MAGAZIN

NEWSWEEK OTKRIVA Istina o nastanku Srpske napredne stranke: Francuski špijuni, luksuzni hoteli i pokoji milion

Francuski obaveštajac Arno Danžan za Newsweek prvi put javno govori o navodnom sastanku u pariskom hotelu "Ric" i poznanstvom s Aleksandrom Vučićem i Canetom Subotićem

Objavljeno: 02.02.2016. 13:04h
Foto: Profimedia, Arno Dežan
Zvanično, Srpska napredna stranka (SNS) nastala je ovako - Tomislav Nikolić podržao je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju te 2008. godine, i to uprkos protivljenju Vojislava Šešelja, i tako postao manjina u Srpskoj radikalnoj stranci (SRS).

Tri dana kasnije, sa još deset svojih pristaša, osnovao je novi poslanički klub pod nazivom Napred, Srbijo, posle čega je isključen iz SRS. Dve nedelje kasnije pridružio im se Aleksandar Vučić.Nezvanična verzija nastanka trenutno najmoćnije političke partije u Srbiji mnogo je zanimljivija i sadrži sve što i jedan dobar špijunski triler - tajne susrete u luksuznim pariskim hotelima, vrhunske francuske špijune osumnjičene za šverc duvanom, vodeće političare, novinare - i milione, milione evra.

„Aleksandra Vučića poznajem lično, ali to poznanstvo nije ništa posebno. Prvi put smo se sreli u sedištu radikala u Zemunu, kad su bili u opoziciji, mislim da je to bilo 2008. godine. Bilo je to vreme kad se na predsedničkim izborima vodila bitka između Tadića i Nikolića", kaže za Njuzvik Arno Danžan, koji je u to vreme bio vodeći operativac u francuskom Generalnom direktorijatu za spoljnu bezbednost (DGSE), a sad poslanik Evropskog parlamenta.
 
Upravo je Danžan bio opisivan kao čovek koji je organizovao susret u pariskom hotelu „Ric", kad je, navodno, dogovoreno rušenje Srpske radikalne stranke i formiranje nove -Srpske napredne stranke (SNS). Javnost je o tome prvi obavestio Vojislav Šešelj prilikom jednog svedočenja u Hagu.

Iako se poslednjih dana libi da negativno govori o svojim nekadašnjim partijskim prijateljima, a posebno o premijeru Aleksandru Vučiću, u razgovoru za Njuzvik Šešelj je odlučio da podeli svoja saznanja o dešavanjima od pre osam godina.

„Stanko Subotić Cane i Arno Danžan uticali su maksimalno na slabljenje Srpske radikalne stranke i izlazak Nikolića i Vučića iz nje", počinje vođa radikala. „Prvo se Subotić javio kao sponzor SRS. Vučić me je obavestio da je Cane dao Nikoliću milion evra, ali Nikolić taj novac nije koristio u kampanji, već ga je uzeo za sebe, a stranku je zadužio kod Banke Inteze po kamati od 19 odsto, i to uprkos mom izričitom naređenju da to ne sme da radi."

Profimedia, Arno Danžan

Osim Šešelja, o dešavanjima koja su bila odlučujuća za srpsku političku scenu govorio je i kontroverzni crnogorski biznismen Ratko Knežević, koji je tvrdio da je već pomenuti francuski obaveštajac u najluksuznijem pariskom hotelu „Ric" organizovao sastanak, čiji je cilj bio rad na daljem rasturanju radikala i pacifizaciji ove ultradesničarske stranke.

Prema njegovim tvrdnjama, na sastanku su bili prisutni Milo Đukanović, Stanko Subotić, Aleksandar Vučić, Tomislav Nikolić i novinar Milomir Marić. U jednom od ranijih intervjua Knežević je naveo da je to dokaz da su na sastanku jednim udarcem ubijene dve muve - novcem Stanka Subotića razbijen je SRS i na vlast su dovedeni Nikolić i Vučić, a nada da će proces protiv Subotića biti povučen porasla je, dok je Danžan zadovoljio i interese Francuske jer je preko Nikolića uspeo da ojača svoje veze u Srbiji.

Profimedia, Hotel Ric

SUSRET U LUKSUZNOM HOTELU

Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić oštro su demantovali navedene tvrdnje, a Nikolić se čak i kleo da nikad nije video ni Danžana ni Subotića. U medijskim izjavama u to vreme priznao je da su se Vučić i on sreli sa Đukanovićem u navedenom hotelu, doduše sasvim slučajno.

„Aleksandar Vučić i ja bili smo na sastanku s investitorima i bili smo u hotelu 'Ric'. To nije tajno mesto i nije bio tajni sastanak ni sa kim. Trebalo je da se završi posao u vezi sa investiranjem u gasnu elektranu u Novom Sadu, a investitori su bili iz Rusije, Švajcarske i Francuske. Mi smo u hotel otišli ujutro, a vratili se po podne. Za jednim stolom sedeo je Milo Đukanović u velikom društvu. Ustao je, pozdravili smo se. Čak smo i minut ili dva razgovarali. I kome ja tu da podnosim izveštaj?"

Ipak, Ratko Knežević podvlači da se tu nije radilo ni o kakvoj elektrani u Novom Sadu i da to nije bio jedini sastanak u „Ricu". Prema njegovim rečima, bilo ih je još nekoliko tokom 2008.
Zorana Jevtić, Milomir Marić


Pomenuti novinar Milomir Marić, koji se u početku pravio da ne zna ništa o tom sastanku, kasnije je smislio šaljiviju izjavu: „I ako sam u to vreme bio u 'Ricu', bio sam u ženskom društvu, pa nisam primećivao muškarce."

U razgovoru za Njuzvik govori nešto drugačije i tvrdi da nema nikakve veze s tim, kako je rekao, zavereničkim sastancima: „O tome sam samo čitao u novinama, kao i svi građani."

Vojislav Šešelj ističe da je priču o sastanku u „Ricu" nekoliko puta Mariću sasuo u lice i da ovaj nikad to nije negirao.

„Vrlo moguće da je postojao neki drugi razlog da sam se sa ovima sreo. Nekoliko puta sam s njim o tom događaju pokretao to pitanje u privatnom razgovoru, ali je on to uvek okretao na šalu govoreći: 'Ti si ih odgajio, ti si i stvorio."

Profimedia, Hotel Ric

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedia, Arno DežanSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Profimedia, Arno DežanSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Profimedia, Arno DežanSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Profimedia, Arno DežanMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS