Srbija

Na Oplencu održan pomen kralju oslobodiocu - Petru I Karađorđeviću

U Crkvi svetog Djorđa na Oplencu kod Topole danas je održana komemorativna ceremonija povodom 95. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca

Objavljeno: 16.08.2015. 17:16h
Foto: Profimedia, Oplenac
U Crkvi svetog Djorđa na Oplencu kod Topole danas je održana komemorativna ceremonija povodom 95. godišnjice smrti kralja Petra Prvog Oslobodioca. Obeležavanju godišnjice smrti kralja Petra I prisustvoao je princ Aleksandar Karađorđević koji je položio venac na grob u Kraljevskom mauzoleju na Oplencu.

On je u prisustvu člana Krunskog veća Dušana Babca prisustvovao pomenu i liturgiji povodom godišnjice smrti kralja Petra I u crkvi Svetog Djorđa na Oplencu. Liturgiju je služio vladika šumadijski Jovan, uz saslužženje sveštenstva Eparhije šumadijske. Kralj Petar Prvi Karađorđević rođen je 1844. godine, a bio je peto dete kneza Aleksandra i Kneginje Perside, kćerke vojvode Jevrema Nenadovića. Deda mu je bio vrhovni vožd Prvog srpskog ustanka, Karađorđe. U leto 1883. godine na Cetinju se oženio kneginjom Ljubicom Zorkom, najstarijom ćerkom crnogorskog knjaza Nikole.

Kako je navedeno, 28. maja 1903. godine vojska je izvela državni udar i proglasila kneževića Petra Karađorđevića za kralja Srbije, što je svojim izborom potvrdila Narodna Skupština 15. juna. Kralj Petar Prvi umro je u Beogradu, 16. avgusta 1921. godine, a sahranjen je 21. avgusta iste godine u kripti crkve Svetog Djorđa na Oplencu.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, OplenacKultura

Žrtvovale su sve za zemlju i narod: Ovo je 10 najvećih vladarki Srbije (FOTO)

Profimedia, OplenacSvet

​Došao na pomen, napravio žurku: Buš zaplesao na memorijalnoj službi u Dalasu (FOTO, VIDEO)

Profimedia, OplenacSrbija

Sahranjen knez Aleksandar Karađorđević (FOTO)

Profimedia, OplenacSrbija

Preminuo knez Aleksandar Karađorđević

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS