Srbija

Počela sednica, jedina tačka razrešenje Gašića

Prema Zakonu o vladi, ministru prestaje mandat sa svakim prestankom mandata Vlade, izglasavanjem nepoverenja, razrešenjem ili ostavkom

Objavljeno: 05.02.2016. 12:23h
Foto: Nebojša Mnadić, Bratislav Gašić
U Skupštini Srbije počela je sednica na kojoj će poslanici debatovati o predlogu premijera Aleksandra Vučića za razrešenje ministra odbrane Bratislava Gašića. Sednici prisustvuju premijer Vučić, Gašić o čijem razrešenju se raspravlja, kao I ministri za rad, zapošljavanje, socijalna I boračka pitanja Aleksandar Vulin, ministar finansija Dušan Vujović.

Premijer je u subotu uputio Skupštini Srbije pismo sa zahtevom da na vanrednom zasedanju parlamenta 5. februara bude razmatran njegov predlog za razrešenje ministra Gašića. Vučić je istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra. Premijer je ranije najavio smenu Gašića, zbog seksističkog komentara novinarki B92 Zlatiji Labović.

Prema Zakonu o vladi, ministru prestaje mandat sa svakim prestankom mandata Vlade, izglasavanjem nepoverenja, razrešenjem ili ostavkom. Ministru je izglasano nepoverenje ili razrešenje većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika. Predlog za razrešenje ministra Skupštini Srbije podnosi predsednik Vlade, koji je dužan da parlamentu predloži izbor novog ministra u roku od 15 dana od prestanka mandata prethodnog ministra. Novi ministar biće izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.Vučić: Od ministra se zahteva moralno i pošteno ponašanje

Premijer Aleksandar Vučić je, govoreći pred poslanicima u skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i "gotovo neuobičajen zahtev"
"Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede", rekao je Vučić dodajućio da nikome neće da se zbog toga pravda, ni sebi, niti poslanicima.
Vučić je naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje. "Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država", rekao je premijer. "Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštennja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima", rekao je Vučić. 

(Tanjug)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Nebojša Mnadić, Bratislav GašićMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Nebojša Mnadić, Bratislav GašićMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Nebojša Mnadić, Bratislav GašićMagazin

NOVI NEWSWEEK PREDSTAVLJA Nemanjići: Jednom smo bar imali državu

Nebojša Mnadić, Bratislav GašićSrbija

​ALEKSANDAR RODIĆ: Vučiću, konačno si priznao da je za tebe ljudski život bezvredan! Vreme je da Srbiji priznaš da si očajnik i lažov!

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS