Region

NEPOMIRLJIVE RAZLIKE NA POSLEDNJEM SASTANKU: Mešovita komisija srpskih i hrvatskih eksperata bez dogovora o Stepincu

Mešovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, saopštila je da su se 12. i 13. jula okupili u Vatikanu na svom poslednjem sastanku

Objavljeno: 13.07.2017. 16:21h
Foto: Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice Commons
Tumačenja koja su dali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi u slučaju kardinala Alojzija Stepinca i dalje ostaju različita, utvrdila je Mešovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka, a saopštila Informativna služba Svete stolice.

Mešovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za zajedničko razmatranje lika kardinala Alojzija Stepinca, nadbiskupa zagrebačkog, saopštila je da su se 12. i 13. jula okupili u Domu Svete Marte u Vatikanu, na svom šestom i poslednjem sastanku. Komisijom je predsedavao Bernard Arduro, predsednik Papinskog veća za istorijske nauke.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

U ime Srpske pravoslavne crkve sastanku su prisustvovali: mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop novosadski i bački Irinej, episkop pakračko-slavonski Jovan i Darko Tanasković, stalni predstavnik Republike Srbije pri UNESCO.
 
U ime Hrvatske biskupske konferencije sastanku su prisustvovali: kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, Antun Škvorčević, biskup požeški, Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, Jure Krišto i Mario Jareb iz Hrvatskoga instituta za istoriju.

Oni su, ističe se u saopštenju, "prepoznali velikodušnost pape Franje koji je prihvatio molbu patrijarha Srpske pravoslavne crkve Irineja i odlučio da ustanovi Komisiju. Svi članovi su zahvalni na srdačnom prijemu, u kojem su, s punom slobodom izražavanja, mogli da ispune zadatak poveren Komisiji, to jest pristupiti zajedničkom razmatranju života kardinala Stepinca".

"Od početka rada Komisije članovi su bili svesni da je postupak kanonizacije kardinala Stepinca u isključivoj nadležnosti pape. Priznaju takođe da svaka crkva ima vlastite kriterijume za postupak kanonizacije. Članovi Komisije složili su se da je njihov rad omogućio bolje razumevanje istorije u godinama između Prvog svetskog rata i 1960, godine smrti kardinala Stepinca", navodi se u saopštenju.

Nadbiskup Alojzije Stepinac (krajnji desno) na sahrani predsednika Hrvatskog Državnog Sabora Marka Došena. Prisutni salutiraju fašističkim pozdravom; Izvor: Wikipedia Creatice Commons

Napominje se da se "došlo do zaključka da su različiti događaji, nastupi, spisi i stajališta još uvek predmet različitih tumačenja. U slučaju kardinala Stepinca tumačenja koja su pretežno davali katolički Hrvati i pravoslavni Srbi ostaju i dalje različita".

"Proučavanje života kardinala Stepinca pokazalo je da su sve crkve bile izložene različitim okrutnim progonima i imale su svoje mučenike i ispovedaoce vere. U tom smislu članovi Komisije složili su se oko mogućnosti buduće saradnje, u pogledu zajedničkog rada, kako bi podelili sećanje na mučenike i ispovedaoce vere dveju crkava", saoptila je Informativna služba Svete Stolice.
 
(N1)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsSvet

​VLADIMIR PUTIN O SEBI: Ja sam obična osoba, volim da slušam Mocarta i da čitam istorijske romane

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsSvet

SKRIVENI MIKROFON UHVATIO NETANIJAHUOV RAZGOVOR S ORBANOM: To što EU radi je ludački! Oni su jedini na svetu (FOTO, AUDIO)

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsFoto

FOTOGRAFIJA DANA: Kanader gasi požar kod Splita

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsRegion

REGION U PLAMENU: Požari u Crnoj Gori, BiH i Hrvatskoj (FOTO, VIDEO)

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsRegion

ZAJEDNIČKA BORBA ZA OPSTANAK: Malinari iz BiH i Srbije žele bolju otkupnu cenu, večeras sastanak

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsRegion

NOVINARSKA MREŽA REGIONA: Novinari žive u konstantnom strahu, napadi postali svakodnevica

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsRegion

POSLE VIŠE OD GODINU DANA IZA REŠETAKA: Makedonski novinar Zoran Božinovski oslobođen iz pritvora

Alojzije Stepinac i Ante Pavelić; Izvor: Wikipedia Creatice CommonsRegion

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA: 80 miliona evra za region, 120 miliona za Srbiju

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.