Srbija

Žena sa Kosova na čelu kampova ID u Siriji: Svekar otkriva kako mu je hodža vrbovao sinove i snaju

Čak 42 žene sa Kosova bore se u Siriji na strani Islamske države, a neke od njih postale su vođe ženskih kampova

Objavljeno: 26.01.2016. 10:57h
Foto: Reuters, ilustracija
U Siriji se na strani takozvane Islamske države bori više od 150 boraca regrutovanih na Kosovu među kojima su 42 žene prosečne starosti 23 godine, koje su su priključile ovoj terorističkoj organzaciji.

Jedna od njih je i Ćamilje Tahiri koja je, prema pisanju glavne urednice prištinskog Zerija Arbane Džara, i vođa ženskih kampova ID u Siriji i Iraku.

Tahiri je iz Šipova kod Mitrovice i tim putem je krenula sa mužem koji je poginuo kao borac ISIS-a. Ćamilje ipak nastavlja da služi "Islamskoj Državi", sada i kao neko ko regrutuje nove žrtve među ženama i devojkama sa Kosova. I danas živi u Siriji sa dvoje male dece. 

Šćipe Ajdini je posle pogibije muža Sinana Muje iz Gnjilana, uspela da se vrati iz Sirije zajedno sa svojom trogodišnjom ćerkom pošto, kako se navodi, nije htela da vrati kosovska dokumenta "Islamskoj Državi".

Za Lauru Huseni Džara kaže da je tipična kosovska tinejdžerka koja je sa drugaricama izlazila u kafiće i barove, ali nije zadavala mnogo brige roditeljima koji su bili "otvorenih shvatanja". 
Žene u Raki
"Uzimala je taksi i odlazila na sastanke, u kafiće, sa društvom u grad. Oblačila se isto kao i njene vršjakinje - često je nosila mini suklje ili farmerke. Bila je vrlo moderna", ispričao je Faik Uksmajli, čiji se sin Arbnori njome i oženio. 

Dok priča o Lauri suze mu se slivaju niz lice. Svega se priseća sedeći na drvenoj stolici na balkonu kuće u Donjem Nerodimlju, malom selu smeštenom među usevima koji okružuju Uroševac, treći po veličini kosovski grad.

Nedaleko odatle se nalazi i najveća američka vojna baza na Kosovu, "Bondstil".

O svom sinu Arbnoriu i njegovom mlađem bratu Albertu kaže da su bili društveni i otvoreni isto kao i Laura, ali da se posle toga, prošle godine sa svo troje desilo nešto strašno. 

Za svega nekoliko meseci, kaže, seoski hodža i njegova žena su im isprali mozgove.

"Svo troje su postali ortodoksni muslimani i odvojili se od prijatelja i kruga ljudi sa kojima su do tada kontaktirali. Arbnori je pustio bradu, obukao pantalone do listova i neprestano pričao o Šamu, verskom nazivu za Siriju", ispričao je Uksmajli koji kaže da je tada sve počelo.

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Reuters, ilustracijaSvet

KORAK NAPRED ZA PRAVA ŽENA: U Jordanu ukinut zakon po kom žena mora da se uda za svog silovatelja

Reuters, ilustracijaSrbija

TAČI TVRDI: Kosovo je faktor mira i stabilnosti u regionu

Reuters, ilustracijaSvet

TERORISTIČKI NAPAD U KABULU: Ubijeni svi napadači, Islamska država preuzela odgovornost (FOTO)

Reuters, ilustracijaSvet

ZACEMENTIRALI PRISUSTVO NA MEDITERANU: Rusija ostaje u sirijskoj vojnoj bazi još najmanje 49 godina

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS