Srbija

Novinari nastavljaju proteste ispred vlade Srbije, dostavljena lista zahteva

Od ministra unutrašnjih poslova tražimo, pre svega, da ne radi ništa, nego da pusti odgovarajuće nadležne organe da urade svoj posao, a ne da unosi paniku i zabunu u javnost, saopšteno iz inicijative Novinari ne kleče

Objavljeno: 08.02.2016. 13:29h
Foto: Tanjug, Protesti Novinari ne kleče
Novinari okupljeni u inicijativi „Novinari ne kleče“ predali su listu zahteva u Vladu Republike Srbije, jer "nijedan od njihovih zahteva nije ispunjen".

U ovoj inicijativi smatraju kako nije ispunjen čak ni zahtev sa kojim su započeli proteste, smena Bratislava Gašića sa funkcije ministra odbrane, što je Skupština Srbije izglasala u petak, jer je i to, prema njihovim rečima, izvrgnuto ruglu.

„Najvažniji zahtevi tiču se, pre svega, radnog položaja novinara, koji su doduše isti kao kod većine građana Srbije, zatim oko privatizacije i podele besplatnih akcija. Od ministra unutrašnjih poslova tražimo, pre svega, da ne radi ništa, nego da pusti odgovarajuće nadležne organe da urade svoj posao, a ne da unosi paniku i zabunu u javnost. Tražimo da se ispitaju tvrdnje o praćenju novinara“, rekao je izvršni urednik sajta „Cenzolovka“ Zoran Nikolić nakon predaje zahteva.

Dodao je da za ministra kulture Ivana Tasovca inicijativa ima niz zahteva, ali suština je da se od njega traži da sprovede zakone koji su doneti u okviru medijske reforme i ostale zakone od kojih zavise položaj medija i novinara.

Nikolić je rekao da se radi o veoma preciznim zahtevima, koji traže poštovanje zakona od šest ministara i samog predsednika Vlade, zato što je nepoštovanje zakona dovelo novinarsku profesiju u težak položaj.

Upitan da li očekuju odgovor uskoro, Nikolić je rekao da se „boji da će to teško ići, ali da što se tiče ministra kulture i informisanja Ivana Tasovca, biće uporni“ te da nameravaju da ovih dana zatraže od njega da primi delegaciju novinara iz cele Srbije i sa njima razgovara o svemu ovome.

„Smatramo da on uopšte ne radi svoj posao i da mora da nam položi račune zbog čega je to tako“, istakao je Nikolić.

Inicijativa „Novinari ne kleče“ zakazala je protest pod nazivom „Još ste nam ostali dužni“, večeras u 19 časova ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu, gde će izvesti performans dodela "oskara" zaslužnima za loše stanje u medijima, a osim u Beogradu, protesti će u isto vreme biti održani u Kikindi, Čačku, Jagodini, Lazarevcu i drugim gradovima širom Srbije. 

(Anadolija)
KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Tanjug, Protesti Novinari ne klečeMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Radina Vučetić: Cenzura je jača nego u Titovo vreme

Tanjug, Protesti Novinari ne klečeMagazin

NEWSWEEK OTKRIVA Za slavu imena i spas grešne duše: Zašto srpski političari masovno grade crkve (FOTO)

Tanjug, Protesti Novinari ne klečeSrbija

ŠIKANIRANJE ALEKSANDRA RODIĆA PO NALOGU NEBOJŠE STEFANOVIĆA: Ne prestaje progon predsednika Adrija medije!

Tanjug, Protesti Novinari ne klečeRegion

​HRVATSKA POD OPSADOM TAKSISTA: Širom zemlje masovni protesti protiv Ubera (FOTO)

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS