Srbija

Nezaposleno 90 odsto Roma

Integracija Roma važan deo procesa pridruženja EU. Imaće uticaj na pregovore jer Srbija nije ispunila preuzetu obavezu da usvoji strategiju za Rome do 2014.godine, što ukazuje na manjak političke volje

Objavljeno: 11.06.2015. 15:14h
Foto: Aleksandar Jovanović, Ilustracija
Savetnica za koordinaciju pitanja Roma, Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Evropske komisije, Marta Garsia Fidalgo, izjavila je danas da je integracija Roma važan deo procesa proširenja, kao i da će taj proces imati uticaj na tok pregovora Srbije sa Evropskom unijom (EU).

Pitanje Roma je jedna od važnih tema koja ima veliki uticaj na pregovore, obuhvaćeni su poglavljem 23, ali se tiče i drugih poglavlja, o socijalnoj politici i o zdravlju, rekla je Garsia Fidalgo na Seminaru o socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji.

Garsia Fidalgo je rekla da ove godine Evropska komisija otvara prve postupke protiv članica EU koje nisu ispunile obaveze i istakla značaj strategije za inkluziju Roma za period do 2025. godine.

Ona je rekla da je zabrinuta zbog toga što Srbija nije ispunila preuzetu obavezu da usvoji strategiju do 2014.godine, što ukazuje na manjak političke volje. Prema njenim rečima, EU je spremna da pomogne Srbiji i navela da je Srbija u okviru IPA dobila više od 60 miliona evra za projekte vezane za integraciju Roma.

Šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU, Tanja Miščević rekla je da pitanje inkluzije Roma nije samo pitanje evropskih integracija. Ona je potvrdila da obaveze koje smo preuzeli 2013. godine na seminaru posvećenom socijalnom uključivanju Roma i Romkinja u Srbiji nisu ispunjene, ali je dodala da su nadležni u poslednjih nekoliko meseci u oblaasti zapošljavanja počeli da nalaze neka rešenja.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzana Paunović rekla je da je zahvaljujući radu mobilnih timova u opštinama za dve godine upisano još 509 dece u predškolske ustanove, povećan upis dece u osnovne škole, od 2013., a merama afirmativne akcije upisano je 534 studenta i 769 srednjoškolaca".

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Vitomir Mihajlović ocenio je da mere aktivne politike zapošljavanja Roma nisu delotvorne i naveo da 90 procenata pripadnika romske nacionalne zajednice nema stalno zaposlenje.

Prema njegovim rečima, u program javnih radova uključen je svaki stoti Rom, tako da je 211 uključeno u taj program od 21.000 koliko je prijavljeno u Nacionalnoj službi za zapošljavanje.

Predsednik saveta Vlade Srbije za unapređenje položaja Roma i sprovođenje dekade inkluzije Roma Nenad Ivanišević je rekao da je cilj nove strategije za inkluziju Roma za period do 2025. da bude to dokument koji će omogućiti Romima da žive bolje.

(Fonet)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Aleksandar Jovanović, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Aleksandar Jovanović, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Kultura sećanja i zaborava: Ručak u mrtvačnici

Aleksandar Jovanović, IlustracijaMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Travestija u srpskoj umetnosti: Od podsmeha do razumevanja

Aleksandar Jovanović, IlustracijaMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS