Srbija

Newsweek istražuje epidemiju seksizma: Započela je ispadom Gašića, ali je dotakla i Predraga Markovića

Opravdana reakcija javnosti posle ispada Bratislava Gašića, sasvim nepotrebno je uzela na nišan i druge političare zbog "seksističkih" izjava

Objavljeno: 11.03.2016. 10:41h
Foto: Profimedija, Protest povodom 8. marta
Šta je zajedničko Bratislavu Gašiću, bivšem ministru odbrane, i Predragu Markoviću, odskora potpredsedniku SPS i pobedniku „Kviskoteke“, a šta ih razdvaja? Odgovor na pitalicu pomalo je iznenađujući, budući da je reč o dve samosvesne i samorodne individue: ono što ih razlikuje, ne ulazeći u detalje lične prirode, neuporedivo je manje od fakata koji ih spajaju.
Jedan je iz Kruševca, drugi iz Beograda; jedan preferira tek čuperke preko kragne, neku vrstu modernizovane tarzanke, dok se drugi loži na lokne. I to bi bilo to.

Onog drugog je mnogo više jer se, čak i ono što ih na prvi pogled deli, ispostavlja kao zajedničko. Jedan je kod Vučića, drugi kod Dačića, recimo, ali zar to nisu dve strane istog novčića, da ne pominjemo sada „različita pakovanja“.

Obojica su već sa 15 godina odabrala svoj životni poziv: Gašić je pošao na zanat, a Marković postao najmlađi student Beogradskog univerziteta i obojica su postali majstori u svom poslu - Gašić keramičarskom, Marković istoričarskom. Preskačem nabrajanje da bih došao do teme ovog teksta: obojica su se našli na meti žestokih kritika zbog „seksizma“. Tu, međutim, svaka sličnost prestaje!

Nedelja kad je došao bata

Nebojša Mnadić, Bratislav Gašić


U ovoj zemlji kratko se pamte i mnogo važnije stvari („Dovodim Fince koji će spasti FAP“, „Železara će za šest meseci početi da posluje sa dobitkom“ i sl.) od jednog verbalnog ispada, pa nije zgoreg podsetiti na ispad Bratislava Gašića. Elem, 6. decembra ministar odbrane je posetio „Prvu petoletku namensku“ u Trsteniku. Ova fabrika posluje s Vojskom Srbije i tu ništa nije sporno, osim detalja da je 6. decembra bila nedelja, pa će pre biti da je Gašić, trošeći državni benzin, pobegao od nedeljnog spremanja u kući nego što je imao posla u Trsteniku. Tim pre što i Trstenik spada u „njegovu parohiju“, odnosno politički i privredno gravitira ka Kruševcu, koji je, je li, pre bio Lazarev, a sad je Batin grad. Ministar je, međutim, ministar i u svom selu, pa su novinari lokalnih i dopisnici prestoničkih medija „morali da ga ispoštuju“.

Nastavak članka na sledećoj strani...

KliknitePrevucite za sledeću vest

Pratite nas na Facebooku
Povezane vesti
Profimedija, Protest povodom 8. martaSrbija

SAOPŠTENJE NUNS-a: Žalimo zbog gašenja Newsweeka

Profimedija, Protest povodom 8. martaSrbija

MEĐUNARODNA FEDERACIJA NOVINARA O GAŠENJU NEWSWEEK SRBIJA

Profimedija, Protest povodom 8. martaSrbija

PRVA POSLEDICA PROGONA AMG: Magazin Newsweek Srbija prestaje da izlazi

Profimedija, Protest povodom 8. martaMagazin

NEWSWEEK INTERVJU Ljubiša Diković: Ja sam svoj čovek, ne plašim se smene

Ostale vesti iz rubrike Srbija
Inicijalizacija u toku...

PRATITE NAS