Srbija

Joška Broz za NEWSWEEK: Vučić je mlad i perspektivan, a Dačiću mnogi rade o glavi

O svom dedi Joška kaže da je bio demokrata, a da o Golom otoku nije znao ništa dok Aleksandar Ranković nije otišao i izvestio ga o tome. Lider Komunističke partije na izbore ide saa SPS kome će, kako smatra doneti više glasova nego PUPS

Objavljeno: 01.03.2016. 12:28h
Foto: Zorana Jevtić, Joška Broz
Čudna je sudbina zadesila Jošku Broza (68), unuka nekadašnjeg doživotnog predsednika SFRJ. Dok je njegov deda Josip Broz Tito najveći deo života proveo u izobilju koje je mnogima zauvek ostalo nedostižno, Joška danas živi - ili bolje reći preživljava - od 18.000 dinara.

Zorana Jevtić, Joška Broz

Živim kao pas“, reći će u iskrenom razgovoru za Njuzvik. Jer, osim prezimena, od dede ništa nije nasledio. Tako je bar ovih nedelja odlučio beogradski Viši sud, koji je, posle više od tri decenije, okončao ostavinsku raspravu, ostavivši Maršalove potomke bez nasledstva. Da stvar bude još gora, pre nešto više od godinu dana Joški Brozu je propao i četvrti brak, iz kojeg je izašao siromašniji nego što je ikad bio, te se sada bori za golo preživljavanje. Ipak, nada se nekom životnom obrtu, što bi mogao da bude i ulazak u poslaničke klupe Skupštine Srbije. Na predstojeće parlamentarne izbore njegova Komunistička partija, iako tvrdi da je sve brojnija, neće izaći samostalno. Koalicija koja je na pomolu iznenadiće mnoge.

Ko su danas članovi Komunističke partije?

Svi oni koji nemaju okaljan obraz, oni koji su pošteni... U našim redovima nema nijednog koji treba da ide u zatvor, osim ako ga ne zatvore zbog neplaćene struje, telefona, vode, komunalija. Sve više nas ima. Imamo više od 60.000 registrovanih članova, a računamo da imamo duplo više simpatizera.

Izlazite li na predstojeće izbore?

Ne možemo samostalno, ali najverovatnije ćemo izaći u nekoj koaliciji. Na dobrom smo putu da to bude sa Socijalističkom partijom Srbije. SPS jedini ima program koji odgovara našem. U Vojvodini smo ugovorili koaliciju sa socijalistima, u toku su pregovori s lokalnim odborima širom Srbije, i to će se uskoro uspešno završiti, a čekamo da vidimo šta će Dačić odlučiti kad je reč o republičkom nivou.

Dakle, vi biste želeli na izbore sa Ivicom Dačićem?

Nemamo ni sa kim drugim. Treba li da idemo s Borkom Stefanovićem, koji se predstavlja kao levica? Je li to ta levica koja je bila za dogovor sa NATO, a sad se buni protiv toga? Je li to levica koja je ovih dana zabranila partizanske pesme na skupovima? Levica koja je isterala sve komuniste iz svojih redova? To nije levica, to je istureno odeljenje Demokratske stranke. Vašoj stranci bi i, recimo, Aleksandar Vulin trebalo da je blizak pošto se i njegov pokret zalaže za ideje levice...

On je politički slabiji od Komunističke partije. Navodno zastupa levicu, a ide sa četnicima. Lako je pričati, ali treba sprovesti u delo to što se govori. Ako si ušao u koaliciju s četničkim vojvodama i četnicima, kakav si onda levičar?

Ivica Dačić, znači, ne mora da brine zbog odlaska penzionera. Eto, dolaze mu komunisti...
-
S Komunističkom partijom mu dolaze komunisti, Jugosloveni, penzioneri, borci... Donosimo mu više glasova nego što mu je PUPS sada odneo. Uvek smo bili jači od te stranke. PUPS se uopšte ne bori za prava penzionera, ta stranka se raspala. Sad je glavni sindikat penzionera, koji je s nama.

Zorana Jevtić, Joška Broz

Kolike su šanse da Dačić prihvati koaliciju s vama na republičkom nivou?

Kažem, tek ćemo ovih dana videti šta će on reći. Što se tiče vrha SPS, vidim da su svi oduševljeni idejom da idemo zajedno na izbore. Milutin Mrkonjić, Branko Ružić i Slavica Đukić Dejanović to podržavaju. Sigurno je da smo zajedno daleko jači i da možemo da povratimo nezadovoljne i pasivizirane.

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Zorana Jevtić, Joška BrozSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Zorana Jevtić, Joška BrozSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Zorana Jevtić, Joška BrozSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Zorana Jevtić, Joška BrozMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS