Srbija

NUNS i NDNV poziva Politiku i Novosti: Objavite plate direktora i urednika

Očekujemo da po principu transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima i svim građanima ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija

Objavljeno: 22.01.2016. 10:55h
Foto: Printscreen, NUNS
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) pozvali su danas dnevne listove "Politiku" i "Večernje novosti", koji su značajnim delom u državnom vlasništvu, da po ugledu na Radio-televiziju Srbije građanima obelodane kolike su zarade njihovih rukovodećih ljudi, pre svega direktora i urednika.

NUNS i NDNV smatraju da ti listovi javno treba da saopšte i ko su, pored države, njihovi vlasnici, kako bi građani mogli da procene čije interese zastupaju. Osim toga, kako se navodi, i sama država bi morala da predoči građanima ko su njeni partneri u upravljanju firmama "Politika novine i magazini" i kompanije "Novosti", koji su iz "nedovoljno jasnih razloga zaobiđeni u procesu izlaska države iz medijske sfere".

"Očekujemo da po principu transparentnosti, ovi dnevni listovi jasno predoče svojim čitaocima i svim građanima ko sedi u njihovim upravljačkim telima, posebno ako su u pitanju lica imenovana od strane države ili državnih kompanija", navela su ta udruženja u saopštenju.

Kako su objasnili, na taj način bi bilo jasnije u kojoj meri je država prisutna u upravljanju i nadzoru poslovanja, da li može da utiče na uređivačku politiku i da li ima mehanizme zaštite svojih finansijskih interesa u ovim kompanijama.

NUNS i NDNV smatraju da ove informacije ne smeju da budu skrivene od javnosti, pogotovo s obzirom na činjenicu da su pitanju dve kompanije koje su pozitivno diskriminisane u odnosu na sve druge medije u državnom vlasništvu, koji prolaze kroz turbulentan proces promene vlasnika.

(Beta)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Printscreen, NUNSSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Printscreen, NUNSMagazin

NEWSWEEK PREDSTAVLJA Zid novinarskog plača: Istraga s predumišljajem

Printscreen, NUNSMagazin

​NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nebojša Ðukelić, jedan jedini Princ televizije

Printscreen, NUNSMagazin

NEWSWEEK S VUKAŠINOM VOLFOM MINIĆEM: Šibicari iz visokog društva

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS