Srbija

Protest Novinari ne kleče održani širom Srbije: Predstavljena maketa smene Gašića (FOTO)

U Beogradu je Marko Somborac svečano otvorio maketu smene Bratislava Gašića, tačnije prvu fazu smene ministra odbrane, što je izazvalo oduševljenje i aplauze prisutnih

Objavljeno: 25.01.2016. 20:33h
Foto: Dragan Kadić, Protest Novinari ne kleče
Protesti novinara okupljenih u inicijativi „Novinari ne kleče“ održani su večeras širom Srbije sa ciljem da se odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija.

U Beogradu je Marko Somborac svečano otvorio maketu smene Bratislava Gašića, tačnije prvu fazu smene ministra odbrane, što je izazvalo oduševljenje i aplauze prisutnih.

Posle svečanog otvaranja makete, prisutni su dobili priliku da se fotografišu pored remek-dela poznatog strip-crtača ispred ulaza u zgradu Vlade Srbije.
Dragan Kadić, Protest Novinari ne kleče
Protesti pod sloganom "Izbori nisu smena" održao se u: Beogradu ispred Vlade Srbije, Novom Sadu na Trgu Slobode, Nišu na platou ispred Narodnog pozorišta, Kragujevcu na Trgu kod krsta, Novom Pazaru u Pešačkoj zoni, kod Sebilja, Čačku na platou ispred Doma kulture, Šapcu ispred stare robne kuće, Kikindi na Gradskom trgu ispred opštine, Lazarevcu kod Rudarske česme, Mladenovcu ispred zgrade GO Mladenovac, Vranju ispred gradske skupštine, saopštio je NUNS.
  Protest se nije održao u Obrenovcu, jer je policija od organizatora zahtevala da prijave skup iako ne postoji Zakon po kojem bi to morali da urade i da sami obezbede redare.

"Podsećamo da je prvi naš protest održan 7. decembra 2015. sa osnovnim zahtevom za smenom ministra odbrane Bratislava Gašića koji je prostačkom izjavom upućenoj našoj koleginici Zlatiji Labović uvredio sve žene, sve novinarke i celu našu profesiju", piše u saopštenju u kome se dodaje da su se zahtevi u međuvremenu namnožili.
  "Tražimo od ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića da prestane da uznemirava javnost i vrši pritisak na pravosuđe a od Tužilaštva da što pre ispita krivične prijave protiv Stefanovića zbog optužbe o nezakonitom praćenju novinara. Zahtevamo da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku kako su to radili našim kolegama u Pančevu.
Dragan Kadić, Protest Novinari ne kleče

 Pozivamo ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca da odgovori šta je preduzeo povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki i šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad. Starim zahtevima pridružujemo i novi - tražimo poštovanje autorskih prava fotoreportera i protivimo se novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava naših kolega", zaključuje NUNS koji poziva i da pročitate Deklaraciju protesta, a poziva vas da se pridružite ili pratite proteste #novinarineklece i #fotografiimajupravotine.

(Kurir)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Dragan Kadić, Protest Novinari ne klečeSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Dragan Kadić, Protest Novinari ne klečeMagazin

NEWSWEEK VREMEPLOV: O čemu razmišlja novosadska mladež

Dragan Kadić, Protest Novinari ne klečeRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Dragan Kadić, Protest Novinari ne klečeSvet

KAČINJSKI: Ja sam tako prijatan diktator da na demonstrante šaljem svog mačka (VIDEO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS