS-a. 

Pre početka današnjeg sastanka Dodik je novinarima kazao da je došao u Mostar da jasno kaže kako ono što rade organi BiH nije u interesu RS-a. 

"To je potpuno nekontrolisana situacija koja ne daje dobra nikome i koja odgovara samo nekima koji odlaze po Evropi i lažno pričaju. O tome ćemo pričati i o nekim strateškim pitanjima. Vreme je da otvorimo dijalog o tome šta je BiH", rekao je Dodik.

AP, Bakir Izetbegović

IZETBEGOVIĆ VERUJE U ČOVIĆA

Komentarišući susret u Mostaru, Izetbegović je ranije izrazio nadu da će Čović "ubediti Dodika da odustane od blokada", misleći pre svega na blokade koje se odnose na evropski put BiH.

Za njega je, kaže, "čudna" Dodikova izjava koji je sa Čovićem dogovorio da HDZ ne glasa za pitanja za koja SNSD kaže da su protiv interesa Republike Srpske u državnim institucijama.

"Ne znam šta time žele postići, ne vidim zašto bi HDZ trebao braniti dovoljno dobro zastupljene predstavnike Republike Srpske u državnom parlamentu. Ne znam šta će dalje danas dogovarati, mislim da bi bilo bolje da se uvek nalazimo najmanje po troje ili cela koalicija, ali svako ima pravo na sastanke", smatra Izetbegović.

Na pitanje da li će se u četvrtak sastati sa Čovićem, Izetbegović je odgovorio da se "ne radi o nekim posebnim sastancima jer se oni sastaju jednom mjesečno ili u 15-ak dana".

"Izborna kampanja počela je mnogo ranije u odnosu na planirano vreme i to kvari atmosferu u zemlji, zaustavlja provođenje Reformske agencije, usvajanje zakona potrebnih za ekonomski oporavak zemlje i zadržavanje mladih u zemlji", upozorava Izetbegović.

Potvrdio je i da se na svim sastancima priča o izmenama Izbornog zakona, ali "predstavnici hrvatskog naroda u vlasti su u taj proces krenuli jednostrano znajući od početka da tako predložene izmene ne mogu da prođu".

"Razgovaraćemo, ali ne verujem da može doći do rezultata s kojim bi bio zadovoljan Čović", zaključio je Izetbegović.
 
 

(Al Jazeera Balkans)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Seljak je branio grudu, ćerko! Zašto se Vladimir Vukosavljević preganja sa mnogima u požarevačkoj Burjan mali

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasSvet

​LIBIJSKI RIVALI DOGOVORILI PREKID VATRE I IZBORE: Makron posredovao sastanku generala Haftara i Saradža

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasSvet

TRAMPOV ZET NEGIRAO VEZE S RUSIJOM: Nisam bio u dosluhu ni sa jednom stranom vladom

Milorad Dodik; Autor: Dado ĐilasSrbija

MINISTARSTVO ODBRANE: Preko 20.000 migranata zaustavljeno u pokušaju da uđu u Srbiju

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS