Region

SVE JE ISTO, SAMO...: Cilj EU je da stvori mini Jugoslaviju na Balkanu

Povodom samita u Trstu koji je okupio lidere zemalja Zapadnog Balkana, nemački list "Velt" piše da "EU na Balkanu želi da stvori novu mini Jugoslaviju".

Objavljeno: 13.07.2017. 16:49h
Foto: Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/AP
Samit u Trstu okupio je zemlje Zapadnog Balkana, kao i lidere Nemačke, Francuske i Italije i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića.

U članku se ističe da EU sada nije u stanju da primi nove članice i da zbog toga žele da stvore carinsku uniju.

ČITAJTE ŠTAMPANO IZDANJE NA NOVINARNICA.NET - 1,33 EUR ili 160 RSD

"Planiranu balkansku carinsku uniju trebalo bi da sačinjavaju Bosna i Hercegovina, Srbija, Kosovo, Crna Gora i Makedonija, dakle sve zemlje nastale raspadom Jugoslavije, i po mogućnosti i Albanija, a iz EU poručuje kako bi stvaranje zajedničkog privrednog prostora ove zemlje učinilo spremnijim za pristupanje Evropskoj uniji, kada i ako ona bude spremna da ih primi u svoje društvo", piše "Velt". 
 
Istovremeno, EU želi zadržati svoj uticaj u regionu u kojem se već "sukobljavaju rivalske velike sile". Na sreću za Slovenije i Hrvatsku, "one su već članice EU". 

"Cilj carinske unije je deaktivirati balkansko bure baruta, ali bez toga da se te zemlje prime u EU, s tim da je Zapadni Balkan za EU trivijalan, ali je politički gledano, naročito ako se zna evropska istorija, od centralnog značenja. Jugoslavija je držala stabilnom tu eksplozivnu mešavinu naroda, a sada je to zadatak Evropske unije", piše u tekstu u nemačkom listu, u kome se upozorava da napetost u regionu sve više raste. 

Zato EU želi "oživeti bivšu Jugoslaviju, ovaj put kao carinsku i transportnu uniju, samo bez Hrvatske i Slovenije koje su već u EU". U takvoj konstelaciji "Srbija bi bila glavna i sve ostale države bi gravitirale prema njoj", pa ne čudi zašto Beograd najsnažnije podržava ovu "evropsku, odnosno preciznije nemačku ideju". 

Ilustracija: Jugoslavija; Autor: Jugoslavija

"Kao što je Beograd dominirao u Jugoslaviji, tako bi ostavio najveći trag i u novoj uniji", konstatuje se u "Veltu", i dodaje da se onda i Makedonija "ne bi više stalno morala plašiti za svoj opstanak, jer bi bila deo većeg saveza, umesto sama i bez odbrane, okružena susedima koji su neprijateljski nastrojeni: Grčkom, Albanijom, Bugarskom i Srbijom, koje sve donekle smatraju da Makedonija nije prava država, da neki njeni delovi njima pripadaju, a i da su Makedonci izmišljen narod". 

Napominje se i da su ankete pokazale da se žali zbog raspada Jugoslavije u zemljama Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova, a konstatuje se i da je nestanak Jugoslavije stvorio vakuum moći u Evropi koji ni danas nije ispunjen na odgovarajući način. 

"Baš kao što je raspad Habsburške monarhije učinio Evropu slabijom i Hitleru kasnije izručio novonastale patuljaste države, tako je i kraj Jugoslavije stvorio permanentnu zonu konflikta u srcu Evrope", u kojoj "igre geopolitičke dominacije igraju Rusija, Turska, SAD, Nemačka i druge velike sile". 

Reuters, Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Jugoslavija se raspala zbog "rivaliteta Srba i Hrvata", no i nova zapadnobalkanska unija bi bila bipolarna: s jedne strane osam miliona Srba u Srbiji i BiH, a s druge pet miliona Albanaca u Albaniji, Kosovu i Makedoniji dominirali bi ostatkom saveza. 

"Ako bi sve te zemlje stvorile zajednički ekonomski prostor, to bi logično olakšalo njihovo pristupanje EU", piše "Velt" i podseća da je sama EU započela manje-više kao carinska unija. S druge strane, naročito je problematičan odnos Srbija i Kosova, koja ga smatra svojim delom, a ne nezavisnom državom, pa bi se u tom slučaju mogao ponoviti kiparski scenario", piše u tekstu. 

"Najmanje koristi bi od zapadnobalkanske carinske unije imala Crna Gora, koja je najviše odmakla u svojim pregovorima za pristupanje EU, pa bi za nju ostanak u novostvorenoj carinskoj uniji značio najveći gubitak. Za Kosovo bi ta ideja, uprkos dominaciji Beograda, mogla doneti najviše koristi, jer reč je o državi koja je od svih najdalje od članstva u EU, pa bi ovo bio za njih doslovno prvi korak u tom pravcu", zaključuje se u tekstu.
 
(Index.hr)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APSvet

ORBAN ZAOŠTRIO RETORIKU: Evropska unija i Soroš žele "novu, mešanu i islamizovanu" Evropu

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APSrbija

AMERIČKI EKSPERT ZA BALKAN: Vučićeva politika nesvrstanosti ne odgovara današnjem svetu

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APSvet

SKRIVENI MIKROFON UHVATIO NETANIJAHUOV RAZGOVOR S ORBANOM: To što EU radi je ludački! Oni su jedini na svetu (FOTO, AUDIO)

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APSvet

EGZODUS BANAKA IZ LONDONA: Da li je Bregzit ipak kraj za finansijsku prestonicu sveta

Inicijalizacija u toku...
Ostale vesti iz rubrike Region
Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

JOSIP JURATOVIĆ: EU izoluje Zapadni Balkan, to je opasna igra s neizvesnim krajem

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

"POVRAĆAJU, URINIRAJU, HODAJU GOLI I NE ZNAJU ZA SEBE: Hrvati uveli drakonske kazne za turiste, a ova je ubedljivo najbizarnija!

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

BIH JEDINA NIJE POTPISALA UGOVOR O TRANSPORTNOJ ZAJEDNICI: Protivljenje Republike Srpske blokiralo pola milijarde maraka

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU; Autor: Fonet/APRegion

EVROPSKA INVESTICIONA BANKA: 80 miliona evra za region, 120 miliona za Srbiju

PRATITE NAS

Pratite našu Facebook stranicu.