Srbija

NUNS podneo prijavu protiv Pinka zbog emisije "Medijsko blato Srbije"

U saopštenju NUNS-a navedeno je da je Pink prekršio odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, kao i odredbe Pravilnika o zaštiti prava maloletnika

Objavljeno: 22.01.2016. 17:04h
Foto: Printscreen, NUNS
Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) podnelo je danas prijavu protiv televizije Pink zbog sadržaja emitovanog u emisiji "Medijsko blato Srbije".

U saopštenju NUNS-a navedeno je da je televizija Pink prekršila odredbe Pravilnika o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga, kao i odredbe Pravilnika o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga.

U Pravilniku o zaštiti ljudskih prava u oblasti pružanja medijskih usluga navedeno je da je pružalac medijske usluge dužan da prilikom proizvodnje i emitovanja programskih sadržaja poštuje ljudska prava korisnika medija, učesnika u programu ili onih na koje se odnosi objavljena informacija, navodi se u saopštenju.

Slaviša Lekić: Vučićevu medijsku politiku vode Informer i Pink
 
NUNS je podsetio da su sva prava navedena u Pravilniku, zajemčena Ustavom Republike Srbije i potvrdjenim medjunarodnim aktima koji uredjuju oblast ljudskih prava.

Dodaje se da u istom dokumentu piše da je pružalac medijske usluge dužan da poštuje dostojanstvo korisnika te usluge, učesnika u programu i onih na koje se objavljena informacija odnosi i da poštuje dostojanstvo ličnosti.

Kako je navedeno, Pravilnik o zaštiti prava maloletnika u oblasti pružanja medijskih usluga nalaže medijima da preduzmu neophodne mere kako njegov programski sadržaj ne bi naškodio razvoju maloletnika.

NUNS očekuje da REM što pre donese odluku po ovoj prijavi i ujedno podseća da ovo telo još nije postupalo po prijavi, takođe protiv TV Pink, zbog objavljivanja zdravstvenog kartona A.K. u emisiji "Rušenje Vučića – poslednji čin".
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Printscreen, NUNSSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Printscreen, NUNSSrbija

​NUNS i NDNV: Javni tužilac da sasluša Aleksandra Vučića

Printscreen, NUNSSrbija

UNS I NUNS PROTESTUJU: Vlast ne želi predstavnike slobodnih medija u Agenciji za borbu protiv korupcije!

Printscreen, NUNSRegion

​MAKEDONSKI SLOBODEN PEČAT - SIMBOL SLOBODNOG NOVINARSTVA

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS