Region

BIH JEDINA NIJE POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI: Protivljenje Republike Srpske blokiralo pola milijarde maraka

Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici, predstavljen na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu, nije potpisan zbog protivljenja Vlade Republike Srpske

Objavljeno: 13.07.2017. 12:33h
Foto: Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPA
Bosna i Hercegovina jedina nije potpisala Ugovor o pristupanju Transportnoj zajednici na Samitu zemalja zapadnog Balkana u Trstu, zbog čega su joj stopirani projekti od pola milijarde konvertibilnih maraka.

Ugovor o pristupanju Bosne i Hercegovine Transportnoj zajednici nije potpisan zbog protivljenja Vlade Republike Srpske (RS), koja je tražila da prezentovanje stavova u okviru Sekretarijata Transportne zajednice obavljaju po sistemu rotacije tri ministarstva, dva entitetska i jedno na državnom nivou.Vlada RS tražila je i garancije da železničke kompanije koje imaju dozvolu zemalja EU ili potpisnica Ugovora neće moći da imaju pristup prometnoj infrastrukturi u BiH.

Vlada RS navela je da su odredbe ugovora definisane bez saglasnosti vlasti u RS, čime je, kako je saopšteno, još jednom opstruisan mehanizam koordinacije u pregovorima s EU.
 
Zaključci Vlade RS, međutim, nisu bili prihvatljivi za Evropsku komisiju, koja u BiH isključivo pregovara s jednom adresom, s vlastima na državnom nivou.

"U jednom momentu naša delegacija dobila je informaciju da bismo mogli ostati bez svih sredstava. Mogu reći kako u ovom momentu nismo ostali bez svih sredstava", rekao je ministar saobraćaja i komunikacija BiH Ismir Jusko za regionalnu N1 televiziju.

On je naveo da to znači da će Ugovor biti potpisan kada se unutar BiH postigne dogovor i dodao da EU na to "neće čekati večno".

"Evropska zajednica neće dugo čekati, do pola godine. U ovom momentu ne želim da razmišljam o crnom scenariju", rekao je Jusko.

Milorad Dodik; Autor: Zorana Jevtić

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je "protivljenje Vlade RS potpisivanju Ugovora nelogično, jer ako je Transportna zajednica korisna za Srbiju i sve druge zemlje u regionu, zašto ne bi bila korisna i za Republiku Srpsku".

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa s inostranstvom BiH Mirko Šarović ocenio je da vlasti u RS ne mogu tvrditi da su za članstvo u EU, ali pod uslovima koje oni postave.

"Uslovi su jednaki za sve. Tekst se ne može menjati, to su jasno rekli u Evropskoj komisiji", kazao je Šarović.

Premijerka RS Željka Cvijanović navela je da je pitanje predstavnika BiH u okviru Transportne zajednice po principu rotacije unutrašnje pitanje BiH i da to nema veze sa uslovima koje je postavila EU.

"Uostalom, to je definisano u duhu mehanizma koordinacije", rekla je Cvijanović.
   
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPASvet

ROK OD 60 DANA ZA DOGOVOR: Katar podneo žalbu Svetskoj trgovinskoj organizaciji

Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPAMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPASvet

BIL GEJTS IZGUBIO PRIMAT: Ovo je sada najbogatiji čovek na planeti (FOTO)

Šefovi diplomatija na samitu zemalja EU i Zapadnog Balkana u Trstu; Autor: EPASvet

SLAVLJE U BELOJ KUĆI: Kongres SAD odobrio novac za izgradnju zida na granici s Meksikom

Ostale vesti iz rubrike Region
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS